Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Et modulært skiltsystem som hyller den historiske trykkekunsten

Hvem

Groupe Le Monde og Snøhetta Design

Hvor

Paris, Frankrike

Oslo, Norge

Fagdisipliner

Grafisk design

Interiørarkitektur

Snøhetta

I det nye hovedkvarteret til Groupe Le Monde i Paris er det historien som viser vei. Snøhetta har laget et fleksibelt skiltsystem som er historisk forankret og inspirert av trykkekunsten.

Foto: Snøhetta

Bygningen hvor Group Le Monde har sitt hovedkvarter er tegnet av Snøhetta og sto ferdig i 2020. Under ett og samme tak finnes kontorene til publikasjonene Le Monde, Courrier International, Télérama, La Vie, HuffPost og l’Obs. 1600 mennesker har sin arbeidsplass her.

For at det hele skal fungere, må folk finne fram. Snøhetta fikk oppdraget med å utarbeide et fleksibelt innvendig og utvendig skiltsystem.

Skiltsystem integrert i arkitekturen

Oppdragsgiveren ønsket et skiltsystem som var integrert i arkitektur- og interiørprosjektet. De nedsatte en tverrfaglig prosjektgruppe bestående av arkitekter, designere, art directors og håndverkere.

Det ble tidlig klart at behovet for skilting var omfattende. Store mengder materialer og komponenter ville trengs, og derfor ble det ekstra viktig å gjøre smarte, bærekraftige valg.

Knytter publikasjonene sammen

Etter grundig research og testing av materialer og tekniske løsninger endte de med et modulbasert system. Hver bokstav er en kloss av poppeltre montert i en enkel aluminiumsramme. Skiltene er lette og holdbare og produseres lokalt.

Arbeidet med å finne den riktige identiteten og uttrykksformen resulterte i et system inspirert av trykkekunsten. Treklossene blir montert som tradisjonell blysats, og skiltene settes sammen slik typografene laget avissider.

Tradisjonsrik font

Skrifttypen Salmanazar bygger på en vintage-font fra 1922. Den bidrar til å gjøre skiltsystemet til en samlende identitetsbærer for de ulike publikasjonene, som har hver sin visuelle identitet.

Trematerialet og aluminiumsrammene spiller på lag med bygningens interiør, samtidig som skiltene er iøynefallende. Og det er enkelt å gjøre endringer når avdelinger flytter på seg, noe som stadig skjer i en omskiftelig medieverden.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur, er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.  

Her er en god grunn til at skiltsystem for Groupe Le Monde er et godt eksempel:

Juryens uttalelse

I det nye hovedkvarteret til Groupe Le Monde i Paris er det historien som viser vei. Snøhetta har laget et fleksibelt skiltsystem som er historisk forankret og inspirert av trykkekunsten. Utskiftbare moduler i tre sender tydelige signaler om tidløshet og bærekraft. Skiltene spiller på lag med det visuelle formspråket vi forbinder med redaksjonelle utgivelser.

Skiltsystemet for Groupe Le Monde tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er vakkert, elegant, funksjonelt og bærekraftig. Juryen gleder seg over hvordan systemet i sin besnærende enkelhet ikke bare løser oppgaven som veiviser, men også uttrykker identitet og forteller en historie.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.