Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design

Kategorivinner produkt 2011.

BedriftHardanger Bestikk AS

DesignPer Finne industridesign AS

- Vi har alltid som mål å skape noe nytt, enten teknologisk, estetisk eller funksjonelt, sier eier og daglig leder i Hardanger Bestikk, Rune Leikvoll. – Universell utforming gjort på riktig måte betyr at bestikket passer for de aller fleste, uansett om man har små eller store hender, leddproblemer eller kanskje skjelver litt. Tuva møter disse utfordringene med spesielle tilpasninger som tilfører bestikket noe positivt for folk flest, uten at det synes.

En klart definert oppgave

Industridesigner Per Finne forteller at de i Tuva har samlet erfaringene fra tidligere utforming av ulike typer bestikk og utallige observasjoner av hvordan folk spiser.

- Det er uansett et godt grep som er det viktige, sier Per. – I og med at universell utforming var oppgaven, ble utfordringen å lage ett bestikk som kunne møte flere titalls typer grep. Jo mer fleksibelt vi gjorde bestikket, desto bedre hadde vi løst oppgaven.

Derfor er skaftet stort

Han forteller at han begynte å skisse med blyant. Etter å ha tegnet en hel del modeller, testet de disse på mennesker i ulike aldersgrupper. Deretter jobbet de videre med de modellene som var best likt.

- For å oppnå et godt grep for alle, er det viktig at skaftet er litt stort. Man skal også kunne flytte grepet bakover og likevel ha god kontroll, noe som møtes ved at balansepunktet ligger relativt langt bak, forteller han.

Tuva spoon

Spesiell teknologi

Tuva veier ikke mer enn andre bestikk, selv om det har større skaft og faktisk er 1 ½ cm lengre enn vanlig for å passe til størrelsen på dagens tallerkener. Man har benyttet såkalt ”hollow handle-teknologi” – skaftet er altså hult. På den måten holder man både materialforbruket og vekten på bestikket nede.

Kniven er laget i 3 deler, gaffelen og skjeen i to. Mens andre ved bruk av tilsvarende teknologi ofte legger inn en liten vekt i skaftet, har de fleste delene i Tuva-serien forskjellig tykkelser på stålet i skaft og underdeler. Det bidrar til å holde vekten nede, samtidig som det gir god balanse.

Slik testet brukerne bestikket

Per forteller at de underveis i prosessen fikk laget prototyper for utprøving. Både barn, ungdom, friske med forskjellige grep, folk med nedsatt funksjon i hendene, folk med skjelving og eldre fikk prøve å spise med bestikket. Man var også opptatt av å teste ut kurven på skjebladet og lengden på tennene i gaffelen. Alle ønsker og kommentarer ble behørig notert og tilpasninger ble gjort før ny utprøving.

Problemer som ble til muligheter

Det ytre designet blir også en utfordring når fokuset er universell utforming og hele bestikket består av 18 deler.

- Vi snakker om flere typer kniver, skjeer og gafler, sier Per, og nevner kjapt middagskniv- og gaffel, smørkniv, kakegaffel, salatbestikk, teskje og lang kaffeskje. Han forteller at det rent teknisk er en utfordring å sveise kurver eller svinger i bestikket, da må man bruke spesialverktøy.

– Vi har likevel valgt å avrunde sidekanten på bestikket. Det påvirker grepet positivt ved at man enklere kan løfte bestikket opp fra bordet, forteller Per. Han sier at de har vært opptatt av å gi bestikket tidløst design, ikke minst med tanke på å bidra til mindre forbruk. Men det har også vært et mål å skape et bestikk som er vakkert i hverdagen.

Den attraktive gaven

Tuva er blitt et av de mest kjøpte bestikkene, både her i landet og i Sverige. Det solgte mer enn 100 % over budsjettet i lanseringsåret 2009, og har siden vært en bestselger med en solid posisjon i markedet. Folk kjøper bestikket ofte som gave til brudepar og nyetablerte, men også til seg selv. Det er vakkert, tidløst, godt å bruke og trendy å samle på.

- Fremgangen har bare fortsatt, salgstallene for Tuva er nesten doblet hvert år. Design er viktig for Hardanger bestikk. Vi tror på kvalitet som merkevare og ønsker å skape vakre, innovative produkter som er funksjonelle for flest mulig typer mennesker, sier Rune Leikvoll. Per Finne legger til at design i stor grad handler om å finne best mulig kompromiss mellom form, teknologi og funksjon. – Vi prøver å tenke annerledes, sier han. – Skal du nå et stykke frem, må du nødvendigvis sikte enda lenger.

Jurykjennelse

Tuva bestikkserie oser av kvalitet og godt håndverk. Ved å gå noe opp i størrelse og bruke såkalt hollow handle-teknologi, har man utviklet et større skaft som gir brukerne bedre grep, men man holder likevel vekt og forbruk av materialer nede. Bestikket er estetisk gjennomført, med en tiltalende, tidløs form. En enkel sving skaper en myk, visuell linje og gir samtidig bedre balanse i hånden. Den universelle utformingen møter behovene fra spesielle brukergrupper, men er implementert på en måte som bidrar til å løfte helhetsinntrykket. Dette bestikket er attraktivt for alle.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.