Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Bøkene til Mats Linder og Studiogeist som formidler norsk designhistorie, mottok DOGA-merket for design og arkitektur under årets utdeling. Bokserien har også vakt begeistring internasjonalt. Fra venstre, avgått juryleder for DOGA-merket, Behnam Farazollahi, Linda Skarpås, Studiogeist, forfatter og kunsthistoriker Mats Linder, Tord Sandholt, Studiogeist, daglig leder Fredrik Temte i Studiogeist og administrerende direktør i DOGA, Tor Inge Hjemdal.

I flere tiår har forfatter og kunsthistoriker Mats Linder samlet og dokumentert norsk designhistorie. Dette dannet grunnlaget for bokserien om norsk design og formgivning – et tema som lenge har vært underkommunisert.

Med seg på laget fikk han Linda Skarpås, Fredrik Temte og Tord Sandholt i designbyrået Studiogeist. I anledning utgivelsene stiftet de like godt et eget forlag – Papiret forlag – som bøkene blir gitt ut på.

Med et selvinitiert prosjekt som dette, synes de det er ekstra stas å få den store anerkjennelsen DOGA-merket er. 

— Vi er kjempestolte og inspirerte til å gire opp ytterligere. Det å motta DOGA-merket var en skikkelig energiinnsprøytning for skapergleden, sier Linda Skarpås på vegne av dem som står bak.

Verdifulle design- og håndverkstradisjoner

Målet med bokserien var å tette et hull i norsk kulturformidling. Men skaperne ville også bidra til et mer bærekraftig forbruk ved å gjøre disse kvalitetsproduktene fra norsk designhistorie kjent. På den måten kan folk lære å verdsette dem, ta vare på dem og bruke dem igjen og igjen.

Derfor måtte bøkene være tilgjengelige og lettleste. Som designere er de også opptatt av det visuelle og formmessige. Juryen berømmet dem blant annet for bøker som er «nennsomt designet», men samtidig lar kunstnerskapene og innholdet spille hovedrollen.

— Vi ønsker at designet skal etablere en forbindelse mellom nåtiden og seriens historiske tematikk, med et stramt seriepreg. Vi har vært tro mot at form aldri skal komme i veien for kommunikasjon, forteller Skarpås.

Med sitt brukervennlige format og lettleste innhold har bokserien blitt tatt i bruk både i undervisning og privat, i Norge og utlandet.

Bokrygger til en bokserie om norsk design og kunsthåndverk av Mats Linder.

Disse bokryggene nå å finne i land som Australia, Canada, England, Japan, Nederland, Singapore og Tyskland.

Foto: Studiogeist

Vil løfte frem flere kvinner

Som de selv sier, ble det å få DOGA-merket en inspirasjon til å fortsette arbeidet med bokserien med fornyet styrke. Og planene er allerede klare:

— Nå fortsetter vi med en ambisiøs plan om å utvide serien med tre til fire bøker i året. Her er det viktig for oss i årene fremover at vi åpner for yngre designere som er midt i sitt virke i dag. Historisk sett er kvinnelige utøvere lite fremmet, av ulike grunner. Vi jobber for å endre på det. Vi tar forresten gjerne imot tips om kvinnelige formgivere som bør løftes frem, oppfordrer Skarpås.

Å løfte frem kvinnelige formgivere er et av målene med forlaget Papirets bokserie.

— Hva vil dere si til andre som vurderer å søke DOGA-merket?

— Om du har et lite håp om at prosjektene kan nå opp, så ta sjansen! Det handler ikke nødvendigvis om å vinne pris, men om å få anerkjennelse for jobben man gjør – det er en verdifull klapp på skulderen og inspirerer til å nå nye mål. Prosjektet blir synlig og når ut til flere og nye målgrupper, avslutter Linda Skarpås i Studiogeist.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.