Medvirkningssirkuset
Konferansen Medvirkningssirkuset arrangeres torsdag 15. juni 2023.
Mangfold av aktører
Et mangfold av aktører som jobber med medvirkning og innbyggerinvolvering deltar.
Samarbeid
Medvirkningssirkuset er et samarbeid mellom DOGA, NMBU, Smartbyene/KS og PLOGEN-nettverket
Påmeldingsfrist
Frist for å melde seg på Medvirkningssirkuset er 8. juni.
Om foredragsholderne
Glenn Sæstad driver det strategiske designbyrået Lokalt Byrå, og bruker design til å hjelpe lokalsamfunn skape trivelige og bærekraftige hverdagsliv. Han underviser ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og har tidligere jobbet i Stavanger kommune med innbyggersentrert innovasjon. I 2023 mottok han DOGAs hedersmerke for design og arkitektur.
Christer Best Gulbrandsen er direktør for medborgerskap i Asker kommune og jobber med hvordan lokalsamfunnet skal være et godt sted å delta og bidra. For å få til det, mener han vi må utfordre rammene for hva en kommunal byråkrat er for noe.
Hva vil du snakke om i ditt inspirasjonsforedrag på Medvirkningssirkuset?
Glenn Sæstad:
– Jeg er opptatt av at man i samfunnsutvikling både har de store perspektivene i tankene og finner lure måter å levere godt innenfor rammene av det som ofte er mindre og mer umiddelbare prosjekter. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å zoome ut og inn i prosjektene sine, slik at man skaper engasjement i lokalsamfunnet her og nå, og som får ballen til å rulle mot en felles ønsket framtid.
Christer Best Gulbrandsen:
– Vi må bli litt mer «rampete» i offentlig sektor. Med det mener jeg at vi må utforske hva som faktisk er handlingsrommet vårt, og ikke ukritisk godta det vi blir fortalt om «slik gjør vi det her».
Er det andre hensyn man må tenke på når man jobber med medvirkning i mindre lokalsamfunn i forhold til i større byer?
Glenn Sæstad:
– I mindre lokalsamfunn blir ting fort mer direkte og personlig. Det betyr at man må være flink til å se enkeltmenneskene, historien deres og rollene i miljøet. Samtidig muliggjør dette også at man kan spille mennesker gode og spille på skjulte talenter og drømmer i prosessen og resultatet.
Hvilken betydning vil medvirkning ha i framtidas utvikling av byer og lokalsamfunn?
Christer Best Gulbrandsen:
– Utviklinga tilhører faktisk innbyggerne. Og da er rollen til oss i kommunene å komme så nære som mulig innbyggernes ønsker og behov når vi planlegger. Medvirkning gjør oss bedre rustet til å få til det.
Hva er det viktigste neste steget for å bygge en kultur for medvirkning?
Glenn Sæstad:
– Jeg tenker det er underforstått at det offentlige ønsker å jobbe tettere og over tid med lokalsamfunnet. Dersom kommunene skal begynne å jobbe på nye måter, så må man også planlegge på nye måter. Mange kommuner ønsker å bli «samskapende». Men da nytter det ikke å gjøre bred medvirkning bare når kommuneplanen rulleres, ei heller å starte på scratch for hver minste tema- og handlingsplan, men heller å følge opp, og ikke minst levere over tid, for å unngå prosjekttrøtthet.
– Dessuten kan det være langt mellom det å ønske å samskape, og forståelsen for hva dette faktisk innebærer av ny rollefordeling, prosesser og makt. Så man må gjøre og lære over tid, først i det små, for å bygge en praktisk forståelse og «selvsikkerhet» i organisasjonen knyttet til det å medvirke.
Christer Best Gulbrandsen:
– Å våge å møte folk som likeverdige, i stedet for å gjemme oss bak formaliteter og makt.
Hvorfor skal vi delta på akkurat denne konferansen om medvirkning?
Glenn Sæstad:
– Flere av foredragsholderne og deltakerne på konferansen står eller har stått i det som kan føles som en motbakke av å bygge kultur for medvirkning. Man kan lære mye av teori, men samtidig trenger vi noen tips, knep og strategier for hvordan å få dette til ute i felten. Dette er stedet hvor vi utveksler dette!
Christer Best Gulbrandsen:
– Her får du utradisjonelle og inspirerende perspektiver på hva som må til for å bevare tilliten til offentlig sektor.