Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Bokserie som løfter frem ikoner innen norsk formgivning

Hvem

Papiret forlag
Studiogeist AS
Mats Linder

Hvor

Fredrikstad, Østfold

Fagdisipliner

Grafisk design

Kultur- og bevaringsutvikling

Bokrygger til en bokserie om norsk design og kunsthåndverk av Mats Linder.

Bøkene til Mats Linder og Studiogeist som formidler norsk designhistorie, har vakt oppmerksomhet internasjonalt. Bokryggene på bildet er nå å finne i land som Australia, Canada, England, Japan, Nederland, Singapore og Tyskland.

Foto: Studiogeist

Forfatter og kunsthistoriker Mats Linder ønsker å løfte frem ikonene i norsk formgivning. I flere tiår har han samlet og dokumentert norsk og skandinavisk designhistorie. Dette dannet grunnlaget for bokserien om et tema som har vært underkommunisert.

Tetter et kunnskapshull om norsk design

Målet var å samle gode krefter for å tette et hull i norsk kulturformidling. I arbeidet med konseptutviklingen ble et utvalg lesere tidlig involvert.

Det ga initiativtakerne en god forståelse for at bokserien burde utformes som et lavterskeltilbud, være et oppslagsverk, inneholde produktinformasjon og ha tekst på både norsk og engelsk. Det måtte bli fysiske bøker, og de måtte egne seg både for undervisning og vanlig lesning – av et norsk og internasjonalt publikum.

Bare seks måneder etter første idémøte kom den første boka i salg. To år senere er det blitt en serie bøker av høy kvalitet. De gjennomsyres av skaperglede og kjærligheten til formgivning.

Liv til norske håndverksbedrifter

Da Norge stengte ned i mars 2020 på grunn av koronapandemien, startet designstudioet Studiogeist sitt eget forlag, kalt «Papiret». Det er dette forlaget som utgir bokserien.

Det var viktig for prosjektets troverdighet at produksjonen ble lagt opp så bærekraftig som mulig. Når temaet er norsk kulturarv, mener forlaget og forfatteren at de har et ansvar for å bidra til livsgrunnlaget for norske håndverksbedrifter, som trykkerier og bokbindere. Bøkene blir derfor trykket og innbundet i Fredrikstad og Skien.

Forfatter og kunsthistoriker Mats Linder foran en mac-skjerm. I forgrunnen og bakgrunnen: bokhyller.

Forfatter og kunsthistoriker Mats Linder i arbeid.

En internasjonal suksess

Bøkene ble møtt med overveldende respons og oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. Serien har solgt godt og er blitt tatt inn av auksjonshus, museer og utdanningsinstitusjoner. Den blir distribuert i Australia, Canada, England, Japan, Nederland, Singapore og Tyskland.

Forfatteren og forlaget opplever at det er stor interesse for temaet, men at det finnes lite faglitteratur om norske formgivere sammenliknet med danske, svenske og finske.

Nå aksler de sin nyvunne rolle som folkeopplyser ved å satse videre på regelmessige utgivelser. Serien skal ha fire utgivelser i året, og fremover ønsker de å få flere kvinnelige formgivere frem i lyset.

Serien vant gull i Årets Vakreste Bøker 2021 og gull i Visuelt 2022. Bokserien har også mottatt støtte fra Norsk Kulturråd.

Bøkene trykkes og produseres lokalt i Fredrikstad og Skien.

Juryen uttaler

Endelig har vi fått et godt verktøy for folkeopplysning om norske formgiveres bidrag til verden!

Juryen er unisont begeistret over hva en forfatter, et designbyrå og et lite forlag kan få til. Mats Linder og forlaget Papiret har påtatt seg en viktig og delvis forsømt samfunnsoppgave.

Vi synes det er fantastisk å se bøker som er så nennsomt designet, med kunstnerskapet og innholdet i hovedrollen. På bemerkelsesverdig vis klarer de å kombinere et uhøytidelig uttrykk med et oppslagsverks autoritet. Miljømessig er det et stort pluss at bøkene blir trykket og innbundet i Norge.

Norsk design og kunsthåndverk bokserie tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi den løfter frem et fagområde som ikke er så kjent for det brede publikum. Bokserien har potensial til å inspirere nye generasjoner.

Vi ser med stolthet at bøkene allerede har funnet veien til mange land, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Mats Linder og Studiogeist planlegger å utvide bokserien med fire nye utgivelser i året. Fremover vil særlig kvinnelige formgivere stå i fokus.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Norsk kulturhistorie

Med en tilgjengelig formidlingsform gir bokserien en enkel, livslang tilgang til norsk kulturhistorie.

Norske kvalitetsprodukter

Bokserien har mål om å styrke norske små og mellomstore produsenter ved å kjøpe norskproduserte kvalitetsprodukter. Bokproduksjonen skjer lokalt i Fredrikstad og skaper vekst hos lokale bedrifter.

Bevisstgjøring

Bokserien gjør publikum bevisste på verdien av å ta vare på design- og håndverkstradisjoner og å gjenbruke kvalitetsvarer.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.