Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Utøver

Snøhetta

Oppdragsgiver

Lindesnes Havhotell

Prosjektnavn

Under

Fagdisiplin

Arkitektur

Under er resultatet av en helhetlig og tverrfaglig prosess med arkitekter, designere, havforskere og lokale håndverkere. Med sin beliggenhet på det sørligste punktet av norskekysten, hvor havstrømmene fra sør møter nord, gir Under sine gjester opplevelser som aktiverer alle sanser, og får deg til å tenke.

Det er også designet en egen møbelserie for Under, og det er gjennomgående brukt lokal eik i interiør og detaljer.

Under er vinner av DOGA-merket 2019.
Det er designet en egen møbelserie for Under.
Foto: Inger Marie Grini
Under er vinner av DOGA-merket 2019.
På Under er alt gjennomtenkt ned til den minste detalj.
Foto: Stian Broch

Et vindu til havet

En annen dimensjon ved Under er muligheten bygget gir for maritim forskning. Gjennom en rekke kameraer og sensorer som er montert på byggets utside, kan forskere observere arter de tidligere ikke har hatt adgang til på nært hold.

Dette har allerede ført til unike funn innenfor marinbiologi; forskerne har oppdaget et artsmangfold man ikke visste fantes i området. Kokkene på restauranten samarbeider også tett med marinbiologer for å utforske hvilke kortreiste råvarer de bør benytte seg av for å gi gjestene utsøkt mat med et sunt miljøavtrykk.

Fullbooket flere måneder frem i tid

Da Under åpnet i mars 2019, fikk den stor oppmerksomhet i verdenspressen, og restauranten er på kort tid blitt et av verdens mest omtalte design- og arkitekturprosjekter med over 3000 publiserte artikler. Nettsidene ble besøkt av hele 500 000 personer i løpet av de første fem månedene, og restauranten er fullbooket flere måneder frem i tid.

Under er vinner av DOGA-merket 2019.
Foto: Inger Marie Grini
Under er vinner av DOGA-merket 2019.
Foto: Ivar Kvaal

Juryens uttalelse

Det er umulig å komme utenom Under. Prosjektets ambisjon alene hadde nesten fortjent et merke. Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning.

Her er alt gjennomtenkt ned til den minste detalj, og samspillet mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten. Og slik kunne vi fortsatt, men vi nøyer oss med å gratulere Snøhetta med et aldeles storslagent prosjekt.

Involverte i prosjektet

Arkitektur: Snøhetta
Landskapsarkitektur: Snøhetta
Interiørarkitektur: Snøhetta
Møbelserie: Snøhetta
Navn og visuell profil: Snøhetta
Nettside: Snøhetta
PR og kommunikasjon: Snøhetta
Fotografi: Ivar Kvaal, Stian Broch, Inger Marie Grini, André Martinsen
Stig Ubostad, Byggherre og prosjektleder, Under
Gaute Ubostad , Byggherre og prosjektleder, Under
Nicolai Elitsgaard, Kjøkkensjef, Under
Bernt Dag Ravnevand, kommunikasjon og medier, Vand Dialog/ Under
Trond Rafoss, Prosjektleder marinbiologi, Nibio
Arne Martinsen, Prosjektleder marine operasjoner, Submar group 
Erlend Stien, Konstruksjon, Asplan Viak 
Ben Fitzgerald, Bølgeberegning, Core marine 
Stanley Håland, Trearbeider, BRG
Dag Terje Håland, Betong, BRG
Morten Jensen, Prosjektleder belysning, ÅF Lighting
Sidsel Hemma, Keramikk, Ment 
Øystein Larsen, Møbler, interiør og trearbeider, Hamran 
Tekstilprodusent, Kvadrat AS

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.