Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Vinnerne av DOGA-merket 2021

Onsdag 16. mars 2022 ble DOGA-merket delt ut til 13 nyskapende design- og arkitekturprosjekter. I tillegg ble tre studenprosjekter tildelt DOGA-merket nykommer. 

Foto: Sverre Chr. Jarild

– Årets vinnere av DOGA-merket har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Utmerkelsene ble delt ut på DOGA onsdag 16. mars. 

Se alle vinnere av DOGA-merket for design og arkitektur

Instabok og konsertstrømming

DBMO er Norges aller første Instagram-roman, og har tusenvis av følgere. Gyldendal, Jørgen Brynhildsvoll, All Images og Try Råd har med utgangspunkt i debutromanen til Alexander Kielland Krag, Dette blir mellom oss, laget en serie med 45 «stories», der tekst, bilder, film og musikk forteller en historie om vennskap og kjærlighet.

Forfatterdebut på Instagram
Da Alexander Kielland Krag skrev sin første roman, så han en gyllen mulighet til å nå unge lesere. Dette blir mellom oss handler om to gutter på 17 år, deres vennskap og kjærlighet og om å finne seg selv.
Foto: Gyldendal

Med Anorak og Bold på laget har VIERLIVE utviklet en nyskapende strømmeplattform for konserter. Ved hjelp av en fleksibel og intuitiv løsning er det lett å bestille, betale og delta på digitale konserter både for 18- og 80-åringer. Resultatet er 60 000 solgte billetter og mange bergede kulturarbeidsplasser gjennom pandemien.

Design som hjelper gründere, barn og foreldre

Det er ikke enkelt å starte bedrift i Norge. Nå hedres Folio, Tight og Heydays for å skape en digital tjeneste som på intuitivt og avvæpnende vis hjelper ferske gründere gjennom etableringsprosessen. Ifølge Folio stiftes hver tiende nye bedrift i Norge nå igjennom dem.

Barneombudet har takket være Bielke & Yang fått en visuell profil som snakker like godt med barn og ungdom som med foreldre og politikere. Den nye profilen utgjør et helt univers av bilder, illustrasjoner, ikoner samt en egen font.

Omskiftelige skilt og modulære auditorier

I Paris sitter en rekke verdenskjente publikasjoner under samme tak. Det nye hovedkontoret til Groupe Le Monde trengte skilter som kunne rydde opp og vise vei, og det har de fått takket være et norsk designbyrå. Med inspirasjon hentet fra hvordan typografene satte avissider i en førdigital tid, har Snøhetta Design skapt et bærekraftig og fleksibelt skiltsystem som enkelt kan settes sammen, endres og tas ned. 

Snøhetta
I det nye hovedkvarteret til Groupe Le Monde i Paris har Snøhetta laget et skiltsystem med moderne visuelt uttrykk, historisk avistypografi og bærekraftig materialbruk.
Foto: Snøhetta
Fora Form
Auditoriestolen Arena er stilren og elegant. Men det meste av innovasjonen ligger i det du ikke ser.
Foto: Fora Form

Med sin modulære tankegang har Fora Form og Torsteinsen Design snudd opp-ned på hvordan auditorier kan bygges og utformes. Arena er et standardisert og tilpasningsvennlig stolsystem med tiltalende visuell helhet. En unik innfestingsløsning gjør at hver enkelt stol enkelt kan byttes ut. Og til tross for høy grad av funksjonalitet, er stolen svært stilren og tiltalende.

Rehabilitert perle og åker på taket

Etter et nesten fem år langt transformasjonsprosjekt er den gamle telegrafbygningen i Oslo sentrum endelig tilbakeført til fordums storhet. Kvartalet er ikke bare gjenskapt med nennsom hånd: Med åpent bygulv, utesteder og moderne kontorplasser sørger nye Telegrafen igjen for liv og røre i Kvadraturen.

Telegrafen
Den snart hundre år gamle Telegrafen i Oslo var i sin tid Norges mest påkostede kontorbygning. Nå skinner den igjen – med diskré eleganse og tidløs sjarm.
Foto: KIMA arkitektur
DARK Arkitekter
Hoveddelen av takparken på toppen av Økern Portal brukes til å dyrke spiselige vekster.
Foto: DARK Arkitekter

Sju etasjer over bakken kan Økern Portal by på en nesten 7000 kvadratmeter stor takpark med 40 frukttrær, 2500 kvadratmeter med grønnsaker, 9000 spiselige busker og planter samt 200 000 bier. Oslo Pensjonsforsikring, DARK Arkitekter, Lark Landskap og U.Reist deler på en velfortjent utmerkelse fra DOGA for å ha reist Nord-Europas største spiselige takhage.

Ekstrem bagasje ganger to

Med 100 profesjonelle fotografer på laget har reiseutstyrsprodusenten Db Equipment skapt en koffertserie for ekstremreisende. Db Hardcase Luggage skiller seg kraftig ut i en konservativ bagasjekategori. Koffertene er ekstremt solide, veier lite og er enkle å håndtere når du er på farten.

Db Equipment får også pris for sin nye transportbag for surfebrett. The Djärv 3–4 Surfboard Coffin er lettere og sikrere enn andre surfebagger. Den er laget av gjenvunnede eller gjenvinnbare materialer med lang holdbarhet. De mest slitasjeutsatte delene kan repareres eller byttes ut, noe som gir lengre levetid.

Nasjonalt ikon i lomma

Politiet og Neue Design Studio mottar DOGA-merket for design og arkitektur for det nye norske passet som ble lansert i 2020. Selv om målet først og fremst var økt sikkerhet, har passet ved hjelp av sine grensesprengende landskapsmotiver og innovative detaljer blitt et identitetsbærende dokument på tvers av alder, kjønnsidentitet, geografi og livssyn.

Neue Design Studio
Det nye norske passet er mer enn et sikkert ID-dokument. Nøye utvalgte og stilsikkert designede landskap skaper tilhørighet og stolthet.
Foto: Neue Design Studio

Skysimulator og kunstig møteintelligens

Nye markedsbehov og utvikling i teknologien gjorde at Kongsberg Digital ønsket å tilby maritim simulatortrening via nettskyen. Sammen med EGGS Design har de gjennomført en gjennomgripende designprosess der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Resultatet er en opplæringsplattform som har fått stor oppmerksomhet i den maritime industrien. I dag brukes K-Sim Connect av tusenvis av studenter rundt om i verden.

Ved hjelp av et kobbel med utviklere, industridesignere og interaksjonsdesignere har Huddly skapt et system for smarte videomøter. Kunstig intelligens gjør at kameraet automatisk fanger opp personen som snakker. Huddly L1 bidrar til bedre møter og en mer inkluderende arbeidshverdag.

Om DOGA-merket for design og arkitektur

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.