Norsk paviljong

Ambisiøs og iøynefallende messearkitektur setter norske forfattere i sentrum på verdens største litteraturmesse.

Norsk arkitektur løfter norsk litteratur i Frankfurt

DOGA-huset om sommeren. Byggets fasade er i rød teglstein. Foran bygget er store trær med fyldig grønt løvverk. På en sykkelvei over den grønne plenen sykler en dame. Midt i bildet en rød ballong.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2020 opprettholder regjeringen sin støtte på 65 millioner kroner til Design og arkitektur Norge (DOGA). – Vi er glade for den fornyede tilliten fra regjeringen og at de også ser den viktige rollen design og arkitektur har i utformingen av morgendagens Norge, sier administrerende direktør i DOGA Tor Inge Hjemdal.

Statsbudsjettet 2020: Satsing på design og arkitektur

Bildet viser fire mennesker med ulike ansiktsuttrykk

Har du lyst å bli med for å lage fremtidsscenarier for områdene Grønland og Bjørvika i en serie interaktive workshoper? Vi har noen få plasser til noen som ønsker å ta utfordringen.

Lag fremtidsscenarier for Grønland og Bjørvika

Kvinne med lysende briller.

I høst kan du få et glimt av fremtiden her på DOGA. Besøk fremtidslaboratoriet hvor vi viser fram ulike scenarier for Norge 2040 eller opplev hvordan det kan bli dersom vi setter miljø og rettferdig fordeling foran alt annet. 

Opplev fremtiden på DOGA i høst

Cathrine Vigander, partner og arkitekt i Element Arkitekter. Vinner av Jacob-prisen i 2017.

– Jeg tenker på arkitekter og designere som to sider av samme sak – vi er forskjellige, men komplementære. Vi har mye å lære av hverandre, og DOGA-merket kan være den perfekte arenaen for dette ved å legge til rette for tverrfaglig nyskaping.

Nyheter

Cathrine Vigander: Arkitekter, meld dere på

Jan Christian Vestre, CEO for utemøbelprodusenten Vestre.

– Vi bruker DOGA-merket aktivt i utviklingen av nye produkter, sier Jan Christian Vestre, administrerende direktør for utemøbelprodusenten Vestre og næringslivsrepresentant i årets jury for DOGA-merket. Han oppfordrer andre bedrifter til å bruke prisens kriterier som verktøy.

Nyheter

Jan Christian Vestre: DOGA-merket er et verktøy

Asker sentrum representerer Smartby

Norske kommuner får endelig én nasjonal veiviser for sine mange smartbysatsinger.

Nyheter

Skal rydde i smartbyjungelen

Objekter som skal stilles ut på JOIN by Norwegian Presence

Deltagelsen i fellesutstillingen Norwegian Presence i Milano gir norske designere en unik mulighet til å vise seg frem på verdens viktigste designscene. Søk om å delta i den neste fellesutstillingen som skal vises under Milano Design Week 2020. Søknadsfristen er 1. september. 

Søk om å delta på Milano Design Week 2020

Kvinne står foran en tavle med lapper og ark. Seks tilhører sitter med ryggen til fotografen.

Sju nye prosjekter har fått støtte fra DOGA og Difis ordning for å styrke innovasjonskapasiteten i offentlig sektor.

Nye prosjekter får støtte fra StimuLab

Salgssjef i Fora Form, Frode Sporsheim og designer Lars Tornøe på scenen under utdelingen av DOGA-merket 2018.

«Det å delta i konkurranser gjør deg enkelt og greit bedre,» sier Frode Sporsheim i Fora Form. Vi har snakket med fem ledere innen design og arkitektur om verdien av priser som DOGA-merket nykommer og hva de ser etter når de rekrutterer unge talenter.

Nyheter

Merket blir lagt merke til

Design på tverke

Gravid dame strekker seg etter varer på nederste hylle.

I sin nye video viser DOGA design og arkitektur som gjør livet vanskeligere, som ikke er funksjonelt og som skaper frustrasjon.

Du merker det best når det ikke fungerer

Fra venstre Rama Gheerawo, Onny Eikhaug og Victoria Høisæther.

Hvordan sikrer vi at våre bygninger og uterom kan brukes av absolutt alle? Noen av Norges og verdens fremste fagfolk står bak en enkel og praktisk håndbok i inkluderende design og arkitektur.

Norsk håndbok skal gjøre arkitekturen mer inkluderende

En mann sykler med Oslo bysykkel-sykkel utenfor Cafe Sara og foran et sykkelstativ med andre sykler. Foto: Åsmund Holien Mo

Har du et prosjekt eller produkt som fremmer utvikling av bærekraftig, attraktive og smarte byer og lokalsamfunn? Er dere en liten eller mellomstor virksomhet? Da kan du få muligheten til å vise frem løsningen din for et internasjonalt publikum.

Informasjon

Etterlysning: Gode byløsninger for internasjonal profilering!

Bright Move Green

Internasjonale bistandsorganisasjoner har kjøpt inn flere millioner norske solcellelamper fra Bright Products. Nå mottar gründerbedriften Innovasjonskraftprisen 2019.

Nyheter

Innovasjonskraftprisen går til Bright Products

Benk i tre og aluminium laget av Vestre, designet av Front. Armlener og bein er i rødlakkert aluminium.

Årets viktigste begivenhet for verdens interiør- og designbransje, designuken i Milano, går av stabelen 9.–14. april 2019. Da samler utstillingen JOIN by Norwegian Presence aktører fra norsk industri, produksjon, design og kunsthåndverk.

Fronter bærekraftig norsk møbeldesign i Milano

Together with furniture manufacturer Nordic Comfort Products (NCP), Snøhetta has developed a chair with a body made from 100 % recycled plastic from the local fish farming industry in the North of Norway, and a subframe made from recycled steel.

Nordic Comfort Products står bak verdens kanskje mest bærekraftige miljøstol. Aclima får nordmenn og utlendinger til å gjenoppdage ullens fantastiske egenskaper. Bright Products bringer norsk bærekraft inn i FNs bistandsprodukter. Nå er alle tre nominert til Innovasjonskraftprisen 2019.

Nyheter

Disse kjemper om høythengende innovasjonspris

Mennesker diskuterer i workshop rundt bord.

Mandag 25. mars inviterte DOGA kommuner, næringsliv og fagmiljø fra hele landet til samling i Trondheim for å definere hva en smart by er og hva den betyr for samfunnsutviklingen. Målet er å lage et felles veikart for smarte byer i Norge. – Bra at initiativene samles, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nyheter

Lanserer felles veikart for smarte byer

Cruiseskip i fjord med utslipp/røyk fra skorstein.

Eksoståka ligger tett over fjordene, og forskere spår én million cruiseturister til Vestlandet i 2040. Med midler fra DOGA går bransjeklynge og designere til angrep.

Nyheter

Designere om bord for grønnere cruise

Gjenstander som skal stilles ut ved den norske fellesutstillingen under Milano Design Week 2019.

Årets største begivenhet for den internasjonale interiør- og designbransjen er designuken i Milano som går av stabelen 9.–14. april. JOIN by Norwegian Presence er årets norske fellesutstilling som viser prototyper og unikaobjekter fra 21 av våre dyktige designere og kunsthåndverkere. Her kan du se bilder av objektene som skal stilles ut.

Norwegian Presence 2019 i bilder

Gul bygård, i front en eldre dame i rødt med en gåstol.

Myndighetene er alvorlig bekymret for folkehelsen her i landet og vil at vi skal bevege oss mer. Løsningen er ikke flere idrettshaller og turløyper. Det viktigste for folkehelsen er at folk går en daglig tur til butikken. Derfor må vi verne om våre gater og torg med samme entusiasme som vi verner om de umistelige nasjonalparkene våre.

Meninger

Det livsviktige livet mellom husene

Objekter som skal stilles ut på JOIN by Norwegian Presence

9.–14. april 2019 vil 21 av Norges mest fremtidsrettede designere og kunsthåndverkere stille ut arbeidene sine på verdens viktigste designscene: Milano Design Week. Med seg på laget har de syv av landets ledende møbelprodusenter – alle med miljø og bærekraft på agendaen. 

Nyheter

Norsk stjernelag til designuken i Milano

Figurer

Et banebrytende Ruter-prosjekt integrerer gange i kollektivsatsingen. Et etterlengtet designløft gjør det enklere enn noen gang å bruke Altinn. På DOGA-dagen 10. januar blir det klart hvem av dem som får Hedersmerket.

Nyheter

Altinn og Ruter kjemper om hederspris

På oppdrag fra Brønnøysundregistrene har Fossland+Foss redesignet Altinn.no, sammen med byHands som har stått for illustrasjonene. Prosjektet får nå DOGA-merket for design og arkitektur.

Velfungerende offentlige tjenester er viktig for folks tillit til og oppslutning om myndighetene i et samfunn. I så måte er re-designet av Altinn mer enn en forenkling av brukerreisen – det er også et prosjekt som går rett i hjertet på hva et moderne demokrati skal tilby sine innbyggere.

Alle skal inn

10. januar deles DOGA Hedermerket ut. Her er de to nominerte.

Disse kan vinne DOGA Hedersmerket 2019

Tor Inge Hjemdal, Benedicte Wildhagen og Malin Kock Hansen ved Fylkets hus i Trondheim.

Etter ett år i direktørstolen oppsummerer Tor Inge Hjemdal. – Vi på god vei til å bli den slagkraftige og innovative aktøren vi skal være. 

Meninger

Unusual business

Moderne arktektur: Det internasjonale kultursenteret for ungdom i Nanjing, Kina, tegnet av Zaha Hadid.

Vil du være med å etablere innovasjonsplattform for byggenæringen?

Årets julegave til byggenæringen?

Bebyggelse langs kysten av Nord-Norge (Træna).

DOGAs program for regionale samarbeid skal være et tilbud til bedrifter og klynger i Norge som vil bruke design og arkitektur i sin forretningsutvikling. 

Nyheter

DOGAs regionale samarbeidsprogram

To personer står i en bygate i Haugesund omgitt av lave trehus

Haugesund – et arkitekturpolitisk laboratorium

Hånden til en kvinne som gjør V-tegnet.

To nye prosjekter har fått støtte fra StimuLab, etter siste runde med tildelinger i 2018. Det ene prosjektet gjennomføres av Moss kommune, det andre av Folkehelseinstituttet i samarbeid med EAT. 

To nye stimulabprosjekter

Stian Alessandro Ekkernes Rossi, arkitekt i Snøhetta, undersøker plast-granulater.

Mange av nyskapingsprosjektene som får støtte av Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) i år har en bærekraftig profil.

Bærekraft sentralt når 8,5 millioner innovasjonskroner deles ut

En kontorstol i pudderrosa ullstoff står foran en grovt pusset kalkfarget murvegg. Stolen, Håg Capisco, er den norske vinneren av en nordisk konkurranse om den mest bærekraftige stoler.

Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerstolen fra hvert av de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember. Der skal også den nordiske vinneren kåres. 

Her er Norges mest bærekraftige stol

Flere mennesker sitter i et rom. En mann med grønn genser sitter med en babydukke i fanget. En dame står bak en skjerm av papir. Bildet illustrerer en designlab på et sykehus.

DOGA er samarbeidspartner med den store e-helsekonferansen i Norge, EHIN, og har laget en egen design-sesjon. En av foredragsholderne er Jonathan Romm – doktorgradsstipendiat ved AHO og designer i Halogen. Han skal snakke om sine erfaringer med bruk av designlaboratorier som metode for innovasjon i helsesektoren.

Et uvanlig sykehuslaboratorium

Varianter av stolen «Camp» fra Fora Form AS i industripreget rom.

DOGA og Innovasjon Norge samarbeider om å styrke norske ferdigvarebedrifters merkevareledelse, strategisk design og eksport. Ti produsenter er valgt ut til pilotprogram i Tyskland. 

Nyheter

Ti norske merkevarer skal bli bedre eksportører

Fasaden av gamle Deichmanske hovedbibliotek i Oslo.

Det seiast at 80 prosent av den bygningsmassen me vil bruke i 2050 allereie bygd. Kvifor bygger me då så mykje nytt? 

Meninger

Tomme bygg og tapte verdiar

Mennesker utenfor utstillingslokale i Milano, Italia.

Milano Design Week (Salone del Mobile) er regnet som verdens viktigste arena for design. Nå inviteres norske designindustribedrifter til å delta ved utstillingen Norwegian Presence under messen i april 2019.

Vil du stille ut i Milano i 2019?

Bilde av Navet strandpark, Vest-Agder Museum

Syv norske arkitektbedrifter er nominert til i alt 15 priser på World Architecture Festival 2018.

Norske arkitekter tar verden med storm

Barn sitter rundt et bord og gjør skolearbeid. I midten står roboten AV1. Øynene til roboten er rettet mot en bok.

Regjeringen snakker med store ord på vegne av norsk helsenæring. Men hvis næringen ikke lader designkanonen, kommer noen fra Amerika og koloniserer oss. Det er ikke lenger nok å være verdensmester på hjemmebane.

Meninger

Helsenæringen: Lad designkanonen før det er for sent!

DOGA-bygget ute om sommeren. Fasade. Trær.

Regjeringen foreslår å gi DOGA 65 millioner kroner i tilskudd for 2019. Samtidig dobler den satsingen på innovasjon i offentlig sektor. 

Ytterligere effektivisering av DOGA i 2019

Hvit trapp i futuristisk bygg.

Grønn byggallianse og DOGA etablerer i samarbeid med strategiske partnere en strukturert prosess for å utvikle gode idéer til innovative produkter, løsninger og/eller tjenester. Meld din interesse nederst i saken.

Nyheter

Innovasjonsprosesser i byggenæringen

Nordisk ministerråd utlyste tidligere i høst en designkonkurransen for å kåre Nordens mest bærekraftige stol. Søknadsfristen gikk ut 3. oktober, og nå er ti finalister fra hvert land kåret. Her kan du se hvilke stoler som er kåret fra Norge og de øvrige nordiske landene. 

Nyheter

10 norske stoler videre i nordisk designkonkurranse

Kurator for DOGAs utstilling på London Design Biennale 2018, Onny Eikhaug. Hun holder roboten AV1 og i bakgrunnen ser vi utstillingslokalet. På veggen henger det en skjerm hvor man kan skimte at det står Kahoot.

To norske innovasjonsbedrifter skal sørge for at ingen barn går glipp av lek og læring. Nå tar de med seg sine nyvinninger til en av Europas viktigste designfestivaler.

Norsk innovasjon setter design-London på skolebenken

Design- og kunsthåndverksobjekter av Vera & Kyte, Marianne, Andersen og Victoria Günzler, Northern, Lillian Tørlen, Objekt og Stian Korntvedt Ruud.

Den norske tilstedeværelsen under Milano Design Week bidrar til å sette norsk design og kunsthåndverk på verdenskartet. Nå inviteres designere til å søke om å delta i neste års utstilling. Søknadsfristen er 31. august 2018.

Nyheter

Søk om å delta på Milano Design Week

Mennesker på operataket i solnedgangen. På bildet er forslag til ny logo for Oslo kommune og bokstavene Oslo i store, fylte typer i beige- og oransjetoner. O-en ser ut som solen som hviler over operataket.

En ny visuell identitet blir ofte møtt med kritikk fordi mange har eierskap til den eksisterende. Forslaget til Oslo kommunes nye logo er intet unntak.

Hvorfor trenger Oslo kommune en oppdatert logo?

De fleste urbane utviklingsprosjekter i Norge gjennomføres uten at beslutningstakerne bryr seg om innbyggernes behov og ønsker. En rekke pilotprosjekter gir likevel håp om at fremtidens byplanlegging blir mer inkluderende.

Glemmer folk i byplanleggingen

Dame på scene som holder foredrag. 

Bilde fra den sjette 'Innovation for all – European Business Workshops in Inclusive Design' på DOGA, Hausmanns gate 16 i Oslo, 7.-8. juni 2018.

Robotvikarer for syke barn. Terskelløse turistbåter. Undervannsdroner som lar deg utforske havbunnen fra sofakroken. På Innovation for All 2018 fikk de fremmøtte en smakebit av fremtidens inkluderende samfunn.

Vil bygge en mer inkluderende fremtid

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og statssekretær Paul Chaffey.

Fire nye prosjekter har fått støtte fra DOGA og Difis ordning for å styrke innovasjonskapasiteten i offentlig sektor etter at første søknadsrunde i 2018 er ferdig.

StimuLab-støtte til fire nye prosjekter

Arkitektonisk bebyggelse i øylandskap.

Normen om at det er i dei store byane innovasjonen skjer, blir utfordra av små stader som evnar å sjå nærings- og stadsutvikling under eitt. Kreativiteten og mangfaldet blomstrar på bygda. 

Kvifor små stader kan skape store idear

Paneldebatt, en mann med mikrofon som står foran et publikum og snakker med tre mennesker som sitter bak.

South by Southwest (SXSW) Interactive i Austin, Texas er en av verdens største konferanser om teknologi, nye markeder og forretningsmodeller, smarte byer, media og design. I år deltok de nordiske designorganisasjonene sammen for aller første gang for å sette Norden på det internasjonale kartet. 

Nordisk samarbeid på South by Southwest i Texas

Statssekretær Marianne Hagen (H) fra Utenriksdepartementet ser på møbler sammen med administrerende direktør i Northern Ove Rogne.

Det gikk ikke upåaktet hen da Norge demonstrerte det norske fellesskap, og viste frem noen av våre fremste designere, kunsthåndverkere og produsenter på verdens viktigste designscene i Milano.

Norsk nærvær imponerte Milano

Ida Aandal Røijen fra DOGA, Jan Christian Vestre fra Vestre og Christian Lodgaard fra Flokk på Vestres møbler på Aker brygge.

Nordiske verdier som fellesskap, miljø og bærekraft står i sentrum for en rekordstor norsk utstilling under årets møbelmesse i Milano. To av Norges fremste møbeleksportsuksesser blir med på lasset.

Fra 2018: Sender norsk bærekraft til verdens viktigste designuke

Tor Inge Hjemdal

Tor Inge Hjemdal fortsetter som administrerende direktør for Design og arkitektur Norge (DOGA), etter å ha vært konstituert siden nyttår.

Hjemdal ansatt som administrerende direktør i DOGA

Bunke med brosjyrer om bærekraft i møbelindustrien. Øverst ligger åpent hefte.

Strengere krav til miljø og samfunnsansvar er på trappene både i Norge og internasjonalt. Produsenter må belage seg på å gjøre store endringer for å møte de nye kravene, og både ledere og designere må sette seg inn i hvordan sirkulær økonomi vil endre måten de jobber på. 

Design, business og bærekraft

Rintala Eggertsson Architects har blitt invitert til å komme med et bidrag til selveste arkitekturbiennalen i Venezia som åpner 26. mai 2018. Reisetilskuddet fra UD og DOGA gjør at de kan gjennomføre prosjektet.

Til Venezia med UDs reisetilskudd

Kunsthåndverker Pearla Pigao arbeider med tekstiler i sitt studio.

Etter tre suksessrike år i Milano, samler norske designere, kunsthåndverkere og produsenter seg i 2018 under et nytt, felles konsept, ledet av DOGA, Klubben og Norwegian Crafts. 

Fra 2018: Norwegian Presence: Fra idé til produksjon: Gjør Milano i samlet tropp

Festspillene i Bergen, designet av ANTI Bergen. Sort-hvitt profil med streker.

ANTI Bergen er det første norske byrået som er tildelt Design Effectiveness- prisen av DBA i London, for arbeidet med Festspillene i Bergen.

Design Effectiveness-prisen til ANTI Bergen

Byggeplass

For å håndtere nødvendig omstilling er det behov for å arbeide målbevisst og strategisk med innovasjon. Innovasjonsteorier tilsier at 70 % av bedriften bør ha fokus på business-as-usual for å unngå røde tall, mens de resterende 30 % bør fordeles på 20 % iterativ innovasjon, stegvis utvikling, og 10 % på disruptiv innovasjon, det vil si helt nye ideer og tanker.

Business-as-usual er en risikosport for byggenæringa

Gamle røde stålbjelker liggende i en haug.

Ombruk av stålkonstruksjoner kan gi lokale jobber og drastiske kutt i utslipp av klimagasser. Det kan også vise seg å være god butikk, ifølge en rapport som stammer fra et innovasjonsprosjekt i bygg- og anleggsbransjen.

Nyheter

Ombrukt stål kan halvere byggekostnader

Illustrasjon av fasaden til Media City Bergen.

Norsk design og arkitektur skal drive verdiskapning og kvalitetsheving i hele landet, men BT begår skivebom når de omtaler Design og arkitektur Norge (DOGA) som en interesseorganisasjon.

En oppklaring fra «organet»

To mennesker i tomt butikklokale, en mann spiller fiolin og en dame ligger på gulvet med rulleskøyter. Del av prosjektet Levende lokaler.

For å få liv tilbake i bysentrum må vi tenke nytt rundt hva et sentrum skal være, hva en butikk er, og hvem som skal ha ansvar for revitaliseringen. 

Kronikk: Vi leker ikke butikk

Interiør med bord, panelovn, lamper, sofa og puter.

Innovasjon Norge og DOGA skal gjennomføre eit forsøksprosjekt som skal gje vekst og auke eksport ved å betre samspelet mellom design- og merkevare og ferdigvareindustrien.

Nyheter

– Store moglegheiter i ferdigvareindustrien

Gang- og sykkelbroen «Bryggebroen» i København om natten. Moderne bygninger i bakgrunnen.

Hva kan den nordiske arkitekturen bidra med i det 21. århundre? Deltakerne i Arkitektur ut i verden-programmet drar til København for å se om danske arkitekter kan ha et svar.

Den nordiske arkitekturen – Exporting the Nordic

Tor Inge Hjemdal

Tor Inge Hjemdal styrer DOGA-skuta inn i 2018. – Noe av de viktigste vi gjør nå, er å vise at vi er til for hele landet.

2018 med Tor Inge til rors

Personer rundt møtebord på DOGA.

Sammen med resten av arkitektur-Norge, er DOGA nå i gang med å utforme en nasjonal arkitekturpolitikk. 

Nyheter

Bygger neste generasjon nasjonal arkitekturpolitikk

mo i rana-vinner av made in norway

Med prosjektet Made in Norway har Avinor ønsket å løfte fram norske verdiskapere fra hele landet. Rundt tusen bedrifter fra hele landet registrerte seg i Made in Norway-portalen. Nå har en jury kåret Mo Industripark (MIP) som regional Made in Norway-vinner for Nord-Norge.

Mo Industripark kåret til regional Made in Norway-vinner

Elkem mottar Made In Norway-prisen på lufthavn.

Med prosjektet Made in Norway har Avinor ønsket å løfte fram norske verdiskapere fra hele landet. Rundt tusen bedrifter fra hele landet registrerte seg i Made in Norway-portalen. Nå har en jury kåret Elkem Solar som regional Made in Norway-vinner for Sør-Norge.

Elkem Solar kåret til regional Made in Norway-vinner

Med prosjektet Made in Norway har Avinor ønsket å løfte fram norske verdiskapere fra hele landet. Rundt tusen bedrifter fra hele landet registrerte seg i Made in Norway-portalen. Nå har en jury kåret Zaptec som regional Made in Norway-vinner for Vest-norge.

Zaptec kåret til regional Made in Norway-vinner

Portrett av Christian Bason, i bakgrunnen en vegg av kryssfinér.

Administrerende direktør ved Dansk Design Center (DDC) mener vilje til samarbeid er med på å løfte Norges offentlige sektor inn i fremtiden.

Nyheter

Dansk designtopp er inspirert av norsk samarbeidsånd

Bilde av vinnerne

Med prosjektet Made in Norway har Avinor ønsket å løfte fram norske verdiskapere fra hele landet. Rundt tusen bedrifter fra hele landet registrerte seg i Made in Norway-portalen. Nå har en jury kåret Protomore InnovasjonsLAB som regional Made in Norway-vinner for Midt-Norge.

Protomore InnovasjonsLAB kåret til regional Made in Norway-vinner

Folkets favoritt Via ferrata Loen.

Med prosjektet Made in Norway har Avinor ønsket å løfte fram norske verdiskapere fra hele landet. Rundt tusen flotte bedrifter fra hele landet registrerte seg i Made in Norway-portalen. Via Ferrata Loen har nå blitt kåret til folkets favoritt etter å ha blitt delt og likt flest ganger på sosiale medier.

Via Ferrata Loen er kåret til folkets favoritt i Made in Norway

Deltakere i prosjektet Oslo Bysykkel som vant DOGA Hedersmerket på scenen for å motta prisen. Blant dem er også statssekretær i Nærings- og finansdepartementet Dilek Ayhan. Det er til sammen 9 personer på scenen.

Oslo Bysykkel vant det gjeve DOGA Hedersmerket for sin fremtidsrettede måte å lage en ny infrastruktur på. Byutvikling på hjul, kaller de det.

Hedersmerket til Oslo Bysykkel

Cathrine Vigander

I sitt rette element: – På Arkitekturdagen for to år siden husker jeg Per Fugelli sa: "Arkitekter: dere er leger". Det har jeg tenkt mye på i ettertid. 

Nyheter

Cathrine Vigander vinner Jacob-prisen 2017

Deltakere i MakersHub på scenen som mottar Hedersmerket. Fem personer til sammen, veldig glade.

Det er ingen overdrivelse å si at det kom som en stor overraskelse på MakersHub at de vant DOGA Hedersmerket. Det er heller ingen overdrivelse å si at de ble glade.

Hedersmerket til nykommerne MakersHub

Oslo bysykkel

Oslo Bysykkel handler ikke bare om sykler, men også om menneskedrevet teknologi, smartere og mer tilgjengelige byer og ikke minst godt samarbeid. For sin helhetlige tjeneste til byens befolkning hedres Oslo Bysykkel nå med nominasjon til DOGA Hedersmerket. 

Nyheter

Byutvikling på to hjul

Skjermbilder av styringssystem

Alt fra sjøkapteiner til designere har vært med på å utvikle Ulsteins unike styringssystem for store båter. Det komplekse systemet er enkelt å betjene, reduserer muligheten for feil og bedrer sikkerheten. Nå er Ulstein Marine Automation også nominert til DOGA Hedersmerket.

Nyheter

Ingen skjær i sjøen

Mills-huset. Bilde av fasaden sett fra Sofienbergparken

Høy kvalitet på design og arkitektur er en lønnsom investering. Det fikk matvareprodusenten Mills erfare da de samlet sin virksomhet under ett tak. For det nye mat- og merkevarehuset på Grünerløkka er Element Arkitekter og Ledsten Arkitektur nominert til DOGA Hedersmerket.

Nyheter

Innsiden ut og utsiden inn

Mennesker under opplæring som tester fødselsimulatoren MamaBirthie

Hva redder liv? Dette lille, men store spørsmålet er utgangspunktet for Laerdal Global Health når de utvikler nye konsepter. Med fødselssimulatoren MamaBirthie bidrar de til at flere kvinner og barn i fattige land overlever fødselen, et prosjekt de nå er nominert til DOGA Hedersmerket for. 

Nyheter

Trygg fødsel

Sighseetingbåten Seasight på Nærøyfjorden med fjell i bakgrunnen.

Den er både miljøvennlig, vakker og universelt utformet og setter en ny standard for norsk fjordturisme. Nå er skipsbyggeriet Brødrene Aa og reiseselskapet The Fjords nominert til DOGA Hedersmerket for sightseeingbåten Seasight.  

Nyheter

Deilig er fjorden

Installasjonen Fargehagen, som ble bygget til festivalen #vårtnabolag på Torshov transittmottak (26.08.17). Hensikten med installasjonen var å skape mer liv forran scenen - hvilket var meget vellykket. På garasjetaket i bakgrunnen ser man Paviljongen, som ble bygget i fjor sommer.

... eller en drill eller en malerkost, så skal du se du får noe fint tilbake. MakersHub er nominert til DOGA Hedersmerket og snur opp ned på det du trodde en designpris handler om. 

Nyheter

Gi en asylsøker en hammer...

Bilde av mann bak et bord som bruker en kvern. Oppi kvernen og på bordet ligger forskjellig plastmateriale.

De har bygget landemerker i inn- og utland og forandret måten vi forholder oss til arkitektur på. Nå vil Snøhetta snu opp-ned på verdens plastbruk.

Nyheter

Vil revolusjonere måten vi bruker plast på

3D-modell av container-lastebåt.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 vil regjeringen styrke Designdrevet innovasjonsprogram og utvide bruk av tjenestedesign i offentlig sektor. 

Caser

Regjeringen vil ha mer designdrevet innovasjon

En liten gutt med ryggen til, blå vindjakke med hette. Han holder i et kart, og foran ham er et litt utvisket, jordfarget landskap.

Debatten om kommunereformen handler i stor grad om å være for eller imot sammenslåing av kommuner. Hva om den i stedet handlet om hva som gjør steder gode å bo og leve i?

Har kommunereformen startet i feil ende?

Fotgjengere går over en åpen plass. Lyskryss med grønne lys, en rød buss i bakgrunnen.

Hør politikernes synspunkter på byutvikling, planlegging og arkitektur. Debatten ble arrangert av KOTE og foregikk på DOGA 30. august. 

Podcast: KOTE, politikk og byutvikling

Det er val, Norge er i omstilling og det er mange som er opptatt av framtida. Digitalisering og ny teknologi er valkampens buzzord, og det blir like ofte brukt som skremselspropaganda, som for å skape framtidshåp. Men kor mykje har det eigentleg å seie for korleis me lever i 2040, og korleis vil det påverke byutviklinga?

Tinder & the City

Norge kan ta ledelsen og være et arnested for fremtidens globale, digitale tjenester tilpasset mennesker og deres behov. Men er politikere, byråkrater og næringslivsledere klar over hvor viktige designfagene er for å utvikle gode løsninger for de mangfoldige brukerne? 

Meninger

En godt designet fremtid

Bilde av bro med Barcode-bygningen i bakgrunnen. Sol skinner gjennom to bygninger

Hva vet vi egentlig om de samfunnsøkonomiske følgene av byfortetting? Altfor lite, ifølge en fersk norsk rapport.

Rapport om de samfunnsøkonomiske følgene av byfortetting

Se direkte fra kl. 10.30. Streamingen fungerer best i nettleseren Mozilla Firefox.

Direktesending fra Arendalsuka

Adrian Paulsen fra Halogen skisserer på en illustrasjonstegning som henger på veggen.

Hva skjer når fire direktorater har ansvaret for å levere én tjeneste? I offentlig sektor handler tjenestedesign gjerne om å løse floker for å forløse innovasjon.

Meninger

Tjenestedesign handler om å løse floker

Kollasj av Fredrik Matheson og Einar Sneve Martinussen

Er det slik at digital transformasjon egentlig ikke handler om teknologi? Hvis ikke – hva handler det om da? Og hvordan kan vi kan lykkes i Norge? Hør DOGAs podcast Norske Byggeklosser 2017 med Fredrik Matheson og Einar Sneve Martinussen, Norges fremste innen interaksjonsdesign.

DOGA Podcast: Norske byggeklosser

Dataillustrasjon av det urbane grendehuset

DOGA spurte AHO-studenter om hva folk trenger i fremtidens smarte by? Svaret vil kanskje overraske noen: Det vi trenger er en liten hytte av tre.

Det urbane grendehuset

Brosjyre som ligger på bord. Innspill fra Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring.

Nye designstudieplasser, innovasjonsteam i offentlig sektor, program for yngre arkitekter og et fond for testing av bærekraftige arkitekturløsninger. Design og arkitekturfagene var sterkt representert da de ti siste innspillene fra Næringspolitisk råd ble levert til regjeringen den 19. juni. 

Nyheter

Design og arkitektur i fokus hos Næringspolitisk råd

DOGA logo på en tavle

Arbeidet Creuna har gjort for DOGA vant gull for beste visuelle identitet i Visuelt 2017. Nye DOGA skal ta rollen som tilrettelegger for læring og eksperimentering innen design og arkitektur. Med ny merkevareplattform og visuell identitet har Creuna hjulpet kunden med å sette bransjen i sentrum, ikke seg selv. 

Creuna og DOGA vant gull i Visuelt 2017

styre sheriff film

Designmetodikk bidrar til innovasjon, omstilling og nye forretningsmodeller og kan derfor bli et konkurransefortrinn for dem som tar i bruk designmetodikk.

Er designmetodikk relevant for styret og toppledere?

Kronikken ble først publisert i Klassekampen 1.6.2017: Arbeidstakarar i byane er meir produktive enn i distrikta. Korleis bør det påverke by- og distriktspolitikken når oljepengane tar slutt? Her må nasjonale politikarar, arkitektar og byplanleggarar på banen.

Bygdene må lære av byen

Mennesker foran en bygning. Verdien av design. Økonomisk vekst.

Design styrker merkevaren, skaper resultater på bunnlinjen og gir høyere kundetilfredshet. En undersøkelse nylig gjennomført i Danmark er entydig: Strategisk bruk av design gir konkurransefortrinn. Nå skal også det norske markedet kartlegges. 

Informasjon

Dansk undersøkelse: Den økonomiske verdien av design

Streaming av Arkitekturdebatt: Kan vi stole på at utbyggere løser boligmarkedets utfordringer?

DOGA-logoen er stensilert ut av papp, slik at den står opp fra ark og skaper skyggespill i sollys.

DOGA-merket for design og arkitektur er en anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

Nå lanserer vi DOGA-merket

Streaming av Designfrokost i 100: Klarer UX-verden å vokse raskt nok?

Hele 30 av Norges ledende designere og kunsthåndverkere stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Flere svært viktige designpublikasjoner tror den norske utstillingen blir et høydepunkt på messen. 

Høye forventninger til norsk designutstilling i Milano

Bildet viser designer Hans Brattrud som ung, sittende ved et tegnebord

En av Norges aller fremste designere er gått bort. Møbeldesigner, håndverker og arkitekt Hans Brattrud døde 16. mars, 83 år gammel. Brattrud var nylig aktuell da hans stol Scandia Junior ble nominert til et av Norges 30 beste designprodukter i kåringen Design i 100.

Nyheter

Vi minnes Hans Brattrud (1933-2017)

DOGA  gir tilskudd til designere og arkitekter som vil profilere seg på en internasjonal arena. Nå er tilskuddsordningen til de syv aktørene som jobber med internasjonal støtte økt med 40 prosent til 12,8 millioner kroner totalt.

Mer i reisestøtte til designere og arkitekter

Se lansering av Folketråkk-analyse direkte

Fem navn på designhimmelen.

De har vidt forskjellige utgangspunkter. Men motivasjonen bak yrkesvalget var den samme: ønsket om å påvirke folks hverdag.

Fem navn på designhimmelen: - Derfor ble vi designere

Peter Opsvik sin tripp trapp-stol er folkets designvinner.

Tripp Trapp-stolen fra 1972 ble den soleklare vinneren av Aftenposten og DOGAs konkurranse Norsk design i 100!

Her er folkets designvinner: Tripp Trapp-stolen soleklar vinner!

Datailliustrasjon av Reiulf Ramstads besøkssenter i Mjols Bjerge, Danmark. Bildet forestiller bygningen i skumring.

20. mars kl. 14.00 lanseres regjeringens satsing på norsk arkitektur. Her kan du se live-stream fra arrangementet. 

Streaming: Lansering av historisk satsing på norsk arkitektur

Objekter fra Everything is connected-utstillingen i Milano 2017 står på et hvitt bord med et beige teppe bak og en grå bakgrunn.

Etter suksess i 2016 vil Norge nok en gang være sterkt representert under Milano Design Week.

Nyheter

Fra 2017: Everything is Connected

Jøtul-ovn i et hvitt rom med snø utenfor.

Aftenposten ved A-magasinet og DOGA presenterer kåringen Design i 100.

Nyheter

Design i 100

Dame som tegner med tusj på ark på veggen. Visualisering. Designprosess.

For å speile hva som beveger seg innenfor norsk design og arkitektur, ønsker DOGA å vise frem bransjens eget innhold på DOGA.no.

Vis dine prosjekter på DOGA.no

I utstillingen finner man blant annet produkter fra Kim Thomé, Bjørn van den Berg, New Works, Kristine Bjaadal, Anderssen&Voll og Fjordfiesta.

Designuken i Stockholm er over for denne gang, og utstillingen «A Colour Composition – New Norwegian Design» på den norske ambassaden ble en stor suksess som samlet rundt 450 publikummere på åpningsdagen.

Nyheter

Suksessrike dager for norsk design i Stockholm

Telefon med applikasjon.

5 januar 2017, introduserte det norsk teknologiselskapet Airthings sin nye smarte radongassdetektor, Airthings Wave. Løsningen ble designet av EGGS Design.

Caser

EGGS Design: Airthings Wave radonmåler

Nye DOGA.no er en del av et større merkevareprosjekt for Design og arkitektur Norge. Creuna og DOGA har utviklet nye DOGA.no med brukeren i sentrum. Målet var å skape en nettside som var lett å navigere, som satte det visuelle i høysetet og som skapte rom til alt design- og arkitekturfagene har å vise frem.

Informasjon

Nye DOGA.no

Kvinne går inn på DOGA-huset i Oslo med sterkt motlys inn gjennom vinduene. På bildet står det Design og arkitektur Norge og DOGA-logoen.

I 2017 fikk Design og arkitektur Norge sin nye visuelle identitet. Den ble utviklet av Creuna som har vunnet flere priser både i Norge og i ulandet for dette arbeidet.

Nyheter

DOGAs nye visuelle identitet

Forskjellige design- og arkitekturobjekter i den store utstillingshallen på DOGA.

Sammen med Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet har DOGA fått utarbeidet en rapport for å avdekke hvordan andre land oppfatter Norge og norsk næringsliv. Resultatene viser at DOGAs satsing på å styrke design- og arkitekturfagene i Norge og internasjonalt både er riktig og effektiv.

Nyheter

Store muligheter for norsk design og arkitektur

Designer viser fram lampe til besøkende på utstilling

Norske designere, produsenter, organisasjoner og utdanninger har samlet kreftene for å fremme norsk møbel- og interiørbransje hjemme og ute i verden. I dag lanserte Samarbeidsrådet for møbel og interiør (SMI) fem begrunnelser for å satse – og fem konkrete tiltak.

Nyheter

– Norsk design er en sårt tiltrengt vekstnæring

To barn går i bybildet i Oslo

Barn i by-prosjektet, som handlet om å implementere Barnetråkk i eksisterende rutiner og arbeidsmåter, er nå avsluttet. Prosjektet viser at medvirkning er krevende å gjennomføre i praksis, og at kommunene må sette av mer tid og ressurser for å få til reell medvirkning.

Meninger

Medvirkning må bli rutine!

Kommunene Lærdal, Tromsø og Haugesund får støtte av KORO til å realisere kunstprosjekter i 2017. Tanken er at prosjektene skal bidra til et levende sentrum.

Nyheter

Kunst skal skape levende sentrum

Her kan du se alle foredragene fra seminaret Framtanker: Bærekraft på topptur som ble arrangert i Jakob-kirken 17. november 2016.

Nyheter

Se foredrag fra Framtanker: Bærekraft på topptur

Fargerikt bilde av utecafe med sykkel i forgrunnen

I forbindelse med DOGAs satsning på innovasjon i byen, ønsker vi å forsterke vår kunnskap om bruk og effekt av metoden Urban living-lab

Nyheter

Utlysning: DOGA søker mer kunnskap om «Urban living-labs»

Workshop, leende deltagere rundt et bord

20. april ble kunnskapsrapporten Levende lokaler presentert på DOGA. Det ble startskuddet for prosjektet med samme navn. Nå kan din kommune bli med i prosjektet!

Nyheter

Levende lokaler – vi er i gang!