Skog med gangvei gjennom, sett overfra. Dronefoto

I 2017 vant Hamaren naturpark i Fyresdal Innovasjonsprisen for inkluderende design. Lokale og tilreisende var svært fornøyde med universelt utformede turstier og et eldorado av aktiviteter for alle aldre, men de savnet å komme opp i høyden. Tretoppvegen ble til, en spektakulær og inkluderende designet gangsti blant trekronene som tar alle til topps.

Caser

Hederlig omtale: Tretoppvegen Hamaren

Rød logo med Smellet. Illustrasjon

NRK skulle formidle et viktig tema til unge lesere: radikalisering. For å imøtekomme og engasjere rastløse lesere i tematikken, er historien «Smellet» smeltet sammen til en podcast, spill, lydbok og artikkel. Universell utforming har vært med helt fra start i prosjektet for å sikre samme gode og helhetlige brukeropplevelse for alle leserne. 

Caser

Hederlig omtale: Smellet - om radikalisering for alle

Steintrapp til venstre, heis til høyre der trappen har blitt flatet ut.

Akershus slott, et av våre mest ikoniske og historiske bygg, står stolt og mektig og vokter Oslofjorden. Et betydningsfullt bygg som bør besøkes av alle, men som har vært utilgjengelig for mange. Det har nå endret seg.

Caser

Hederlig omtale: Akershus slott – et kulturminne for alle

Samling med illustrerte gratulasjonskort på et bort. Foto

I en liten butikk i Grimstad har et ektepar satt seg et mål om å skape mer mangfold i den konservative gratulasjonskort-sjangeren.

Caser

Hederlig omtale: Rabalder – kort som favner alle

En hånd som holder en smarttelefon med Ruter-appen på skjermen. Foto

Ruter leverer kollektivtjenester i og rundt Oslo. Tidligere måtte vi bruke to forskjellige apper for å planlegge reisene våre og kjøpe billetter. Nå har Ruter samlet alle funksjonene i én ryddig og universelt utformet app. 

Caser

Hederlig omtale: Ruter-appen

Et barn sitter med en bærbar maskin som har tegninger av dyr på skjermen. Foto

Salaby skole er en læringsressurs fra Gyldendal Undervisning for barneskoleelever. Med lekne og varierte læringsmidler får elevene et spennende supplement i klasserommet. For å få med alle – både barn og voksne – skal Salaby være et universelt utformet og brukervennlig alternativ i den digitale skolen.

Caser

Hederlig omtale: Salaby skole – leken læring for alle

Grønt informasjonsskilt som står ute i en hage. Foto

Minnestien er et universelt utformet uteområde i Bydel Ullern i Oslo. Den tydelig markerte stien strekker seg mellom helsehus og sykehjem i bydelen og inneholder formidlingsskilt, aktivitetssoner og sansehage. Her blomstrer minner, inntrykk og planter om hverandre.

Caser

Hederlig omtale: Minnestien viser vei

Mosekledd vegg med en stor rød T. Foto

Alle, men spesielt personer med nedsatt hørsel, har stor nytte av gode akustikkløsninger i rommene vi er i. WALL-IT tilbyr bærekraftige akustikkløsninger i naturmaterialer og resirkulerte materialer. Deres sanselige og taktile produkter bidrar til et lunt og fint interiør samtidig som de demper sjenerende støy.

Caser

Hederlig omtale: WALL-IT – akustisk lyddemping i naturmaterialer

Interiør i yttergang med dørmatte i blågrønne farger. Foto

Heymat Original er en matte for entré og inngangsparti i private hjem. Den har industrielle kvaliteter, men ser likevel attraktiv ut i hjemmet. Universell utforming er også et viktig premiss som gjør det godt å komme heimatt for alle.

Caser

Hederlig omtale: Heymat Original dør- og entrematter

Laptop som viser forsiden til Lydstyrke. Foto

Elever med nedsatt hørsel, men som ikke er tegnspråkbrukere, faller i dag mellom to stoler i skolen. Skolene har tekniske hjelpemidler, men mangler ofte kunnskap om hvordan hverdagen for hørselshemmede faktisk er. Det vil Lydstyrke gjøre noe med. 

Caser

Hederlig omtale: Lydstyrke – lar barna bli hørt

Hender som holder en bok åpen med spraglende mønster i flere farger.

Er det mulig å forklare hvordan det er å leve med ADHD? Bacheloroppgaven ADADHD er en ny inngang for oss som vil forstå mer: en visuell guide som skildrer en hverdag med ADHD.

Caser

Hederlig omtale: ADADHD – skaper forståelse for et liv med ADHD

Eldre kvinne sitte ute under en parasoll med solbriller og en turkis jakke med leopardmønster. Foto

Praktiske hensyn kommer gjerne før de estetiske for klesplaggene til beboere i helseinstitusjoner. Klærne skal først og fremst gjøre det enkelt å gi og motta pleie. Men joggebuksa og jersey-genseren er ikke det eneste alternativet. EVA er kleskolleksjonen som forener effektiv pleie, personlighet og stil.

Caser

Hederlig omtale: EVA – plagg som fremmer personlighet og pleie

innovasjonprisen for universell utforming ABAX

ABAX er en internasjonal SaaS-bedrift (Software as service) med egenutviklet soft- og hardware og er Europas raskest voksende i sitt marked. I den gamle mølla ved Fritzøe Verk har de skapt et unikt hovedkontor hvor industrihistorien møter fremtidens teknologi. Det har blitt en unik og universelt utformet arbeidsplass hvor alle ansatte skal kunne trives og utvikle seg.

Caser

Hederlig omtale: ABAX – innovasjonsmiljø med mennesker og kultur i fokus

Holmestrand jernbanestasjon er verdens første fjellstasjon for høyhastighetstog

Holmestrand jernbanestasjon er verdens første fjellstasjon for høyhastighetstog. Tidligere delte stasjonen og jernbanesporene byen i to. I dag er bare inngangen til stasjonen synlig og byen er åpnet mot fjorden. Stasjonen er universelt utformet med en fotgjengertunnel fra sentrum og en 75 meter høy heis fra stasjonen inne i fjellet til bydelen oppå. Kortere reisetid og en mer tilgjengelig by har gjort Holmestrand attraktiv for næringsutvikling og arbeidstakere som vil bo utenfor Oslo.

Caser

Hederlig omtale: Holmestrand stasjon - generator for ny byutvikling

Krabat Runner

Sparkesykler har blitt et populært leketøy og fremkomstmiddel blant barn, unge og voksne, men til nå har det ikke eksistert et slikt produkt for barn med funksjonsnedsettelser. Krabat Runner bidrar til at barn med nedsatt funksjonsevne får mulighet til å være i aktivitet og delta sosialt på lik linje med andre barn. Den visker ut grensene mellom et hjelpemiddel og vanlig fritidsutstyr og alle kan nå være kule barn i gata

Caser

Hederlig omtale: Krabat Runner – den kuleste sparkesykkelen i gata

Spike – sportsutstyret som fjerner stigma

Spike er et nytt sportsutstyr som ble lansert og tatt i bruk på det norske markedet i 2019. Løsningen er spesielt rettet mot funksjonsnedsatte, for å gjøre det enklere å være aktiv i hverdagen. Spike er designet som et sporty og funksjonelt sportsutstyr som visker ut skillet mellom hjelpemiddel og vanlig sportsutstyr. Det bidrar til å bygge ned barrierer og øker gleden av å ta det i bruk.

Caser

Hederlig omtale: Spike – sportsutstyret som fjerner stigma

Caser

Vision of the Fjords

Caser

Kolonial.no

Caser

Finn.no

Caser

Aftenposten junior

Caser

FeltRoll

Caser

Hamaren aktivitetspark

Caser

St. Olavs Hospital

Caser

Bybanen i Bergen

Caser

Høgskolen i Bergen

Caser

Melin Medical

Caser

Skatteetaten.no

Caser

Scandic Oslo Airport

Caser

Schandorffs plass

Caser

Yr.no

Caser

Tuva bestikk

Caser

Hurtigbåt i Rogaland

Caser

Blanke ark

Moderne interiør i tre, glass og metall, med en varm glød. Store vinduer ut mot vegetasjonen utenfor.

Mills administrasjon var tidligere spredt over fire bygninger. Den tidligere majonesfabrikken i Sofienberggata 19 er blitt transformert til et samlet hovedkvarter for Mills, med kontorer, fasiliteter for produktutvikling og demonstrasjonskjøkken rettet mot besøkende. Sentrale elementer i prosjektet har vært samlokalisering, oversiktlig organisering og planløsning, synlighet og tilgjengelighet fra gate, maksimalt innslipp av dagslys og belysning mot parken på kvelden.

Caser

Hederlig omtale: Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka

Glass med jordbærsyltetøy fra Nora. Teksten

Syltetøylokk oppleves som vanskelige å åpne, ikke bare av eldre og forbrukere med spesielle behov, men av alle uavhengig av alder eller funksjonsevne. Derfor lanserte Orkla Foods, som den første i Norge, et brukervennlig og lettåpnet lokk. Lokket Orbit ble utviklet av lokkleverandøren Crown i 2011. 

Caser

Hederlig omtale: Lett å åpne-lokk for syltetøy

Magnor Include.

Produkt: Vannkaraffel fra Magnor Glassverk, designet av Innovativoli Industridesign.Produkt: Vannkaraffel fra Magnor Glassverk, designet av Innovativoli Industridesign.

Caser

Hederlig omtale: Magnor Include

Fiskerbroene.

Arkitektur: Fiskebroer på Myrbærholmen, tegnet av Arkitektkontoret Manthey Kula AS.

Caser

Hederlig omtale: Fiskebroene

Trafikanten sanntid.

Tjeneste og interaksjon: Mobilapplikasjonen Trafikanten sanntid fra Trafikanten, designet av Shortcut AS.

Caser

Hederlig omtale: Trafikanten sanntid

Innsiden av Halden Fengsel.

Møbel og interiør: Fengselsinteriør i Halden Fengsel, designet av interiørarkitekt Beate Ellingsen AS, HLM Arkitektur AS og Erik Møller Arkitekter AS.

Caser

Hederlig omtale: Halden Fengsel

Klimapark 2469 AS DOGA

Initiativet til Klimapark 2469 AS ble etablert ut fra ønsket om å gjøre det mulig for alle å oppleve unike kulturminner og klimaprosesser i et autentisk høyfjellsmiljø.

Caser

Hederlig omtale: Klimapark 2469

Et nettbrett med sort ramme med en boligannonse med teksten velholdt enbolig på Arnes. Romslig tomt, 3 soverom, stor garasje. Foran til høyre for nettbrettet en sort mobil med ikoner fra finn.no på skjermen.

Finn.no har lansert en ny tjeneste for håndholdte medier: m.finn.no. Fordi finn.no skal være en tjeneste for alle, har de et krav om at alt de lager skal være universelt utformet, med spesiell oppmerksomhet på støtte for tastaturnavigasjon og skjermlesere. I utforming av den nye tjenesten har de henvendt seg til Blindeforbundet for råd og veiledning.

Hederlig omtale: m.finn.no