Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design
  • Hederlig omtale i kategorien interiør og møbel 2020
  • Oppdragsgiver: ABAX
  • Interiørarkitekt: KB Arkitekter
  • Arkitekt: PV Arkitekter
  • Samarbeidspartner: Fritzøe Eiendom (utleier) 

Les mer om Innovasjonsprisen for universell utforming 

Utfordring

En fleksibel, inkluderende og leken arbeidsplass for alle

ABAX er et av de største IoT-selskapene i Europa med hovedsete i Larvik som utvikler og tilbyr verdensledende telematikk til B2B-markedet. Med 300 ansatte i åtte land og sterk vekst så de et behov for mer plass, med et ønske om å skape et inspirerende, utradisjonelt og universelt utformet hovedkontor og et godt miljø for innovasjon.

Mølla Syd er en del av verdiskapingsprosjektet i Hammerdalen i Larvik. I samarbeid med Fritzøe Eiendom og Larvik kommune med flere, fikk PV Arkitekter ansvaret for ombygging av industrianlegget Fritzøe Verk. KB Arkitekter fikk ansvaret for interiørarkitekturen for leietaker ABAX.

Hovedutfordringen lå i et binde sammen ulike eldre bygg med svært ulik etasjehøyde og etablere en god infrastruktur for gode moderne arbeidsplasser for alle i disse eldre bygningskroppene.

Innovasjonprisen for universell utforming ABAX
Foto: Stine Østby
Innovasjonprisen for universell utforming ABAX
Foto: Stine Østby
Tilnærming

Inspirert av internasjonale kreative miljøer

Inspirert av spreke internasjonale selskaper som Google og Lego var visjonen å skape innovative lokaler som skulle styrke ABAX som teknologisk innovasjonsmiljø og merkevare. Det var viktig å ha fokus på fleksibilitet og inkluderende design, med en kombinasjon av arbeidsform; pult, co-work og kreative møteplasser.

De funksjonelle behovene til teknologiselskapet ble grundig kartlagt. Et tett og sømløst samarbeid mellom interiørarkitektene og arkitektkontoret var essensielt for å sikre teknisk grensesnitt og gjøre det enklere å kvalitetssikre design og universell utforming i transformasjonen av den gamle mølla.

ABAX har fått et originalt, fremtidsrettet bygg og kontorlokale hvor de materielle og kulturelle verdier bevares og hvor universell utforming er integrert som en del av designet.

An-Magritt Giertsen

Kategorileder interiør og møbel

De fokuserte tidlig på å skape ulike soner for fleksibel jobbing og et åpent atrium med mange bruksområder, fra jobb til sosialt samvær. En fast og synlig kjerne i bygget ble designet med møterom og møteplasser i ulike former tilpasset forskjellige behov og møteformer, med flyttbare møbler og møtebokser av ulik størrelse.

Logistikken og flyten mellom de ulike etasjene og områdene skulle være intuitivt og lett tilgjengelig for ansatte og besøkende. Mangfoldet av ansatte og kunder skulle ivaretas gjennom integrerte og universelt utformede designløsninger og ergonomisk og fleksibel møblering for ulike arbeidsbehov.

Resultat

Kreativ, tydelig og leken bruk av farger og soner

ABAX nye kontorer strekker seg over syv etasjerDet store amfiet er «hjertet» i bygget der de samler sine ansatte til fellesskap og motivasjon. Amfiet er åpent over to etasjer, og store vinduer slipper rikelig med dagslys innOppover i etasjene kombineres ulike arbeidssoner; fullergonomiske arbeidsplasser i åpne landskap, mobile multirom, møterom med fleksibel møblering, enkelte cellekontorer og kreative arbeids- og sosiale soner. De kreative/sosiale sonene i arbeidsetasjene er bygget utenpå den gamle mølla, men de gamle ytterveggene i tegl er likevel bevart, nå som en del av interiøret.

Stor variasjon av rom- og sanseopplevelser tilrettelegger for kreativitet og samhandling. Grønne planter i alle rom gir økt trivsel og bedre inneklima og miljø. Etasjene har hver sin farge for lettere å kunne orientere seg i bygget, samtidig som det var fokus på at fargepaletten passet de eksisterende teglveggene. Fordi bygget er smalt med mange etasjer, var det viktig å skape flere gode møteplasser. Det er derfor flere spisesoner og en kaffebar.

Innovasjonprisen for universell utforming ABAX
Foto: Stine Østby
Innovasjonprisen for universell utforming ABAX
Foto: Stine Østby

Universell utforming har vært førende for designløsningene. Å finne frem er gjort enkelt med tydelig markering av gulv og gangsoner og gode kontraster både med lysforhold og fargebruk. Sort er benyttet som kontrastfarge på alle bærende konstruksjoner, listverk og dører for bedre lesbarhet. Fargebruken er gjennomgående tydelig og modig inkludert bruk av lyse farger i mørke soner. I den øverste etasjen med saltak er led-striper brukt både som dekor og taktil ledelinje. I de øvrige etasjene har man fargelagt kjernen man beveger seg rundt. Lokalene er universelt utformet selv med fysiske utfordringer i forhold til gammel bygningsmasse, med mange nivåforskjeller i to bygg.

Nye grep forsterker identiteten til selskapet gjennom eksempelvis en helintegrert LED-skjerm som går sømløst over to plan. Skjermen binder sammen inngangspartiet og atriet som er kreativt og moderne utformet over to plan inspirert av andre store tech-selskaper. Alle etasjene er tilgjengelige via ramper og heis, samt en snarvei mellom etasjene i form av en leken sklie. Resepsjonen og veien fra resepsjonsområdet til kontorets kafé er inviterende og løst på en kreativ måte som gjør at både rullende og gående får en likeverdig og god adkomst på tross av nivåforskjellene mellom gamle og nye områder.

Arealene har god akustikk, takket være utstrakt bruk av tekstil på både gulv og møbler. Sammen med den varme og lyddempende teglsteinen og systemhimling i øverste etasje, har det blitt et godt og behagelig sted å arbeide og oppholde seg over lengre tid.

Det er lagt stor vekt på variasjon for å oppfylle oppdragsgiverens ønske om å skape en fleksibel arbeidsplass, der man kan velge å jobbe isolert eller sammen, og i store eller mindre grupper på ulike tider av døgnet.

Prosessen mellom arkitekten og interiørarkitekten var god og fruktbar. Grunnet bygningsmessige utfordringer og ønsker fra leietaker ble det brukt prefabrikkerte, mobile stillerom som supplerer andre større møterom i etasjen. Kun de største av disse er universelt utformet, men alle etasjer gir tilgang til universelt tilgjengelige møte- og stillerom i umiddelbar nærhet. Kombinasjonen av mobile og plassbygde rom fungerer godt for en bedrift som er i konstant endring.

Gevinst

Hever kvaliteten og attraksjonen i hele området

Mølla Syd er et vellykket transformasjonsprosjekt med et bygg som er blitt fullt tilgjengelig for alle. Hammerdalen i Larvik har en lang historie som industriområde, og nå har hele området fått en nødvendig rehabilitering som hever kvaliteten. De har bevart, og ikke bare revet og bygget nytt. Det oppleves også nyskapende at et eldre bygg brukes på en helt ny måte.

Selv med mange utfordringer og nivåforskjeller har man med Mølla Syd klart å skape et universell utformet bygg som bevarer de kulturelle verdiene. Miljøprofilen i Abax er integrert også i valg av møbler. Energien til bygget er bærekraftig og lokalt produsert fra et varmepumpesystem som utnytter sjøvannet.

Det nye kontorbygget inneholder alt en trenger av heis, ramper, gode kontraster, oppmerksomhetsfelt og fleksible arbeidssoner som også er viktig for et inkluderende innovasjonsmiljø for ansatte og kunder. ABAX sitt nye hovedkontor signaliserer at både teknologi og arbeidshverdagen skal være inspirerende og inkluderende for alle. Mølla har fått bevart sin historie og blitt et fremtidsrettet bygg hvor de materielle og kulturelle verdiene bevares. De hedres for å ha kommet så langt med tanke på utfordringer ved transformasjonsprosjekter.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.