Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

En stilren, fleksibel og fremtidsrettet auditoriestol

Hvem

Fora Form og
Torsteinsen Design

Hvor

Ørsta, Møre og Romsdal

Bærums Verk, Viken

Fagdisipliner

Møbeldesign
Industridesign

Fora Form

Et auditorium fylt av stoler er ikke det første vi ser for oss når vi tenker på nyskapende møbeldesign. Likevel fremstår Arena som et strålende eksempel på hva designfaget kan tilføre i offentlige rom.

Foto: Fora Form

Skal du bygge en konferansesal med amfi, vil du sikkert installere stoler som er pene å se på og gode å sitte i. Du må også tenke på at de skal ta liten plass, kunne slås sammen og gi rom for rømningsveier. I tillegg er du sikkert opptatt av pris

Skreddersøm er dyrt

Inntil nylig har enten arkitektene tegnet auditorier som er tilpasset sittemøblene, eller møblene er spesialbestilt for å passe til salen. Uansett blir det dyrt.

Møbelprodusenten Fora Form ville gjøre noe med dette. De gikk til sin mangeårige samarbeidspartner Torsteinsen Design og ba dem utvikle en standardisert auditoriestol.

Fleksibel standardløsning

Kjerneutfordringen ble definert som møtet mellom stol og sal. Designerne måtte kombinere hensyn til enkeltstolens utforming, det totale stoloppsettet i en sal, tekniske krav og kostnadsrammer. 

Det er vanlig at stolradene i auditorier monteres seriekoblet. I dette tilfellet bestemte designerne seg for at stolene heller burde festes enkeltvis. En smart løsning for montering i braketter ble utviklet. Dette har flere fordeler. Den enkelte stolen kan lett byttes eller tas ut for reparasjon. Det samme gjelder delene. Og stolene kan demonteres og gjenbrukes i en annen sal.

Kreativ frihet for arkitektene

Det fleksible møbelsystemet kan enkelt tilpasses ulike saler og stoloppsett samtidig som det danner en visuell helhet. For arkitektene betyr det kreativ frihet til å prosjektere amfier i alle tenkelige fasonger.

Nyskapingen ligger ikke først og fremst i det visuelle. Det revolusjonerende med Arena-stolen er byggesett-tenkningen, besparelsene og det forenklede samarbeidet mellom arkitekter og entreprenører – fra planlegging til montering.

Likevel, det er det enkle, stilrene designet som gjør at du får lyst til å sette deg her.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur, er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.  

Her er tre gode grunner til at Arena er et godt eksempel:

Juryens uttalelse

Et auditorium fylt av stoler er ikke det første vi ser for oss når vi tenker på nyskapende møbeldesign. Likevel fremstår Arena som et strålende eksempel på hva designfaget kan tilføre i offentlige rom.

Arena er et tradisjonelt møbel i ny design. Det er skapt for å gi gode sitteopplevelser. Formspråket er både enkelt og sofistikert, og det er tidsriktig og tidløst på samme tid. 

Arena gir funksjonelle svar på flere tekniske utfordringer. Blant annet kan deler og stoler skiftes ut enkeltvis, mens det ellers er vanlig at rekker med seter må byttes når noe går i stykker. Det stilrene formspråket bidrar til å gi produktet lang levetid, og det er et stort pluss at møbelet ikke konkurrerer med salens uttrykk. 

Arena tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er et stilrent, fleksibelt, bærekraftig og fremtidsrettet møbel som setter ny standard i et viktig markedssegment.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.