Den årlige utdelingen av DOGA-merket er en begivenhet i design- og arkitektur-Norge. Det er en utmerkelse til de beste utøverne av design- og arkitekturfagene, men ikke minst en arena for å lære av forbildeprosjekter stemt frem av en jury bestående av høykompetente fageksperter.
I mars ble prosjektet Lydstyrke innlemmet i den eksklusive klubben av Merket-mottakere som både unge og mer etablerte fagutøvere kan se til for inspirasjon.
– Det er vi veldig stolte av og beæret over! Da vi satt med denne masteroppgaven våren 2022 søkte vi selv inspirasjon fra tidligere vinnere av DOGA-merket, så det er veldig kult å få være en del av denne gjengen.
Å designe sammen med brukerne
– Vi håper andre designere lærer av Lydstyrke at universell utforming og inkluderende design er en fordel for alle. Og at bransjen i større grad bør designe sammen med brukerne, ikke bare for brukerne. Det er mye enklere, morsommere, mer effektivt og givende enn mange tror. Vi ønsker også at andre blir mer oppmerksomme på lyd og hørsel, både i design og i hverdagen.
Lydstyrke er resultatet av diplomoppgaven med samme navn som de to skrev sammen ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo (AHO) i 2022.
– Å få DOGA-merket nykommer har vært veldig gøy og har gitt oss både en faglig og personlig selvtillitsboost! Det er fint å få være med på å ikke bare fremme norsk tjenestedesign, men også sette fokus på nedsatt hørsel, forteller Johnsen og Brudeseth.
Siste steg: universell utforming
For tiden jobber de begge to fulltid som designere, Kristin Marie Brudeseth i Kantega og Tina Mee Johnsen i Telenor Norge. Av denne årsaken har de ikke hatt mulighet til å videreutvikle Lydstyrke, men forklarer at dette er noe de ønsker å gjøre i fremtiden.
– Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at vi er svært opptatte av universell utforming og inkluderende design. Og det ser vi at det dessverre er behov for at vi fortsetter å rope høyt om. En faglig kjepphest vi har er at universell utforming kommer som siste steg i alt for mange designprosesser, som noe som kommer i tillegg eller ikke blir tenkt på i det hele tatt.
Presentasjonskurs og nettverk
– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som kjenner personer med, eller selv har, nedsatt hørsel om at de kjenner seg igjen i problemstillingene vi løfter frem. Det er rørende for oss å høre at de setter pris på arbeidet vårt og tenker at løsningen vår er passende og verdifull. Det betyr jo at vi har lykkes i å designe en tjeneste sammen med elever med nedsatt hørsel som faktisk lytter til og støtter manges behov.
Hva vil de si til andre som vurderer å søke DOGA-merket nykommer?
– Søk! Å få DOGA-merket har vært veldig lærerikt for oss og har åpnet flere dører. Blant annet har vi gjennom DOGA fått både presentasjonskurs og blitt kjent med mange i både design- og arkitekturnettverket. Før vi søkte ble vi selv veldig inspirerte av tidligere vinnere, så vi gleder oss til å se hvilke spennende prosjekter som dukker opp neste år! avslutter Tina Mee Johnsen og Kristin Marie Brudeseth.