Gruppebilde

De store grønne industrietableringene spiller en sentral rolle hvis Norge skal kutte klimagassutslipp, øke eksporten og skape nye arbeidsplasser. Men hvordan sikrer vi at de også får en så positiv effekt som mulig på natur og lokalsamfunn? Det skal en ny ekspertgruppe nå forsøke å finne ut av.

Hvordan kan bærekraft, skjønnhet og fellesskap fremme grønne industrietableringer?

Designing out waiting times for breast cancer patients.

Prosjektene skal bidra til en mer innovativ og brukervennlig offentlig sektor, og mer tillit til førstelinje og fagmiljøer.

Stimulab deler ut seks millioner kroner til fire prosjekter

Fem fremoverlente kommuner er valgt ut til årets Gnist-program. For å lykkes trenger de hjelp fra deg.

Fem utvalgte Gnist-kommuner søker innovatører

Hvis vi skal legge bedre til rette for innbyggermedvirkning i lokalsamfunn, må vi åpne både for skjulte talenter og drømmer, men også tørre å være litt rampete. Det mener to av foredragsholderne i det kommende Medvirkningssirkuset på DOGA.

– Vi trenger en mer rampete offentlig sektor

Jannicke Hølen og Knut Bang fra DOGA foran Stovnertårnet.

Den beste innovasjonen har alle glede av. Nå ønsker DOGA søknader og tips fra både fagfolk, publikum og virksomheter om tjenester, produkter, digitale løsninger, bygg og omgivelser som både er nyskapende og inkluderende.

Skal finne Norges mest universelle nyvinninger

Kommunene Kragerø, Risør, Grue, Averøy, Beiarn, Trysil, Andøy, Kvam, Kvæfjord og Sarpsborg samlet på planen utenfor DOGA-huset.

Ti ambisiøse kommuner fra hele landet har vært på Gnist-samling på DOGA. Innen 1. juni blir det klart hvem som blir de endelige fem Gnist-kommunene.

– Innovative kommuner med høye bærekraftsambisjoner

Portrett av Guri Mo, en kvinne med lyst halvlangt hår, kledd i en løstsittende sort skjorte/bluse.

Juryleder Guri Mo forteller om hva de ser etter når juryen skal velge ut årets mottaker av Jacob-prisen. Frist for å nominere er 8. juni.

– Vi ser etter de som utfordrer status quo

Gunnar Ridderstrøm, Førsteamanuensis, Fakultet for landskap og samfunn, Institutt for by- og regionplanlegging,NMBU. Portrettbilde, i bakgrunnen grønne trær.

Gunnar Ridderstrøm ved NMBU får oppfylt en barndomsdrøm når han nå blir sirkusdirektør for en dag. Vi tok en prat med ham om konferansen Medvirkningssirkuset, som foregår på DOGA 15. juni.

Vil bygge en sterkere kultur for medvirkning

Tre kvinner kledd i hvitt på handletur i en gate med hvite trehus og rosa klatreroser.

Ti kommuner fra hele Norge er klare for å kjempe om å bli årets Gnist-kommuner. Med utfordringer som områdesatsinger, transformasjon og boligmodeller, vil kommunene vise hvordan de kan tenke nytt og innovativt for å skape bærekraftige og gode steder for innbyggerne.

Disse skal kjempe om å bli årets Gnist-kommuner

Jacob Prytz

Jacob-prisen er DOGAs mest høythengende pris til designere og arkitekter. Prisen hedrer designere og arkitekter som sprenger grenser og fører fagene videre. Vet du om noen som fortjener Jacob-prisen i 2023? Send oss ditt forslag innen 8. juni. 

Foreslå kandidater til Jacob-prisen