Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Innovasjonsprisen for inkluderende design

Innovasjonsprisen for inkluderende design hedrer virksomheter, designere og arkitekter for prosjekter som bidrar til et mer likestilt samfunn med fokus på mangfold, likeverd og universell utforming.

Prisen deles ut hvert tredje år, og i etterkant av utdelingen vil vinnerne dele raust av sine erfaringer – for å inspirere andre til å jobbe med inkluderende design og universell utforming som en naturlig del av en innovasjonsprosess.

Mjøsparken og Ruten bypark

Både Mjøsparken og Ruten bypark har mottatt Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien arkitektur, og forteller om prosessen fra brukerinvolvering til det var åpent for alle. Betongpark har vært en viktig samarbeidspartner i begge prosjekter, og holdt også et foredrag om sitt arbeid.

Mjøsparken – folkeparken som rommer alle

Ringsaker kommune satte i gang et prosjekt med store visjoner: å gjøre et nedlagt og forurenset industriområdet om til en mangfoldig park som favner alle aldre og interesser. Resultatet ble Mjøsparken.

Ole Roger Strandbakke, samfunnsplanlegger i Ringsaker kommune og Brit Angell Johnson, landskapsarkitekt MNLA og avdelingsleder i Norconsult forteller om prosessen.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 00:00.

Ruten bypark – fra parkeringsplasser til aktiv bypark

Ruten bypark er en solskinnshistorie fra en regnfull region. På innbyggernes premisser har Sandnes fått en urban bypark for alle – bokstavelig talt et lysende ikon for inkludering.

Leif Aarthun Ims, direktør byutvikling og tekniske tjenester i Sandnes kommune og Gro Bonesmo, arkitekt MNAL, Founding partner i Spacegroup og professor ved AHO forteller om prosessen.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 44:44.

Betongpark – skate- og aktivitetsparker som inkluderer og begeistrer

Øyvind Hammer, Co-founder av Betongpark, forteller om samarbeidet med både Sandnes kommune og Ringsaker kommune i prossessen med deres prosjekter. 

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 1:29:30.

Under kan du se foredragene fra Mjøsparken, Ruten bypark og Betongpark (tekstet versjon):

Unge talenter viser vei – mangfold, likestilling og inkludering

I dette foredraget blir du kjent med fire spesielle studentprosjekter som viser hvordan design kan bidra til mangfold, likestilling og inkludering.

Kysten er klar – mangfold og likestilling i kystfisket 

Masteroppgave design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Appen og oppgaven er presentert av Eila Regine Evensen Rishovd, designer i Halogen og Elizabeth Bjelke Stein, student Forsvarets Høgskole.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 20:55.

ADADHD – skaper forståelse for et liv med ADHD

Bacheloroppgave i grafisk design, Westerdals institutt for kommunikasjon og design, Høyskolen Kristiania. Boken og prosjektet er presentert av Cassandra Taraldset, UX-designer i SpareBank1 Utvikling.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 53:00.

EVA – plagg som fremmer personlighet og pleie

Bacheloroppgave i mote og produksjon, Oslo Met. Oppgaven og kleskolleksjonen er presentert ved Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent mote og samfunn, Oslo Met.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 1:07:19.

Lydstyrke – lar barna bli hørt

Masteroppgaven i design ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) viser hvordan design kan bidra til en bedre skolehverdag for elever med nedsatt hørsel. Prosjektet og oppgaven er presentert av Tina Mee Johnsen, tjenestedesigner i Telenor og Kristin Marie Brudeseth, UX-designer i Kantega.

Om du vil spole frem til dette prosjektet ligger det på tidskode 1:24:30.

Under kan du se de fire unge talentene presentere sine foredrag (tekstet versjon).

Overgangstjenesten - forebygger frafall og utenforskap

Overgangen fra ungdomsskole til videregående er sårbar og uoversiktlig for mange elever. Bydel Grünerløkka i Oslo i samarbeid med Utdanningsetaten, Designit og Menon Economics opprettet en helt ny rolle som følger opp elevene og hjelper dem å få en god start på sin nye skole. Sammen med Utdanningsetaten tenkte bydelen nytt rundt samarbeid for å forebygge frafall, systematisere støtten rundt ungdommen og stå sammen for å få flere til å fullføre og bestå videregående utdanning i en bydel med et bekymringsfullt høyt frafall. 

Tjenestedesigner Raoul Koreman og strategisk designdirektør Kaja Misvær Kistorp i Designit presenterer prosessen og tjenesten.

Les utdypende prosjektbeskrivelse Overgangstjenesten her.

Under kan du se foredraget om Overgangtjenesten (tekstet versjon):

Justify - juss uten kluss

Justify har som mål å gjøre juridiske tjenester tilgjengelig for alle. De ser på tverrfagligheten mellom design, teknologi og juss som nøkkelen til en nyskapende, brukervennlig og inkluderende tjeneste som kannbenyttes uavhengig av alder, kjønn, bosted, funksjonsevne, økonomiske, kulturelle eller tekniske forutsetninger.

Justify er en utfordrer i et homogent advokatmarked som bidrar til å løse et enormt samfunnsproblem.

Designer Ole Fredrik Lie og jurist Trude Sem Langfeldt i Justify forteller om prosess, utvikling og selve løsninger.

Les utdypende prosjektbeskrivelse om Justify her.

Under kan du se foredraget om Justify (tekstet versjon):

NRKs nye visuelle profil

Her kan du se og høre hvordan NRK, i samarbeid med ANTI og flere, har jobbet for å gjøre en ikonisk merkevare tydelig, tidsriktig og inkluderende. NRKs nye visuelle profil er hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinner i grafisk design.

Foredraget fra NRK er ved profilsjef Cecilie Lyng og Hilde Jørgenvåg, rådgiver profil og merkevare i tillegg til Ida Håkonsson, designer i NRK TV,  Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef og redaktør i Yr, Andreas Sørby, lydprofilprodusent i NRK Lyd og Melinda Furulund, designer i NRK Nyheter.

Foredraget fra ANTI er ved Mats Ottdal, kreativ leder og partner og Erik Johan Worsøe Eriksen, designer og strategisk rådgiver.

Les utfyllende prosjektbeskrivelse av NRKs nye og inkluderende visuelle profil her.

Under kan du se foredraget om NRKs nye visuelle profil (tekstet versjon):

NRK ved profilsjef Cecilie Lyng 04.31 – 16.32
Anti ved Mats Ottdal og Erik Worsøe Eriksen 16.32 – 40.00
NRK ved Hilde Jørgenvåg 40.00 – 50.28
NRK TV ved Ida Håkonsson 50.28 – 1.04.30
YR ved Ingrid Støver Jensen– 1.04.30 – 1.17.60
NRK Lyd ved Andreas Sørby 1.17.60 – 1.26.10
NRK Nyheter ved Melinda Furuseth 1.26.10 – 1.35.36

 

Smellet - nyskapende historiefortelling om radikalisering

Smellet er navnet på en nyskapende historiefortelling om radikalisering rettet mot unge lesere.  For å imøtekomme og engasjere rastløse lesere i tematikken, er historien  smeltet sammen til en podcast, spill, lydbok og artikkel. Universell utforming har vært med helt fra start i prosjektet for å sikre samme gode og helhetlige brukeropplevelse for alle leserne. Smellet mottok hederlig omtale i Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori Informasjons- og interaksjonsdesign

Renate Rognan, designer og konseptutvikler, Helene Storsveen, tekstforfatter og konseptutvikler og Sjur Seibt, utvikler, holdt foredraget om Smellet.

Les utdypende prosjektbeskrivelse om Smellet her.

Under kan du se foredraget om Smellet (tekstet versjon):

Carpe Diem demenslandsby

Her kan du se og høre Bærum kommune, Nordic Office of Architecture og Bjørbekk & Lindheim presentere Carpe Diem demenslandsby – hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinnere i arkitektur og landskapsarkitektur.

Carpe Diem har overgått alle forventninger til hva et helsebygg kan være. Det har de gjort ved å rette seg etter helt grunnleggende menneskelige verdier. Både inne- og utearealene er som beboerne: mangfoldige og individuelle.

Les utfyllende prosjektbeskrivelse om Carpe Diem demenslandsby her.

Under kan du se foredraget om Carpe Diem demenslandsby (tekstet versjon):

Utsatt til høsten 2024: Oslotrikken SL18 og Movu

Sporveien, Designit og Movu Mobility deler hvordan en designfokusert prosess har bidratt til nye innovasjoner innenfor kollektivtransport og mobilitetsløsninger: anskaffelses- og designprosessen bak hovedstadens nye og inkluderende trikker og en sporty trehjuling som fjerner stigma og bidrar til ny næringsutvikling.

Begge prosjektene har vunnet Innovasjonsprisene for inkluderende design i kategori transport og produktdesign.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.