Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Selv om det begynner å bli noen å siden jeg selv var en nykommer som designer, så husker jeg at det var så spennende å finne et område eller en problemstilling jeg brant for, for å kunne gjøre en forskjell.

Det sier nyslått juryleder for DOGA-merket nykommer, Phuong Nguyen. Til vanlig jobber hun som Head of design i Zaptec, som lager ladeløsninger for elbiler. Å få innblikk i hva som driver den kommende generasjonen formgivere og arkitekter, er et privilegium hun har som juryleder.

På jorda og i havet

I søknadsbunken leter hun først og fremst etter lidenskap og omtenksomhet.

– Ikke bare det å være omtenksom for oss mennesker, men også for moder jord og alle levende vesener på jorda og i havet. For meg så er det dette å gjøre en forskjell som designer handler om.

Phuong nevner prosjekter som Heart to Heart, Being Buoyant og Ruter Gange kan være eksempler på nykommer-prosjekter som innehar disse egenskapene. De tre prosjektene har alle vunnet DOGA-merket i nykommerkategorien tidligere.

– Jeg håper å finne prosjekter som ligner på disse, ved at de scorer høyt både på fagkriterier og verdikriterier, sier hun.

Video: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland mottok DOGA-merket nykommer i 2019 for prosjektet Ruter Gange.

Frigjørende ideer

Til forskjell fra DOGA-merket, trenger ikke nykommerne å vise til realiserte prosjekter, de kan også befinne seg på idéstadiet, så lenge metodikken sitter. Dette kan på mange vis virke frigjørende, mener jurylederen.

– Prosjekter i denne kategorien er ikke alltid bundet til en arbeidsplass eller organisasjon som lager regler for hvordan og hva designeren skal gjøre, forteller hun.

Hun tror dette kan være en av grunnene til den store interessen for nettopp nykommer-kategorien, både i bransjen og befolkningen ellers – det er her man kan finne de virkelig nyskapende tankene.

– Det er så forfriskende, og folk er generelt veldig nysgjerrige på hva nykommere har å fare med.

Being Buoyant: Fremmer human hummerfangst
Being Bouyant og Heart to Heart er eksempler på prosjekter med medfølelse for både mennesker og dyreliv.
Foto: Gard Hagen
Heart to Heart
Foto: Heart to Heart

Empati og innlevelse

Phuong har mange års erfaring innen produktutvikling. I Zaptec jobber hun først og fremst med å gjøre brukeropplevelsen så smidig som mulig for selskapets kunder. Metodikk herfra kan hun også bruke når hun vurderer søknader til DOGA-merket.

– Min jobb handler om å sette meg selv i søkernes sted, for å forstå hvorfor de designer som de gjør.

Sett ord på det

Ikke nøl med å søke, er oppfordringen fra Phuong Nguyen. Bare det å sette ord på prosjektet sitt, kan være veldig lærerikt i seg selv.

– Det er en gylden mulighet til å vise frem et konseptuelt prosjekt som en brenner for, basert på ens egne verdier.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.