Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

I sommer kan du bli bedre kjent med noen av oss som jobber i DOGA og få høre våre beste reisetips i Sommer på DOGA. Sist ut er Ingeborg Apall-Olsen. 

Hva gjør du i DOGA? 

Jeg jobber som rådgiver på teamet som jobber med stedsutvikling og arkitektur og er prosjektleder for Gnist innovasjon. Det er et utfordringsdrevet innovasjonsprogram for norske kommuner som ønsker å jobbe på nye måter med lokalsamfunnsutviklingen. Vi kobler de mest fremoverlente kommunene med designere og arkitekter og andre innovasjonsaktører som ønsker å bruke kompetansen sin til å skape mer bærekraftige lokalsamfunn rundt om i landet.   

Ingeborg bor i Asker kommune og sier hun er stolt av hjemkommunens sentrum slik der fremstår nå. Wesselkvartalet i sentrum av Asker, som Wesselkvartalet AS, Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter AS og Gullik Gulliksen AS står bak, mottok DOGA-merket tidligere i år.
Ifølge DOGA-merket juryen er Wesselkvartalet et fortettingsprosjekt som med sine buede, middelhavsinspirerte former har gitt et løft til Asker sentrum. Kvartalet består av boliger og næringslokaler som, ifølge juryen, oser av kvalitet og er tilpasset stedet på forbilledlig vis.

Hva liker du best med jobben din? 

Tidligere har jeg vært byråkrat i Oslo kommune og jeg har kjent på kroppen hvordan det er å håndtere de store og komplekse utfordringene kommune-Norge står i. Det er derfor fantastisk å kunne vær en del av systemet som støtter og heier på disse byråkratene og som jobber aktivt for at de skal få en lettere arbeidshverdag. Det er veldig inspirerende for meg å jobbe sammen med så kunnskapsrike, kreative og lærevillige kommunebyråkrater som vi møter i Gnist-programmet.   

Jeg har fortsatt mye å lære om designfeltets muligheter og det er utrolig gøy for meg å se hva denne tilnærmingen, koblet med annen og egen kompetanse, kan skape. Å faktisk jobbe tverrfaglig, og se at det fungerer, det er rett og slett veldig moro. Jeg er litt nyfrelst! 

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2023? 

I Gnist forenes mye av det DOGA jobber med og for. Vi kobler designmetodikk og arkitekturkompetanse sammen i et ønske om å gjøre store og små steder rundt om i landet mer bærekraftige. I dette arbeidet møter vi de beste fra både design- og arkitekturbransjen, som ønsker å pushe seg selv og fagene sine, til å tenke mer fremtidsrettet. Og det er altså så mange kloke og kreative folk i disse bransjene! Norge er i gang med en stor omstillingsjobb, for vi må forvalte ressursene våre på en bedre måte i morgen enn vi gjør i dag. For å få til det i et raskt nok tempo, trenger vi disse innovative, spennende hodene som evner å jobbe sammen med andre, som lærer bort hvordan man kan få det til og som kan vise oss hvordan en ny og annen fremtid kan se ut.  

For bransjer som kjenner på konjunkturene så mye som designere og arkitekter gjør, syns jeg det er viktig å vise fram at kompetansen de besitter kan brukes på en litt annen måte enn man kanskje er vant med og det med stort hell! Se for eksempel på hva Gaia Vesterålen og Sortland kommune har fått til.   

Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Ingeborg planlegger å besøke Soria Moria-badstuen i Telemark i sommer. Telemarkskanalen regionalpark, Tokke kommune og Feste Landskap / Arkitektur står bak badstuen, som mottok DOGA-merket i 2020.
Foto: Dag Jenssen

Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet?  

Det tror jeg faktisk er alt det som allerede finnes der ute!  I hverdagen er det så lett å ikke ha øynene med seg når man beveger seg rundt. Løft blikket fra telefonen og se hva som finnes rundt deg i gater og rom. Når jeg klarer å huske på det, blir jeg alltid veldig glad, for da har jeg sannsynligvis fått med meg en eller annen fin bygningsdetalj, et flott gateløp, en kul løsning på en praktisk utfordring eller bare at jeg drikker av en nydelig kopp.  

Bruk sommeren til å se deg rundt i nærmiljøet ditt og prøv å forstå hvorfor de har blitt som de har blitt. Det kan være vanskelig, så derfor vil jeg slå et slag for å bli med på omvisninger og vandringer hvis det finnes på stedet du bor eller ferierer. Kanskje arrangeres det av historielaget, Fortidsminneforeningen, eller et lokalt museum? Det kan gjøre at du ser stedet ditt med helt nye øyne, og er veldig gøy! 

Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte? 

For meg er Tvedestrand stedet å være på sommeren og i år skal jeg endelig komme meg til Lingard Skuteminne, som er en del av Lyngørfjorden kystkultursenter. Bygget stod ferdig allerede i 2019 og er tegnet av Skaraa arkitekter, men jeg har enda ikke fått en omvisning i utstillingene og det gleder jeg meg til. 

Hvis du også får lyst til å dra sørover mot Tvedestrand kan jeg anbefale at du tar inn på Lyngør fyr som er en kystledhytte eller på Seilerhytta som nylig har blitt DNT-hytte. Det er helt fantastiske steder helt ute i havgapet. Rett innenfor Seilerhytta finner du også et av landets flotteste sommer-gallerier som spesialiserer seg på kunsthåndverk, Borøy kunsthandel, og det er virkelig verdt et besøk. 

Ellers skal vi på en liten Telemarksturne i løpet av ferien, og håper vi rekker innom både Rjukan, Soria Moria-badstuen, Hamaren aktivitetspark og Gaustadtoppen!  

Dessverre starter sommeren litt seint for meg i år, men fordi jeg bor i Asker og jobber i Oslo sentrum kan jeg nyte flott omgivelser og aktiviteter også før ferien. Wesselkvartalet har virkelig bidratt til å reparere Asker sentrum og jeg er i grunnen litt stolt av hjemkommunens sentrum slik der fremstår nå. Jeg og barna er også faste brukere av Deichmanske hovedbibliotek i Oslo sentrum, så det blir helt klart noen turer dit på regntunge august-dager. 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.