Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

DOGA-merket nykommer

DOGA-merket nykommer (tidligere Unge Talenter) er en årlig prisutdeling som hedrer og synliggjør de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter frem verdien av unge, visjonære tanker når vi skaper løsninger for fremtiden.

DOGA-merket nykommer hedrer gode prosesser, tverrfaglighet og fremragende håndverk. Vinnerprosjektene viser vellykket bruk av design og arkitektur for nytenkende løsninger som har potensial til å bidra til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi.

Prosjekter innenfor alle disipliner kan bli tildelt DOGA-merket nykommer. Den fremoverlente krakken Knekk, et mulighetsstudie for vestnorsk trenæring og en app for oppfølging av premature babyer er alle eksempler på prosjekter som tidligere har mottatt DOGA-merket nykommer. Du kan lese mer om tidligere vinnere her.

Gå til søknadsskjema

Mottakere av DOGA Hedersmerket 2019
I 2019 mottok Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue (foran i midten) DOGA Hedersmerket for prosjektet DYPP. På scenen har de selskap av blant andre Snøhetta og Lærdal Medical.
Foto: Sverre Chr Jarild / DOGA

Hvorfor søke? 

Her er 10 gode grunner til å søke DOGA-merket nykommer:

  • Presenter prosjektet ditt på prisseremonien foran ledende norsk design- og arkitekurbransje, samfunns- og næringsliv – på samme scene som de etablerte mottakerne av DOGA-merket for design og arkitektur.
  • Få gratis presentasjonskurs: Du får tilbud om gratis kurs i presentasjonsteknikk i forkant av prisseremonien. 
  • Bli lagt merke til av nye kunder eller arbeidsgivere.
  • Motta prispenger: Som mottaker av DOGA-merket nykommer får du en pengepremie på 5 000,-. Vinnere av Hedersmerket Nykommer mottar 20.000,-.
  • Presseomtale: Vi lager pressemeldinger og kommunikasjonspakker for ditt prosjekt som sendes ut til regional, lokal og fagpresse. 
  • Omtale i DOGAs kanaler: Du får du synlighet for prosjektet ditt på doga.no, i nyhetsbrevet vårt og i våre sosiale medier. Hvert vinnerprosjekt får en dedikert side på våre nettsider, som denne.
  • Bruk DOGA-merket i markedsføring: DOGA-merket er et velkjent kvalitetsstempel som du kan bruke for å promotere deg selv og prosjektet ditt.
  • En statuett til skrytehyllen: I tillegg til heder og ære, får du en statuett som et synlig bevis på utmerkelsen.
  • Hvorfor ikke? Det er raskt og enkelt å søke. Start din søknad nå.
Barking up the right tree er vinner av DOGA-merket nykommer 2019.
Barking up the right tree av Bonitet arkitektur ble nominert til DOGA Hedersmerket i 2019. Prosjektet utforsker hvordan arkitekter kan være pådrivere for produksjon og bruk av lokal skog.
Foto: Ida Wressel
Vi har en krise. Vinner av DOGA-merket nykommer 2019.
Vi har en krise skaper bevissthet og handlekraft rundt klimakrisen. Aurora Bratli Brunvoll fikk DOGA-merket nykommer for prosjektet i 2019
Foto: Aurora Bratli Brunvoll

Hvem kan søke DOGA-merket nykommer?

  • Studenter eller nyetablerte designere og arkitekter. Man kan søke inntil fem år etter endt utdanning.
  • Norske studenter som studerer i utlandet.
  • Internasjonale studenter som studerer i Norge.
  • Internasjonale utøvere som er bosatt i Norge.

Du kan søke med:

  • Prosjekter som ikke er realisert (men de kan være det).
  • Så mange prosjekter du vil (det er gratis å søke).
  • Prosjekter du har gjort alene eller sammen med flere,
    gjerne på tvers av fag og disipliner.
Masterstudent i industriell design ved NTNU, Gunnar Eidsvik Tvedt, får DOGA-merket nykommer for vippestolen.
NTNU-studenten Gunnar Eidsvik Tvedt har designet en gjennomtenkt vippestol som kan bli en ny norsk møbelsuksess. I 2019 fikk han utmerkelsen DOGA-merket nykommer. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt.
Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt
Masterstudent ved Kunsthøgksolen i Oslo, Ramona Salo Myrseth, får DOGA-merket nykommer for sin samiske kleskolleksjon.
Ramona Salo Myrseth mottok DOGA-merket nykommer i 2019 med prosjektet Den samiske halvtimen. Foto: Alberto Palladino.
Foto: Alberto Palladino

Kriteriene

Juryen vurderer de innsende prosjektenes design-/arkitekturfaglige kvalitet, og hvilken verdi de tilfører samfunn, miljø og økonomi.

Merk at prosjekter som søker i nykommer-kategorien ikke trenger å være realisert. I denne kategorien vurderer juryen prosjektets potensielle ringvirkninger, dersom det var realisert, og i hvor stor grad prosjektet kan utfordre og inspirere etablerte miljøer i positiv retning.

Fagkriterier

Utforming
Styrker utformingen løsningen? Juryen ser etter formmessige og estetiske kvaliteter knyttet til f.eks. bruk av visuelle og sanselige virkemidler, romfølelse, harmoni, materialbruk og detaljering.


Funksjon/kontekst
Svarer løsningen til behovet? Juryen ser etter løsninger som er funksjonelle, setter mennesket i sentrum og er passende for den aktuelle konteksten.


Nyskaping
Tilfører prosjektet noe nytt? Juryen ser etter nye tilnærminger og særpreg som gjør at prosjektet skiller seg ut fra dagens løsninger.

Verdikriterier

Samfunnsmessig verdi
Har prosjektet positive ringvirkninger for samfunnet? Juryen ser etter løsninger som er inkluderende og bidrar til økt livskvalitet for dem de berører.


Miljømessig verdi

Hvordan påvirker prosjektet miljøet? Juryen ser etter løsninger som er ansvarlig produsert, viser smart ressursbruk og ikke skader miljøet.


Økonomisk verdi

Er prosjektet lønnsomt? Juryen ser etter prosjekter som bidrar til økonomisk verdiskaping gjennom f.eks. nye forretningsmodeller, nye markeder, innsparing, økt eksport osv.

Gratis å søke

Det er gratis å søke DOGA-merket nykommer. Du kan søke med så mange prosjekter du ønsker.

Søknadsfrist

Søknadsfristen for 2023 vil bli annonsert.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.