Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Bli kjent med flere av våre ansatte i Sommer på DOGA.

Hva går jobben din i DOGA ut på? 

– Teamet mitt jobber med de tidlige fasene, der rammene legges for hvordan arkitektur blir til: innbyggermedvirkning, oppdragsgivers kompetanse, forretningsmodeller og politiske føringer, og hvordan vi kan øke samfunnseffekten av det som bygges og bygge mer bærekraftig. Her er det mange som må dra sammen, og viktig å ha felles mål, og ikke minst følge opp det man bestemmer seg for! 

Deichman Bjørvika
– For de som tenker å holde seg i hovedstaden, så er nye Deichman i Bjørvika et hett tips. Der har du alt på ett sted, fra utsikt til innsikt, og du kan henge der hele dagen, helt gratis, sier Ingerid. Bygget mottok DOGA-merket tidligere i år. Kultur- og idrettsbygg Oslo, Lundhagem, Atelier Oslo og Scenario Interiørarkitekter MNIL står bak.
Foto: Einar Aslaksen

Hva liker du best med jobben din? 

– Når vi planlegger å bygge noe, er det som å se inn i fremtiden. Arkitekter og designere har metoder og verktøy for å utvikle og synliggjøre hvordan fremtiden kan være, og hvordan vi skal komme dit. Bygg og anlegg skal vare lenge, og har betydning for mange mennesker, og det er viktig å se så langt fram som mulig. Veldig mye av det vi bygger i dag er gårsdagens løsninger. 

Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
– Følg med langs gater og veier, oppfordrer Ingerid. Den lille badstua ved Bandak i Telemark. Det er mange eksempler på små, oppfinnsomme byggverk rundt i hele landet, ofte på overraskende steder. Feste Landskap / Arkitektur, Telemarkskanalen regionalpark og Tokke kommune står bak badstuen.
Foto: Dag Jenssen

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2021? 

– Det er stor interesse for norsk arkitektur ute i verden. Det beste av det som bygges i Norge har kommet langt når det gjelder bærekraftige løsninger på energi og materialbruk, og det begynner også å komme veldig gode eksempler på gjenbruksbygg. Vi har også mange gode eksempler på ny arkitektur som samvirker godt med historiske omgivelser, det er en internasjonal utfordring. Mye ny arkitektur i Norge er også variert, vakker og oppfinnsom, både i materialbruk, forholdet til natur og terreng, og i fargebruk. 

Hva er en utfordring ved norsk arkitektur? 

– Ikke alle bygg er arkitektur. Det må det være lov å si. Mye av det som bygges er bare byggeri, det er bygget for å dekke et eller annet enkelt behov, for kontorlokaler eller lagringsplass, for eksempel, men det mangler ambisjoner, ideer og omtanke. Se deg rundt: Hvilke bygninger synes du bærer preg av omtanke eller oppfinnsomhet? Hvor er det bygget noe nytt som viser en eller annen form for overskudd, hvor du tenker: Det der var fint! Det er der arkitekturen begynner.  

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad
– Andre steder i Norge vil jeg peke på de mer lavmælte tingene; vi må begynne å se litt nøyere etter, på bygninger og steder som kanskje ikke er så iøynefallende ved første blikk. Byreparasjonsprosjektet på Nygaardsplassen i Fredrikstad, for eksempel, som ser ut som om det har vært der bestandig., sier Ingerid. Cityplan AS og Mad arkitekter står bak Nygaardsplassen, som mottok DOGA-merket tidligere i år.
Foto: Kyrre Sundal
Byantikvarens laboratorium
Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
Ingerid anbefaler Byantikvarens lokaler i Bergen, som holder til i et restaurert historisk bygg. Pallas, Byantikvaren i Bergen og Arkitektstudio Elfrida Bull Bene står bak bygget, som mottok DOGA-merket tidligere i år.
Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren

Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte? 

– For de som tenker å holde seg i hovedstaden, så er nye Deichman i Bjørvika et hett tips. Der har du alt på ett sted, fra utsikt til innsikt, og du kan henge der hele dagen, helt gratis! Det er høyt under taket, både bokstavelig og billedlig talt, du kan finne din egen krok og være i fred, eller mingle i de store felles sitteområdene. Det er blitt et av Oslos fineste nye bygg, og gir Operaen skarp konkurranse som landemerke. 

Andre steder i Norge vil jeg peke på de mer lavmælte tingene; vi må begynne å se litt nøyere etter, på bygninger og steder som kanskje ikke er så iøynefallende ved første blikk. Byreparasjonsprosjektet på Nygaardsplassen i Fredrikstad, for eksempel, som ser ut som om det har vært der bestandig. Byantikvarens lokaler i Bergen, som holder til i et restaurert historisk bygg. Den lille badstua ved Bandak i Telemark. Det er mange eksempler på små, oppfinnsomme byggverk rundt i hele landet, ofte på overraskende steder. Følg med langs gater og veier! 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.