I sommer kan du bli bedre kjent med noen av oss som jobber i DOGA og få høre våre beste reisetips i Sommer på DOGA. I dag er det Stine Fantoft Berg sin tur.
Hva gjør du i DOGA?
Jeg jobber som prosjektleder for DOGA-merket. Jobben min består enkelt fortalt i å finne frem til og rope høyt om våre fremste forbildeprosjekter innenfor design, arkitektur og stedsutvikling – godt hjulpet av den dyktige juryen og gode kolleger på DOGA. Vi trenger forbildeprosjektene som leder an og inspirerer flere til å benytte og investere i god design og arkitektur som gir tilbake til omverden.
Noe av det gøyeste med jobben min er å lytte til juryen når de diskuterer kandidater til DOGA-merket. De utfordrer hverandre stadig og stiller høye krav til fagfellene sine –samtidig som de lar seg begeistre når begeistring er på sin plass. Det er et høydepunkt som jeg gleder meg til hvert år.
Hva liker du best med jobben din?
Å være tett koblet på design- og innovasjonsmiljøene i grensepunktet mellom teori og praksis. Det er inspirerende å se konkrete prosjekter som på hver sine måter bidrar til den grønne omstillingen, og hvordan feltet hele tiden flyttes fremover. Jeg liker også at jeg hele tiden lærer nye ting, av kolleger, de vi samarbeider med og søknadene vi får inn til DOGA-merket.
Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2023?
Personlig lar jeg meg engasjere gode byrom og landskapsarkitektur, og jeg opplever at det er stor utvikling og økende bevissthet rundt det å designe for mangfold – både av mennesker, plante- og dyreliv.
Jeg elsker å lese om hvordan ulike fageksperter, biologer, arkitekter, ingeniører og antropologer, samarbeider om tekniske løsninger for overvannshåndtering, drenering, nye jordblandinger og stedegen flora. Det er mange gode eksempler man kunne løftet frem, men for å nevne noen: det blågrønne taket på Vega Scene, Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen, Bekkelagsbadet og ikke minst, naturreperasjonen på Hjerkinn.
Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet?
Jeg er overbevist om at designmetodikk er en hovedingrediens for å knekke sirkulærøkonomi-koden – og det må vi. Grunnen er både det formgivende, altså designere og arkitekters evne (og ansvar) til å formgi fysiske produkter og omgivelser som er holdbare, solide, lar seg reparere, demontere, gjenbruke osv. Men minst like viktig: verdien av designmetodikk for å virkelig forstå og synliggjøre hvordan ting henger sammen på kryss og tvers. Det er først da vi kan få på plass sirkulære modeller som faktisk gir merverdi – både økonomisk, sosialt og miljømessig.
Diplomoppgaven til Glenn Sæstad er et glimrende eksempel for å illustrere dette poenget, som jeg vil anbefaler alle å gjøre et dypdykk i.
Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte?
Som utflyttet bergenser i Oslo, er det på sin plass å anbefale alle en tur over fjellet med Bergensbanen. Også kan man jo ta noen stopp underveis:
Første stopp er i Asker for å oppleve bylivet i og rundt Wesselkvartalet. Når du kommer gjennom Hallingdal og opp mot Hardangervidda kan du beundre de fine Ål-hyttene som ligger spredt i terrenget, før du tar et obligatorisk stopp på Finse. Fra Myrdal kan du ta en avstikker med Flåmsbanen til Flåm, og oppleve verdensarv-fjordene fra Vision of the fjords. Siste stopp før Bergen er i Arna, hvor du kan besøke hjørnestensbedriften Oleana, og kanskje gjøre et kupp fra fabrikkutsalget.
Vel fremme i Bergen er det bare å ta for seg av det byen har å by på av natur, kunst og kulturliv – via KODE (kunstmuseene), innom Grieghallen, gjennom Skostredet og den vernede trehusbebyggelsen hvor også byantikvaren har sitt «laboratorium». Stikk innom Norwegian Rain og T-Michael sin filial på Tårnplassen, og avslutte kvelden – helst dansende – på Kulturhuset i Vaskerelven.
God sommer!