Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Utøver

Larssen & Amaral

Oppdragsgiver

Economio AS

Prosjektnavn

Economio - Identitet og spilldesign

Fagdisiplin

Grafisk design

Vi lever i en verden som blir stadig mer digital. Betaling skjer først og fremst med kort eller via telefonene, og mynter og lapper ser vi stadig mindre av. Det er ingen tvil om at dette gjør hverdagen enklere, men det gjør også verdien av penger mindre håndgripelig for tenåringer som snart skal ta ansvar for sin egen økonomi.

Projektet Economio er vinner av DOGA-merket 2019.
Economio er et brettspill som gir unge (og voksne) en intuitiv forståelse av hvordan forbruk fungerer.
Foto: Larssen & Amaral
Projektet Economio er vinner av DOGA-merket 2019.
Spillet ble utviklet gjennom hyppig prototyping og testing sammen med tenåringer, foreldre, lærere og brettspill-klubber over hele landet.
Foto: Larssen & Amaral

Tenåringer med i designprosessen

Economio er et brettspill som gir unge (og voksne) en taktil og intuitiv forståelse av hvordan forbruk fungerer. At penger som kommer inn, sannsynligvis skal ut, og at hvor god råd du har i stor grad avhenger av hvordan du prioriterer. Spillet skaper bevissthet rundt ansvarlig forbruk, og det er den som er flinkest å prioritere, og ikke nødvendigvis den som sitter igjen med mest penger til slutt, som er vinneren.

For å være sikre på at spillet ville appellere til målgruppen, hadde designerne en brukersentrert tilnærming til alt fra visuelt uttrykk til selve spillmekanikken. Blant annet hadde de et dedikert team av tenåringer som deltok i workshops og i selve konseptutviklingen. Spillet ble utviklet gjennom hyppig prototyping og testing sammen med tenåringer, foreldre, lærere og brettspill-klubber over hele landet.

Projektet Economio er vinner av DOGA-merket 2019.
For å være sikre på at spillet ville appellere til målgruppen, hadde designerne en brukersentrert tilnærming til alt fra visuelt uttrykk til selve spillmekanikken.
Foto: Larssen & Amaral

Juryens uttalelse

Economio er et kjempespennende produkt og noe vi faktisk tenker at foreldregenerasjonen også vil ha nytte av. Veldig bra konsept – bare det at unge lærer å legge av litt til uforutsette ting, er verdt prisen for spillet alene.

Designprosessen har vært særdeles grundig, og resultatet er et svært gjennomtenkt spill som like fint kan spilles over fredagstacoen hjemme som i et klasserom på skolen. Spillet snakker også om sirkulærøkonomi på en veldig enkel og lur måte, og stimulerer på den måten til et mer ansvarlig forbruk.

Involverte i prosjektet

Cecilie Larssen Lønning, Kreativ ledelse og design, Larssen & Amaral
Eric Amaral Rohter, AD, design og 3D-illustrasjon, Larssen & Amaral
Andrea Tjøsvoll, Design og illustrasjon, Larssen & Amaral
Cordelia Kolstø
Thomas Kolstø
Tobias Øverlie
Elise Høyland
Tobias Staaby, Spillpedagogene
Aleksander Husøy, Spillpedagogene
Idé og konsept, Economio

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.