I sommer kan du bli bedre kjent med noen av oss som jobber i DOGA og få høre våre beste reisetips i Sommer på DOGA. I dag er det Anne Bull sin tur.
Hvem er du, og hva gjør du i DOGA?
– Jeg er utdannet statsviter, men har jobbet med finans i London, som kommunikasjonssjef, med eiendomsutvikling, og nå med næringsutvikling gjennom design. Design er en utrolig spennende inngang til innovasjon og utvikling. I motsetning til en teknologisk eller økonomisk drevet innovasjonsprosess, fokuserer vi i designdrevet innovasjon på hva brukerne faktisk har behov for. Det er en empatisk tilnærming som både gjør produkter og tjenester bedre og mer nyttige og lønnsomme. Det er noe jeg virkelig liker å fremme!
Hva liker du best med jobben din?
– Jeg mener at DOGAs mandat og virkemidler ikke bare er uhyre spennende, de gir også stor verdi til våre målgrupper, som er ledere og endringsagenter i norske bedrifter og offentlig sektor, i tillegg til arkitekter og designere. Med kunnskap, kapital og nettverk kan vi bidra til god samfunnsutvikling, bedre medvirkning og lønnsom næringsutvikling. Alt dette drevet frem av metoder fra design og arkitektursom i all hovedsak er formgivende og menneskesentrerte.
Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2021?
– Norsk design og arkitektur har lenge vært i verdensklasse, men de siste årene virker det som andre land også har fått øynene opp for Norge og vår formgiving, som lenge har blitt sett på som litt «underdog» i skandinavisk sammenheng. Vi ser i Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) en enorm bredde i bruken av design. Vi vet fra før at norsk offentlig tjenestedesign er i verdensklasse. Det ikke alle vet er at også tjenestedesign i privat sektor leverer enorme verdier til brukerne. Vipps for eksempel er en tjeneste som i løpet av kort tid både har blitt et verb og klart det umulige å bli en høyt elsket betalingstjeneste. Dette har Vipps klart ved å lage en tjeneste som appellerer til en svært bred gruppe med brukere ved å ha en inkluderende og intuitiv design. Men vi ser også at norske møbler og andre ferdigvarer får stor oppmerksomhet ute i eksportmarkedene. Dette er et arbeid vi i DOGA samarbeider med Innovasjon Norge om.
Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet?
– Alle vet at Norges natur, med fjorder, fjell, fossefall og villmark, er verdensberømt. Og mange turister, både norske og utenlandske, velger Norge som ferieland nettopp av den grunn. Det kanskje ikke alle vet, er at også kultur, arkitektur og design i stadig større grad har en «pulling power». Prosjekter som Nasjonale Turistveger med sin storslåtte kombinasjon av natur og kulturer er et glimrende eksempel på det. Og et arkitekturprosjekt som restauranten Under på Lindesnes har fått en internasjonal oppmerksomhet vi aldri før har sett. Oslos nye attraksjoner, er også i stor grad er knyttet til arkitektur, kultur og design – som Operaen, Deichman og Fjordbyen.
Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte?
– I sommer blir det Norgesferie på mange og da vil jeg foreslå følgende fantastiske steder å nyte arkitektur og virkelig god design:
- Nasjonale Turistveger – en unik kombinasjon av natur og arkitekTUR
- En tur på Nærøyfjorden med båten Vision of the Fjords – en unik båt designet på en måte at alle, uansett funksjonsevne, kan bevege seg rundt fritt på en stillegående sightseeingbåt. Båten har vært Hovedvinner av innovasjonsprisen for Universell utforming.
- Deichman Bjørvika er et kinderegg av opplevelser. Her får du fantastisk arkitektur, utsøkt interiørdesign, tjenestedesign og kultur. I tillegg er det nydelige spisemuligheter. Biblioteket har mottatt DOGA-merket.
- Restauranten Under på Lindesnes. Restauranten er unik i verdenssammenheng der den tar de besøkende ned under overflaten med et stort vindu rett ut i havet. Arkitekturen er storslått og dristig, og maten er fantastisk. Under har fått DOGA Hedersmerket.
- Ramme Gård og Havlyst – dette er storslått og fantastisk hagedesign i Hvitsten.