Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

En transportbag for surfebrett

Hvem

Db Equipment AS

Hvor

Oslo

Fagdisipliner

Produktdesign
Industridesign

To unge eventyrere traff hverandre på en av Norges beste surfestrender i 2009. Svenske Jon Olsson var en legendarisk alpinist og fristilkjører. Norske Truls Brataas hadde reist jorda rundt med surfebrett i bagasjen – og en gründerdrøm i magen.

De hadde begge erfart hvordan både ski og surfebrett kan bli skadet under transport. Før dagen var omme, hadde de blitt enige om å gå løs på problemet – og at det var grunnlag for en ny bedrift. Tre år senere var firmaet en realitet og det første produktet på markedet: transportbag for snøbrett og ski.

Freestylere og stuere

At baggen ble en suksess, skyldtes i første rekke at proffene ble tatt inn i designprosessen. Fryktløse skikjørere og bagasjestuere på flyplassen vet hva som skal til for at brett og ski skal komme fram i god stand.

Samme metodikk ble brukt for å utvikle bagger for surfebrett. Designteamet Henrik Kax, Alexandre Aubry og Truls Brataas ble forsterket med den australske surferen Wes Schaftenaar. Så trakk de inn proffe surfere og amatører, sportsforhandlere, produksjonspartnere, logistikkfolk og mange andre eksperter.

Surfere er kjent for sin dristighet, men på reisen fram til drømmestranda ønsker de ikke å ta unødvendig risiko. Norskutviklede The Djärv 3–4 Surfboard Coffin løser problemet. Foto: Db Equipment

Prototyper testet

Industridesignere og surfere satte seg klare mål. Transportbaggen skulle ha plass til inntil fire brett, gi optimal beskyttelse, være lett å få med seg og tilfredsstille en lang rekke krav. Materialer, hjulsystemer, kompresjonsteknikker og lukkemekanismer ble testet ut. Prototyper kom og gikk. Utviklerne brukte mye energi på at selv den minste detalj skulle være funksjonelt utformet.

Et globalt kundesegment med høye krav til design, integritet og funksjonalitet har omfavnet produktet fra Db Equipment. Bedre skussmål kan ikke designteamet ønske seg.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur, er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.  

Her er to gode grunner til at The Djärv 3–4 Surfboard Coffin er et godt eksempel: 

Juryens uttalelse

Surfere reiser verden rundt med brettet sitt. Hvis det ikke er godt beskyttet, er det stor risiko for skader.  

Juryen berømmer Db Equipment for djervt å satse i et marked av kresne brukere. Det er inspirerende å se hvordan de har brukt ulike sider av designfaget til å skape The Djärv 3–4 Surfboard Coffin.  

Db Equipment har utviklet et nytt ribbemateriale og en rekke praktiske designdetaljer som gjør produktet mer robust og anvendelig. Det er også et smart grep å skape et eget fellesskap – community – for å bygge troverdighet og lojalitet hos profesjonelle brukere. 

The Djärv 3–4 Surfboard Coffin får DOGA-merket for design og arkitektur fordi Db Equipment har brukt gjennomtenkt design og identitetsbygging til å skape en utfordrer i et tøft, globalt marked. Juryen er imponert over hvordan samspillet mellom produktdesign, interaksjonsdesign, visuell kommunikasjon og merkevaredesign har resultert i et nyskapende og attraktivt produkt. 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.