Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Et historisk bygg rehabilitert i tråd med originale kvaliteter

Hvem

Malling & Co, KIMA arkitektur, Vedal AS og Tristan Capital Partners

Hvor

Kvadraturen, Oslo

Fagdisipliner

Arkitektur

Bevaring

Telegrafen

Noen ombyggingsprosjekter vinner priser fordi de er nyskapende. Kvartalet Kongens gate 21 i Oslo-kvadraturen er heller et tidløst prosjekt.

Foto: KIMA arkitektur

Den monumentale bygningen i Kongens gate 21 ble tegnet av rådhusarkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson og oppført med ornamentert fasade i larvikitt. I 1924 ble den innviet som hovedkontor for det statlige Telegrafvesenet, forløperen for Telenor. På 1960-tallet ble det reist et tilbygg mot Tollbugata, slik at gården utgjør et helt kvartal.

Etter at Telenor flyttet til Fornebu, sto kvartalet ubrukt i mange år. Nye eiere kom inn i 2016 og bestemte seg for å restaurere Telegrafen til fordums prakt. I dag rommer bygningen arbeidsplasser for 1000 personer og 2700 kvadratmeter med restauranter, barer og kafeer.

Bygningen selv la premissene

KIMA Arkitektur hadde ledet flere ombyggingsprosjekter da de gikk i gang med å transformere det falmede palasset. I samarbeid med Byantikvaren bestemte de seg for at bygningen selv, og dens mangslungne historie, skulle få legge premissene for byggeprosjektet.

Arkitektene hadde erfart at en gammel bygning gradvis avslører sin personlighet underveis i slike prosesser. Byggherre, ingeniører og arkitekter ble enige om å tilpasse planlagte tiltak i takt med at ny kunnskap ble avdekket.

Gjenbruk

Taket over den gamle ekspedisjonshallen ble hevet for å gi lys og god tilgang for offentligheten. Nye broer over hallen skaper gode forbindelser. Gammel teglsten er gjenbrukt i broene og i selve hallen – for å reparere sår fra tidligere ombygginger og gi et helhetlig, sobert uttrykk.

Arkitektene falt aldri for fristelsen til å erstatte historisk arkitektur med noe nytt og spektakulært. I stedet er Telegrafen blitt et forbildeprosjekt. Bygningens tidløse utforming, både utvendig og innvendig, gjør at den vil ha lang levetid uten å oppleves som umoderne.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi. 

Her er to gode grunner til at Telegrafen er et godt eksempel:

Juryens uttalelse

Noen ombyggingsprosjekter vinner priser fordi de er nyskapende. Kvartalet Kongens gate 21 i Oslo-kvadraturen er heller et tidløst prosjekt.

Telegrafen tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er rehabilitert i tråd med originale kvaliteter, og det er vanskelig å se hva som er nytt.

Juryen er svært begeistret over at KIMA arkitektur har latt bygget selv få sette premissene for ombygging og modernisering. I samarbeid med Byantikvaren har utbygger og arkitektkontor basert seg på bærekraftig estetikk, noe vi sjelden ser i denne utstrekningen.

I stedet for å skape kontraster har de valgt materialer og visuelt formspråk som fremhever bygningens eksisterende kvaliteter. De har tilpasset planene underveis når ombyggingen har avdekket nye behov. Og de har gjenbrukt materialer på kreative måter.

Telegrafen er et foregangsprosjekt og et fremragende eksempel på fremtidsrettet byutvikling. Et kvartal som lenge sto tomt, er fylt med mennesker og liv. Det viser hvor viktig det er å ta vare på historiske bygninger.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.