Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap

Hvem

Kultur- og idrettsbygg Oslo, Lundhagem, Atelier Oslo, Scenario Interiørarkitekter MNIL, Anti, Deichman m.fl.

Hvor

Bjørvika, Oslo

Fagdisipliner

Arkitektur

Interiørarkitektur

Det er vanskelig å overvurdere kompleksiteten i det å skulle bygge Oslos nye hovedbibliotek. Foruten å skulle huse nesten en halv million utlånsobjekter, skulle biblioteket kunne brukes til alt fra utstillinger, utleieformål og konserter til lesegrupper og skolebesøk. Derfor er det desto mer imponerende at Deichman Bjørvika er blitt et slikt åpent og inviterende bygg, allerede varmt omfavnet av både innbyggere og tilreisende.

Stortslått og fleksibelt

18. juni 2020 åpnet det nye signalbygget i Bjørvika endelig dørene. Bygget med sitt karakteristiske foldetak, diagonale lysåpninger, spesialdesignede glassfasade og utkragningen over inngangspartiet, er blitt omtalt som en bragd.

Men det er først og fremst når du kommer inn, at det virkelig slår deg hvilket unikt sted dette er blitt. Tre diagonale «lyssjakter» skjærer opp gjennom bygget og gir et glimt inn i de ulike avdelingene.

Et avansert fleksibelt hyllesystem gjør det enkelt for biblioteket å tilpasse rommene til ulik bruk, enten det er en utstilling, en intimkonsert eller en høytopplesing som skal finne sted. Det er også rikelig med sitteplasser for lesing og studier, hvor bibliotekets egen stol – Deichman-stolen tegnet av Scenario – er et gjennomgående element.

Deichman Bjørvika
Foto: Einar Aslaksen
DEICHMAN BJØRVIKA
Foto: Gatis Rozenfeldt

Et ikon for litteratur og kunnskap

Det var Lundhagem og Atelier Oslo som vant den åpne arkitektkonkurransen om Oslos nye hovedbibliotek. Tilbakemeldingen fra juryen var at konseptet skilte seg ut, og hadde potensial til å bli et sant ikon for litteratur og kunnskap. Forslaget scoret høyest på miljøkriteriene, og juryen mente at prosjektet ville bidra med gode kvaliteter til Oslos nye bydel, Bjørvika.

I 2016 ble designkontoret ANTI engasjert for å utvikle en ny merkevarestrategi og identitet for Deichman. Det nære samarbeidet mellom ANTI, Deichman og interiørarkitektene i Scenario har ledet til at identiteten er blitt et bærende element gjennom biblioteket – fra inventar til belysning og skiltdesign. Interiøret og den visuelle identiteten spiller sammen med arkitekturen og skaper et sterkt og egenartet uttrykk.

Biblioteket er oppført under strenge miljøkrav. Det er et passivhus og et forbildeprosjekt i Future Built-programmet, bygget etter kriteriet om minst 50 prosent mindre klimagassutslipp enn tilsvarende bygg.

Rom for alle

Resultatet er et folkebibliotek som er gjenskapt med fremtiden i sikte. Boken har fremdeles en fremtredende plass, men det er også rikelig med rom viet til andre medier og skapende virksomhet. Foruten de typiske bibliotektilbudene, kan du for eksempel spille inn din egen musikk, se film, lage 3D-utskrifter, spille dataspill, lære å spille et instrument eller booke deg en symaskin eller en arbeidsbenk i verkstedet.

Deichman Bjørvika er blitt svært godt mottatt. Hit kommer besøkende med ulik bakgrunn – unge og gamle, Osloboere og tilreisende – som sier at de føler seg velkommen og fryder seg over bibliotekets mange rom og varierte tilbud.

Deichman Bjørvika
Foto: Einar Aslaksen
DEICHMAN BJØRVIKA
Foto: Gatis Rozenfeldt

Juryens uttalelse

Deichman Bjørvika er nydelig arkitektur med gode og funksjonelle designløsninger som på utmerket vis skaper kvalitetene man ser etter i et folkebibliotek. Måten de bruker dagslyset på, den fleksible romløsningen og hvordan de bruker fasaden både til å redusere energibruk og til solskjerming er innovativ og inspirerende.

Deichman Bjørvika tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det har blitt det ikoniske bygget og det moderne biblioteket vi alle håpet på. Det er godt gjort å få et så stort og komplekst bygg til å fremstå inkluderende og nesten intimt, og det er all grunn til å tro at det nye hovedbiblioteket vil være et samlingspunkt for kunnskap og inspirasjon langt inn i fremtiden.

Design og arkitektur gir verdi

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er to gode grunner til at dette er et godt eksempel:

Bidragsytere

 • AS Scenario Interiørarkitekter MNIL, Interiørarkitekt
 • Lundhagem Arkitekter, Arkitekt
 • Atelier Oslo, Arkitekt
 • Anti, Identitet
 • Deichman, Bruker / oppdragsgiver
 • Anti
 • Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Oppdragsgiver
 • ÅF Advansia AS, prosjektledelse
 • Skanska Norge AS, Entreprenør råbygg
 • Multiconsult, Rådgivende ingeniører byggeteknikk
 • Bollinger+Grohmann, Rådgivende ingeniører byggeteknikk
 • Multiconsult AS, Prosjekteringsteam
 • COWI AS, Prosjekteringsteam
 • Rambøll AS, Prosjekteringsteam
 • Asplan Viak / Kan Energi AS, Prosjekteringsteam
 • AF Gruppen, Entreprenør, Innvendige arbeider

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.