Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Innovasjonsprisen for inkluderende design

Innovasjonsprisen for inkluderende design hedrer virksomheter, designere og arkitekter for prosjekter som bidrar til et mer likestilt samfunn med fokus på mangfold, likeverd og universell utforming.

Prisen deles ut hvert tredje år, og i etterkant av utdelingen vil vinnerne dele raust av sine erfaringer – for å inspirere andre til å jobbe med inkluderende design og universell utforming som en naturlig del av en innovasjonsprosess.

Under finner du kommende seminarer. Helt nederst på siden finner du tekstede opptak av gjennomførte seminarer og foredrag. 

Kommende foredrag i 2024

Foredragsserien Inkluderende design og arkitektur i praksis er delt inn i seks seminarer. De er svært populære, og du kan delta både fysisk og digitalt. Vi legger også ut tekstede opptak av foredragene på denne siden i etterkant.

6. juni: Fire studentprosjekter om mangfold, likestilling og inkludering

Få med deg Eila Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein som skal presentere «Kysten er klar», en masteroppgave i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) med fokus på mangfold og likestilling kystfisket. Prosjektet vant Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori unge talenter side om side med startups og etablerte virksomheter og kommuner.

Du vil bli kjent med ytterligere tre spesielle studentprosjekter som viser hvordan design kan bidra til en bedre skolehverdag for elever med nedsatt hørsel, skape forståelse for hvordan det er å leve med ADHD og klær som fremmer både personlighet og pleie.  Alle tre har mottatt hederlig omtale i kategorien unge talenter. 

Gå til påmeldingsside for studentpresentasjonene >>

 

19. juni: Mjøsparken og Ruten bypark

Bli kjent med to inspirerende prosjekter som har resultert i en mangfoldig folkepark og en levende bypark. Mjøsparken i Brumunddal og Ruten bypark i Sandnes er resultatet av to kommuner med store visjoner i tett samarbeid med arkitekter og landskapsarkitekter, til inspirasjon for mange. Foredrag blir ved Ringsaker kommune, Norconsult, Sandnes kommune og Spacegroup. 

Gå til påmeldingsside for Mjøsparken og Ruten bypark >> 

 

Utsatt til høsten 2024: Oslotrikken SL18 og Movu

Sporveien, Designit og Movu Mobility deler hvordan en designfokusert prosess har bidratt til nye innovasjoner innenfor kollektivtransport og mobilitetsløsninger: anskaffelses- og designprosessen bak hovedstadens nye og inkluderende trikker og en sporty trehjuling som fjerner stigma og bidrar til ny næringsutvikling.

Begge prosjektene har vunnet Innovasjonsprisene for inkluderende design i kategori transport og produktdesign.

Se foredrag fra gjennomførte seminarer (med tekstet opptak)

Overgangstjenesten - forebygger frafall og utenforskap

Overgangen fra ungdomsskole til videregående er sårbar og uoversiktlig for mange elever. Bydel Grünerløkka i Oslo i samarbeid med Utdanningsetaten, Designit og Menon Economics opprettet en helt ny rolle som følger opp elevene og hjelper dem å få en god start på sin nye skole. Sammen med Utdanningsetaten tenkte bydelen nytt rundt samarbeid for å forebygge frafall, systematisere støtten rundt ungdommen og stå sammen for å få flere til å fullføre og bestå videregående utdanning i en bydel med et bekymringsfullt høyt frafall. 

Tjenestedesigner Raoul Koreman og strategisk designdirektør Kaja Misvær Kistorp i Designit presenterer prosessen og tjenesten.

Les utdypende prosjektbeskrivelse Overgangstjenesten her.

Under kan du se foredraget om Overgangtjenesten (tekstet versjon):

Justify - juss uten kluss

Justify har som mål å gjøre juridiske tjenester tilgjengelig for alle. De ser på tverrfagligheten mellom design, teknologi og juss som nøkkelen til en nyskapende, brukervennlig og inkluderende tjeneste som kannbenyttes uavhengig av alder, kjønn, bosted, funksjonsevne, økonomiske, kulturelle eller tekniske forutsetninger.

Justify er en utfordrer i et homogent advokatmarked som bidrar til å løse et enormt samfunnsproblem.

Designer Ole Fredrik Lie og jurist Trude Sem Langfeldt i Justify forteller om prosess, utvikling og selve løsninger.

Les utdypende prosjektbeskrivelse om Justify her.

Under kan du se foredraget om Justify (tekstet versjon):

NRKs nye visuelle profil

Her kan du se og høre hvordan NRK, i samarbeid med ANTI og flere, har jobbet for å gjøre en ikonisk merkevare tydelig, tidsriktig og inkluderende. NRKs nye visuelle profil er hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinner i grafisk design.

Foredraget fra NRK er ved profilsjef Cecilie Lyng og Hilde Jørgenvåg, rådgiver profil og merkevare i tillegg til Ida Håkonsson, designer i NRK TV,  Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef og redaktør i Yr, Andreas Sørby, lydprofilprodusent i NRK Lyd og Melinda Furulund, designer i NRK Nyheter.

Foredraget fra ANTI er ved Mats Ottdal, kreativ leder og partner og Erik Johan Worsøe Eriksen, designer og strategisk rådgiver.

Les utfyllende prosjektbeskrivelse av NRKs nye og inkluderende visuelle profil her.

Under kan du se foredraget om NRKs nye visuelle profil (tekstet versjon):

NRK ved profilsjef Cecilie Lyng 04.31 – 16.32
Anti ved Mats Ottdal og Erik Worsøe Eriksen 16.32 – 40.00
NRK ved Hilde Jørgenvåg 40.00 – 50.28
NRK TV ved Ida Håkonsson 50.28 – 1.04.30
YR ved Ingrid Støver Jensen– 1.04.30 – 1.17.60
NRK Lyd ved Andreas Sørby 1.17.60 – 1.26.10
NRK Nyheter ved Melinda Furuseth 1.26.10 – 1.35.36

 

Smellet - nyskapende historiefortelling om radikalisering

Smellet er navnet på en nyskapende historiefortelling om radikalisering rettet mot unge lesere.  For å imøtekomme og engasjere rastløse lesere i tematikken, er historien  smeltet sammen til en podcast, spill, lydbok og artikkel. Universell utforming har vært med helt fra start i prosjektet for å sikre samme gode og helhetlige brukeropplevelse for alle leserne. Smellet mottok hederlig omtale i Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori Informasjons- og interaksjonsdesign

Renate Rognan, designer og konseptutvikler, Helene Storsveen, tekstforfatter og konseptutvikler og Sjur Seibt, utvikler, holdt foredraget om Smellet.

Les utdypende prosjektbeskrivelse om Smellet her.

Under kan du se foredraget om Smellet (tekstet versjon):

Carpe Diem demenslandsby

Her kan du se og høre Bærum kommune, Nordic Office of Architecture og Bjørbekk & Lindheim presentere Carpe Diem demenslandsby – hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinnere i arkitektur og landskapsarkitektur.

Carpe Diem har overgått alle forventninger til hva et helsebygg kan være. Det har de gjort ved å rette seg etter helt grunnleggende menneskelige verdier. Både inne- og utearealene er som beboerne: mangfoldige og individuelle.

Les utfyllende prosjektbeskrivelse om Carpe Diem demenslandsby her.

Under kan du se foredraget om Carpe Diem demenslandsby (tekstet versjon):

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.