Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design

Hederlig omtale i kategorien Produktdesign 
Bedrift: Heymat 
Design: Kristine Five Melvær Design, Vera og Kyte AS, Hallgeir Homstvedt AS, Stine Aas Design, Caroline Olsson   
Produsent: Prestige Carpets (Belgia) 
Samarbeidspartnere: Riktig Spor 

Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design og alle årets vinnere

Utfordring: Dørmatter som er tilpasset alle 

Dørmatter er en del av hjemmets inventar som ofte blir glemt og oversett. Det er fordi den gjerne gjør jobben sin – absorbere støv, sand og vann – i stillhet, uten større problemer.

Men den tradisjonelle dørmatta kan fort bli et  irritasjonsmoment for de av oss som bruker rullestol eller kommer trillende inn med en barnevogn, en sykkel eller har en stor hund.

Offentlige bygg har løst denne utfordringen med store, sorte industrielle dørmatter. Men for det private hjemmet har alternativene vært få. 

Interiør i yttergang med dørmatte i blågrønne farger. Foto
Heymat har utviklet matter som ligger på plass, selv når man kommer rullende med en tung, elektrisk rullestol. I tillegg er den enkel å vaske og pen å se på.
Foto: Kristine Five Melvær/Live Berg/Sofie Brovold

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian drev en liten familiebedrift med spesialkompetanse på vask og utleie av industrimatter.

Som en typisk småbarnsfamilie var også deres inngangsparti dekket av sko, parkdresser, sand og skitt. Men de hadde en smart løsning som gjorde hverdagen enklere – nemlig industrimatten.

Den var effektiv, holdt gangen ren og bidro til et godt innemiljø, men tilfredstilte ikke det estetiske kravet til et inngangsparti i et privat hjem.

Sammen hadde de inngående kunnskap om industrimatter og en stor lidenskap for design og deres erfaring og lidenskap ga ideen om Heymat. Målet vårt var å lage en dørmatte man blir glad for å komme hjem til.

Tilnærming: Funksjon og design som bærende elementer 

Problemene Heymat ønsket å løse, var tydelige.

Dørmatta måtte ligge på plass, selv når man kom rullende med en tung, elektrisk rullestol. Den måtte tilbys i større størrelser enn den tradisjonelle dørmatta, som ikke fanget opp skitten fra høyre og venstre hjul på blant annet barnevogner. Og den måtte være enkel å vaske og pen å se på.

Dørmatten er et viktig første møte i et hjem og en integrert del av interiøret.  

For å forsikre seg om at produktet fungerte, testet beboere i en omsorgsbolig i Rana kommune Heymat over lengre tid.

Beboerne kom både gående og trillende over dørmatta, og resultatet var som ønsket: Mattene holdt boligen renere, de lå i ro på gulvet, og de fungerte spesielt godt for rullestolbrukere. 

For at dørmatta skulle kunne bli et premium kvalitetsprodukt i en tøff bransje av interiørprodukter til private hjem innledet de samarbeid med profesjonelle designere.

Designerne har bidratt til utviklingen av dørmatter som passer til ethvert hjem, personlighet og stil og som dekker mange ulike behov.

Inkluderende design og universell utforming er viktige elementer i  designprosessen fra start.

Heymat har skjønt at nyskapende innovasjon skjer på ulike nivåer. Derfor har de funnet smarte og elegante løsninger for et produkt mange tar for gitt – dør- og entrématter. De er et godt eksempel på hvordan universell utforming kan være et tankesett og kan implementeres i absolutt alle typer produkter.

Nima Shahinian

Kategorileder produktdesign

Interiør i yttergang med døren åpen og dørmatte i grønntoner på gulvet. Foto
Heymat har hele tiden samarbeidet med profesjonelle designere. De har bidratt til utviklingen av dørmatter som passer til ethvert hjem, personlighet og stil og som dekker mange ulike behov.
Foto: Vera Kyte/Live Berg/Sofie Brovold

Resultat: Bærekraftige dørmatter som forenkler hverdagen 

Heymat har tatt industrimattens kvalitet og funksjonalitet, parret dette med norsk design, og gjort det tilgjengelig for privat konsumenter.

Ved å tilby entrematter til private hjem også i store størrelser bidrar de til å løse en utfordring som blir verdsatt av en utvidet brukergruppe. 

Mattene har god sugeevne og samler opp sand og skitt som kommer inn døren sammen med små og store sko, hjul, hundeføtter og annet.

Mattene er større en tradisjonelle dørmatter, noe som gjør at en rullestol eller barnevogn har mulighet til å få tørket av hjulene på veien inn i hjemmet. Dette er svært praktisk for å holde hjemmet renere og inneklimaet friskere.

Levetiden for en Heymat Original er lang og gir dermed en lav livssykluskostnad. 

interiør i yttergang med dørmatte i rosa, blått og grønt på gulvet. Foto
En fargesterk matte vises godt og er både et estetisk og hyggelig innslag samtidig som en svaksynt kan orientere seg hvor hen befinner seg via matten.
Foto: Kristine Five Melvær/Nadia Norskott

En Heymat Original har luv av resirkulerte plastflasker (PET) og bakside av gummi. PET avgir fukt til luft svært lett og matten tørker derfor fort om den har blitt våt.

Gummien ligger stødig på gulvet slik at man kan stole på at matten holder seg i ro og dette eliminerer også et vanlig hinder det er lett å snuble i. Den har ekstra god sugeevne som gjør at den fanger opp mer smuss uten at man trenger å vaske den like ofte.

Enkel rengjøring i egen vaskemaskin er også et stort pluss. En fargesterk matte vises også godt og er både et estetisk og hyggelig innslag samtidig som en svaksynt kan orientere seg hvor hen befinner seg via matten.

Ved å tilby mange ulike størrelser, farger og mønstre har Heymat blitt et naturlig og vakkert element i hjemmet tilpasset personlig smak, interiør og behov.

Den største størrelsen passer også perfekt for barnevogner og rullestoler, og selv en elektrisk rullestol får plass på den.  

Gevinst: Bidrar til gode hjem og god business 

Ved sin blotte tilstedeværelse gjør Heymat Original en jobb for alle som kommer inn døren.

Ikke bare bidrar den til et renere hjem, men er spesielt effektive for familier med små barn, rullestolbrukere, mennesker med rullator og eldre.

Mattene bidrar til redusert gulvslitasje, da sand og smuss blir liggende igjen på matten og ikke dras videre inn i huset via sko, hjul eller hundeføtter. Når matten er skitten kan den vaskes i maskinen på 60 grader.

Dette er et vakkert og funksjonelt interiørprprodukt som ikke stigmatiserer de med ekstra behov.

Spesielt for yngre funksjonshemmede er det viktig å ha et like vakkert hjem som andre jevnaldrende med produkter som dekker både estetiske og praktiske behov, uten stigmatisering.

Heymat selges i både Norge og gjør det meget bra på eksport. Merkevaren er en viktig faktor i synliggjøring, gjenkjennelighet og tillit i markedet og ygger oppunder at det er god business i lage kvalitetsprodukter som begeistrer og når bredt. 

Juryens begrunnelse

Pene dørmatter som holder seg på plass – enten du kommer til fots eller trillende.

Heymat har skjønt at nyskapende innovasjon skjer på ulike nivåer. Derfor har de funnet smarte og elegante løsninger for et produkt mange tar for gitt – nemlig dør- og entrématter. De er et godt eksempel på hvordan universell utforming kan være et tankesett og kan implementeres i absolutt alle typer produkter.

Juryen setter pris på at Heymat Original har løst problemet der mange dørmatter kommer til kort for de av oss som bruker rullestol, rullator eller skal inn med en barnevogn.

Dørmattene er større enn tradisjonelle matter, har gummi under som gjør at de holder seg på plass, og de suger godt til seg vann og sand som kan være festet på hjul. De er også veldig enkle å rengjøre i egen vaskemaskin.

I tillegg til at dørmatta er mer funksjonell, er designet stilig og med variasjoner i farger og størrelser. Denne dørmatta, som er laget av resirkulerte materialer, appellerer til alle og enhver.

Juryen for Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023 gir hederlig omtale til Heymat i kategorien Produktdesign. Heymat viser at inkluderende design er viktig også når man kommer heimatt.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.