Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Hva har en badstuperle, en hjertemåler, et økonomispill og en undersjøisk restaurant til felles med en sparkesykkel, en musikkprofil eller emballasje laget av tang? Og hva har opplæring i kunstig intelligens eller nytenking rundt norsk treindustri til felles med rehabilitering av dusinvis med gamle skytefelt?

Jo, alt dette finner vi blant de som er nominert til DOGA Hedersmerket i år. Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar den viktige prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år: Forsvarsbygg, Lindesnes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Reaktor, Economio, Hepro, Laerdal Global Health, Bonitet Arkitektur, musikeren Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det uvanlig store antallet nominerte reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år.

– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal.

NeoBeat er vinner av DOGA-merket 2019.
Design som redder liv. Hjerterytmemåleren NeoBeat fra Lærdal Global Health er nominert til DOGA Hedersmerket.
Foto: Laerdal Global Health
Projektet Economio er vinner av DOGA-merket 2019.
Pedagogisk brettspill. Economio, designet av Larssen & Amaral, skal lære unge å prioritere pengebruken.
Foto: Larssen & Amaral

Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

Som en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet, er DOGA en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Dette er de nominerte:

"dypp_FRØYA&FRIDA0.jpg"
Med DYPP demonstrerer AHO-designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue at tang og tare kan utfordre plast som emballasje og på sikt gi stor verdiskaping langs hele norskekysten. Foto: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

DYPP: Nyskapende emballasje av tang og tare

Gjennom eksperimentering med tang og tare har to mastergradsstudenter lagt grunnlaget for det som kan bli en revolusjon innen emballasje.

Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

DYPP mottok DOGA Hedersmerket i Nykommer-kategorien.

Les mer →

A military band wagon drives through what seems like a pristine wintery landscape, yet this is at the heart of Hjerkinn former firing range. Military operations to clean up the area have been ongoing for decades now and are set to be finished in the coming years. The area will then be given back to the public as a nature wilderness area.  Screenshot from 'Landscape Healing' cinematic documentary by Richard John Seymour produced by 3RW arkitekter.
Når prosjektet Landscape Healing er ferdig vil mer enn 20 000 hektar (200 km2) norsk natur være rehabilitert.
Foto: Richard John Seymour / 3RW arkitekter

Landscape Healing: Usynlig arkitektur

Landscape Healing er et unikt prosjekt der arkitektene i 3RW bistår Forsvarsbygg når de gjenoppretter det naturlige landskapet på Forsvarsbyggs eiendommer som ikke lenger er i bruk.

Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

Landscape Healing mottok DOGA Hedersmerket 2019.

Les mer →

NeoBeat er vinner av DOGA-merket 2019.
NeoBeat gir lynrask informasjon om nyfødtes hjerterytme og det siste tilskuddet til Lærdal Global Health sin portefølje av løsninger som redder livet til mødre og barn verden over.
Foto: Øystein Gomo

NeoBeat: Enklere måling av de minste hjertene

NeoBeat gir rask og pålitelig informasjon om hjerterytmen til nyfødte og er designet for å redde liv i områder med lite ressurser.

Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Medical

NeoBeat mottok DOGA Hedersmerket 2019.

Les mer →

"under_copyright_ivar_kvaal_N175.jpg"
Under er resultatet av en helhetlig og tverrfaglig prosess med arkitekter, designere, havforskere og lokale håndverkere. Foto: Ivar Kvaal.

Under: Mye mer enn en restaurant under vann

Europas første undervannsrestaurant, Under, åpnet dørene i mars 2019 og skapte umiddelbart bølger blant både gastronomer og arkitekturentusiaster verden over.

Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

Under mottok DOGA Hedersmerket 2019.

Les mer →

Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Prosjektet Soria Moria består av en badstue, omkledningsrom og en overbygd utsiktsbenk og er plassert på påler ved Bandak i enden av Telemarkskanalen.
Foto: Dag Jenssen

Soria Moria: En badstue til begjær

Ved innsjøen Bandak i Telemark kan du av og til se det blinke gyllent i vannkanten. Det er solen som reflekteres i gullsponen som er vevd inn i fasadene på badstuen Soria Moria.

Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Nordisk designteam 

Les mer →

"Krabat Runner01_Heidi Dokter.jpg"
Krabat Runner er en løpe- og sparkesykkel som med sine tre hjul og sitt tøffe formspråk gjør at barn med ulik grad av funksjonsnedsettelse kan delta i aktiviteter de tidligere ikke kunne være med på. Foto: Heidi Dokter

Krabat Runner: På tre hjul i svingene

Sparkesykkelen Krabat Runner er først og fremst ordentlig kul. Den er også spesialdesignet for barn med funksjonsnedsettelser.

Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat

Les mer →

Projektet Elements of AI er vinner av DOGA-merket 2019.
Nettkurset Elements of AI gjør kunstig intelligens forståelig og tilgjengelig for den generelle befolkningen.
Foto: Feed AS

Elements of AI: Kunstig intelligens for dummies

Et vittig hode skal ha sagt om kunstig intelligens at det er noe alle vil ha, men ingen skjønner hva er. I så fall er Elements of AI et godt sted å begynne.

Oppdragsgiver: Universitetet i Helsinki og Reaktor
Utøver: Feed

Les mer →

Projektet Economio er vinner av DOGA-merket 2019.
Economio er et brettspill som gir unge (og voksne) en taktil og intuitiv forståelse av hvordan forbruk fungerer.
Foto: Larssen & Amaral

Economio: Brettspillet som lærer unge å ta ansvar for egen økonomi

Den som vinner brettspillet Economio er ikke nødvendigvis den med størst lommebok – det er den som er best på å prioritere.

Oppdragsgiver: Economio
Utøver: Larssen & Amaral

Les mer →

Projektet Espen Andersen –  Identitet og nettside er vinner av DOGA-merket 2019.-
Designerne i Larssen & Amaral har skapt et unikt visuelt språk bygget på to enkle former: en rød sirkel (innspillingsknapp) og en rett linje (avspillingsindikator).
Foto: Larssen & Amaral

Espen Andersen: Musikalsk design

Med en sterk visuell idé og en grafisk profil som skiller seg ut har musikkprodusenten Espen Andersen nådd ut til hele verden.

Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral

Les mer →

"Barking up the right tree_3(10)_Ida Wressel.jpg"
I sin diplomoppgave fra Bergen Arkitekthøgskole, undersøker Ida Wressel og Nikolina Søgnen arkitektens rolle i den lokale verdikjeden for tre. Foto: Ida Wressel.

Barking up the right tree: Viser vei til det lokale trevirket

En ny masteroppgave utforsker hvordan arkitekter kan være pådrivere for produksjon og bruk av lokal skog og handlingsbåren trekunnskap.

Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen

Barking up the right tree er nominert i Nykommer-kategorien til DOGA Hedersmerket.

Les mer →

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.