Hopp til hovedinnhold
Meny

Eksempler

I denne eksempelsamlingen finner du gode forbildeprosjekter som viser inkluderende design i praksis. Eksemplene er hentet både fra Norge og andre deler av verden, og omfatter både design- og arkitekturprosjekter.

Filter
37 Case(er)

Strømmetjenesten NRK TV

NRK TV – strømmetjenesten alle elsker

Ved å bruke inkluderende design i alt de gjør, har NRK utviklet en strømmetjeneste i verdensklasse som gjør det mulig for alle å nyte godt av NRKs svært omfattende programkatalog. 

Det nye Flytoget

Nye Flytoget – en mer inkluderende inngangsport til Oslo

Oslos nye ekspresstog, Flytoget, brukes av nesten åtte millioner mennesker hvert år og er den mest populære måten å komme seg til og fra flyplassen på.

Vipps mobilbetaling

Vipps – tjenesten som forenkler hverdagen vår

Den mobile betalingsløsningen Vipps har revolusjonert måten vi betaler for ting på ved å være enkel å bruke uansett teknisk eller økonomisk kunnskapsnivå, språkforståelse, funksjonsevne, kognitive evner eller livssituasjon.

The Catalyst innovasjonssenter

Designing the world’s first age friendly Innovation Centre.

The Catalyst er en del av 350 millioner pund Newcastle Helix-utviklingen, et nytt innovasjonsfelleskap som samler bedrifter, lokale initiativer og eksperter innenfor innovasjon og translasjonsforskning i verdensklasse.

Blanke Ark valgsystem

The election urn

Blanke Ark er et inkluderende valgsystem som gjør det lettere for alle å avgi sin stemme.

Tuva bestikk

Tuva cutlery

Siden lanseringen i 2009 har Tuva blitt en av de mest solgte bestikkseriene i Norge og Sverige.

FeltRoll

The Feltroll

Dårlig akustikk og uønsket støy er et stort problem for mennesker med nedsatt hørsel. FeltRoll har utviklet en nyskapende løsning ved hjelp av en eldgammel metode og naturmaterialet ull.

Aftenposten Junior

Frontpage of aftenposten junior

Aftenposten Junior ble lansert for å møte den økende etterspørselen etter nyheter som var så enkelt formidlet at barn og unge kunne forstå dem.

Schandorff plass

Overview of the square

Schandorffs plass er en liten, moderne park som ligger på en tidligere parkeringsplass i Oslo sentrum.

Kolonial.no

Kolonial delivery

Nettbutikken Kolonial.no har utviklet en spesialtilpasset talefunksjon. Det er en liten revolusjon for blinde og svaksynte, som før måtte ha hjelp til å finne frem til varene i butikken.

i-SIT lenestol

I-Sit resting chair

i–SIT er et empirisk og tverrfaglig prosjekt som ser på hvordan man kan designe funksjonelle og mer attraktive lenestoler med utgangspunkt i tilbakemeldinger fra sluttbrukerne.

Nordan vinduer

Mother and child at the window

Da et nytt norsk regelverk med krav til universell utforming av vinduer kom på plass, så vindusprodusenten NorDan en mulighet til å satse på nyskaping med fokus på inkluderende design.

Høgskolen i Bergen

Stairs at Bergen University College

Høgskolen i Bergen, Kronstad (nå en del av Høgskulen på Vestlandet, HVL), er en pioner på inkluderende design. Høgskolen har blitt et sted som inspirerer til læring på mange måter, og et populært samlingssted både i skoletiden og ellers.

Store norske leksikon (SNL)

SNL frontpage

I 2010 befant Store norske leksikon (SNL) seg i en krisesituasjon. Det ble solgt stadig færre eksemplarer av den trykte utgaven av leksikonet, og derfor ble det bestemt at det skulle utvikles en nettbasert versjon.

Skatteetaten.no

Website layout shown on a computer

Ved å bruke inkluderende design i alle deler av rammeverket, klarer skatteetaten.no å formidle komplekse og byråkratiske regler til hele Norges befolkning på en enkel måte.

Yr.no: inkluderende værvarsling

Sketch of meteogram

Alle snakker om været, og yr.no forteller oss hva slags vær vi har i vente. Nettstedet har opptil 10 millioner unike brukere hver uke og har virkelig gitt oss noe å snakke om.

Margarinfabrikken barnehage

Overview of the building and playground

Prosjektet var unikt i Norge når det gjaldt størrelse og bruk av en bygning som også var vernet. Det viser at også rehabilitering av eksisterende bygg kan gi inkluderende designløsninger som er en naturlig del av den opprinnelige arkitekturen.

FINN.no

Finn.no shown on a mobile device

FINN.no har blitt Norges største markedsplass på nett, og det innebærer at de har et visst samfunnsansvar.

Garderobehuset Solvik

The solvik building

Solviks Venner er en forening for personer med ulik grad av funksjonsnedsettelser. Tjenesten gjør det mulig for personer med funksjonsnedsettelse å søke om å få plass ved Solvik camping eller fritt bruke det fredede kulturminneområdet der campingplassen ligger.

Jordan tannbørsteemballasje

Child trying to open toothbrush packaging with scissors

Jordan er et verdensledende merke innenfor både munn- og tannpleie, maling og rengjøringsutstyr. Produktdesign og emballasje er Jordans to viktigste verktøy for å tiltrekke seg kunder i butikken.

Tripp Trapp stol

chair used by an older man and a very young child

Møbelprodusenten Stokke selger møbler og annet utstyr for barn over hele verden.

Hurtigbåter i Rogaland

Passenger ferry

Da det ble lyst ut en anbudskonkurranse for hurtigbåter i Ryfylke i 2009, var mange i Rogaland spente på resultatet. Et av de viktigste kriteriene var at hurtigbåtene skulle være universelt utformet.

OXO Good Grips

Cup

Amerikanske OXO er et fremgangsrikt selskap som produserer husholdningsprodukter basert på inkluderende design.

Queen Elizabeth Olympiske Park

Overview of the park

Utviklingen av Queen Elizabeth Olympic Park hadde en tydelig inkluderende designstrategi helt fra starten av. Denne strategien ble fulgt opp både før, under og etter de olympiske lekene.

Sentralbanken i Irland

Central bank reception

Da den irske sentralbanken skulle flytte inn i nye lokaler i North Wall Quay i Dublin, var de opptatt av at det nye bygget fulgte alle standarder og målsetninger for inkluderende design.

Hamaren Aktivitetspark

Hamaren walkway

Fysisk aktivitet i naturen er viktig for folkehelsen, og Hamaren Aktivitetspark legger til rette for dette. I tillegg har den blitt et samlingssted for alle i bygda.

Vision of The Fjords

Vision in sunset

Sightseeingbåten «Vision of the Fjords» kombinerer inkluderende design og bærekraft for å sette en ny standard for passasjertransport til sjøs.

St. Olavs Hospital

St. Olav overview

Dette pasientfokuserte og urbane identitetsprosjektet brukte prinsipper om inkluderende design til å definere felles strategier for designet av et kompleks som skulle sette en ny standard for moderne helsehus.

Scandic Airport Hotel

cane holder

Scandics konsept Hoteller for alle innebærer forbedringer i rom, restauranter og tjenester som skal gjøre hotellene mer tilgjengelige for alle gjester.

Bybanen i Bergen

Bybanen at a station

Bybanen i Bergen er Norges første kollektivtransporttilbud som har integrert inkluderende design på alle nivåer.