Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Å vinne DOGA-merket er en anerkjennelse, og en validering av at arbeidet vårt og designprosessene vi gjennomfører holder et høyt nivå. Prisen er gullstandarden innen norsk design, sier Truls Brataas.

Han er designer og gründer av Db Equipment, som i 2021 mottok to DOGA-merker.

Juryen berømmer Db Equipment for «djervt å satse i et marked av kresne brukere. Det er inspirerende å se hvordan de har brukt ulike sider av designfaget til å skape The Djärv 3-4 Surfboard Coffin.».

  – Det er første gang noen har klart å utvikle et produkt som løser transportutfordringer og ivaretar de unike funksjonene som kreves av denne gruppen. Det er veldig gøy at vårt design er anerkjent gjennom en grundig vurdering av en ekstern jury, forteller Brataas.

Design helt fra bunnen av

Han er selv aktiv i ekstremsport, og sammen med med-designer Henrik Kax har de samarbeidet med surfere fra Sør-Afrika til USA og California, for å analysere alle behov for maksimalt design. 

Surfere er kjent for sin dristighet, men på reisen fram til drømmestranda ønsker de ikke å ta unødvendig risiko. Norskutviklede The Djärv 3–4 Surfboard Coffin løser problemet.
Db Equipment vant DOGA-merket blant annet for surfebagen The Djärv 3-4 Surfboard Coffin.
Foto: Db Equipment

En annen gruppe som reiser med bagasje som trenger en egen form for beskyttelse, er fotografer. Db Hardware Luggage er en koffert for ekstremreisende, som Db Equipment også fikk et DOGA-merke for i 2021.

– Den er vi ekstremt stolte av. Fotografer er avhengige av et produkt som holder kvalitetene som skal til for å beskytte dyrt og tungt utstyr. Klarer vi å lage et produkt for dem, har vi laget et produkt som tilfredsstiller kvalitetskravet til mange andre brukergrupper. Db-designer Vincent Lane har utviklet alt fra bunnen av. Det er eget design hele veien fra A til Å og knapt noen standardkomponenter, forklarer Brataas.

Trenger ekstern tilbakemelding

Utviklingen av både surfebrettet og kofferten har tatt lang tid. Derfor betyr det ifølge gründeren ekstra mye for motivasjonen og arbeidet videre å motta en pris for arbeidet de har lagt bak seg.

– Vi har brukt tre år på begge prosjektene, det har vært veldig lange designprosesser og krevende problemstillinger. Ekstra gøy er det at DOGA har anerkjent problemene, skjønt prosessene og de forskjellige måtene vi har måttet designe på. Det er veldig kult.

Anerkjennelse og oppmerksomhet

Db Equipment, som i starten het Douchebags, vant også et DOGA-merke for sitt aller første design i 2012; en transportbag for snøbrett og ski. Den var utviklet på samme måte – ved å ta utgangspunkt i brukernes egne ønsker og behov, og analysere alt for å komme fram til en optimal løsning.  

– DOGA var noen av de første som så og anerkjente metodikken vår. Det var gøy å komme tilbake ti år seinere og vinne to priser basert på samme tankesett.

Db Equipment
Db Equipment har designet en serie kofferter med fotografer i tankene.
Foto: Db Equipment

Å få anerkjennelse og oppmerksomhet gjennom en pris som DOGA-merket, har betydd mye for Brataas personlig, men også for selskapet.

– Det er enkelt å sitte og si at det du har laget er helt fantastisk, men du trenger en ekstern validering. DOGA og andre priser er viktige for å vite at du faktisk har fått til noe bra.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.