Hopp til hovedinnhold
Meny

Damixa Clover Easy enhåndskran

Damixa er verdenskjent for blandebatteriene sine, som kombinerer skandinavisk design og topp funksjonalitet. Eller, som Damixa selv sier: «When design makes sense». Damixa ba det danske designbyrået Design Concern om å utforme Damixas nye enhåndskran Clover Easy slik at den skulle kunne brukes av flest mulig.

 • Produktdesign
 • Nedsatt syn
 • Kognitive utfordringer
 • Redusert mobilitet
 • Undersøkelsessett
 • Evaluering
 • Kontrollert observasjon
 • Internasjonalt

Design: Jakob Jensen, design engineer, Damixa

Elitebrukere
En rekke brukere med forskjellige utfordringer som f.eks. leddgikt

 

Metoder:

Brukerundersøkelser, tilbakemeldinger fra brukere, observasjon

 

Priser:

Red Dot Design Award 2012 Honorable Mention

.

Baderom

For meg handler det ikke bare om å designe noe vakkert, enten det er stramt og vinklet eller mykt og buet. Designet må ha en betydning, og det må være relatert til måten hver ansatt arbeider på. Faktisk kan jeg ikke uttrykke det bedre enn det vi allerede gjør med Damixas designfilosofi.

Coverbilde
Det skal passe for både deg og andre brukere, både estetisk og funksjonelt – og gjennom et helt liv.

UTFORDRING

Først og fremst skal design og funksjon gå hånd i hånd. Det er vanskeligere enn man skulle tro å designe et praktisk blandebatteri. Batteriet skal nemlig fungere som en del av interiøret og passe inn i omgivelsene, samtidig som det er et verktøy som skal gjøre det enkelt å skru vannet på og av flere ganger daglig. Det skal passe for både deg og andre brukere, både estetisk og funksjonelt – og gjennom et helt liv.

Formålet med design for alle- filosofien er å skape fysiske omgivelser og hverdagsprodukter som gir alle like muligheter til å jobbe og klare seg selv i hverdagen. Forutsetningen er at produktutviklere forstår hvordan de skal gjøre seg kjent med vidt forskjellige brukerbehov – og ikke minst hvordan de skal overbevise produsentene om at det lønner seg å se nærmere på spesielle behov når man designer et produkt.

Produkt
Håndtaket har et mykt, bølgende utseende og en gummibelagt overflate som er god å ta på.

TILNÆRMING

Design Concern har en demokratisk tilnærming til design. De bruker mye ressurser på å avdekke og forstå behovene, forventningene og preferansene som er forbundet med bruk av mange ulike produkter.
I dette prosjektet brukte DESIGN CONCERN en femtrinns designprosess:

 1. Analyse av ulike behov og brukere, som for eksempel brukere med leddgikt – brukerinteraksjon og observasjon
 2. Kreativ design og idéutvikling ut fra innspill fra og observasjon av brukere
 3. Utvikling og testing av prototyper – brukerinteraksjon og observasjon
 4. Tilpasning av design ut fra innspill fra og observasjon av brukere
 5. Brukertesting før markedslansering – brukerinteraksjon og observasjon
Kjøkken

RESULTAT

Det å designe produkter for brukere med ulik funksjonsevne krever kunnskap om brukernes behov og hverdagsliv. DESIGN CONCERN har opparbeidet seg denne kunnskapen gjennom mange års arbeid med mennesker med forkalkninger og leddgikt, og andre grupper med spesielle behov. De tror på produkter som både fungerer godt og er tiltalende å se på. Damixas Clover Easy er et eksempel på denne filosofien. Håndtaket på kranen ser nøyaktig ut som et hvilken som helst annen stilrent håndtak, men kan løftes og senkes med bare en lett berøring, enten med hånden eller med armen eller albuen, slik at alle kan bruke den.

Enhåndskranen er også lett å bruke for barn, og egner seg for all slags hverdagsoppgaver, fra å vaske håret til å skylle tannbørsten. Selve håndtaket har et mykt, bølgende utseende og en gummibelagt overflate som er god å ta på. Hullet i midten har en åpenbar praktisk funksjon, samtidig som formen gir seg selv – «ta her», slik at man ikke er i tvil om hvordan kranen skal brukes. Det er funksjon og estetikk i perfekt harmoni.

Nærbilde