Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Silhuett av en lastesykkel som kjører oppover en brolagt gate. Solen titter over hustakene på Bakklandet i Trondheim.

Trondheim er en av tre norske byer som har forpliktet seg til å bli klimanøytrale innen 2030. De deltar i regjeringens samfunnsoppdrag for klimanøytrale og smarte byer – ett av fem samfunnsoppdrag (missions) under EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.

Foto: Glen Musk

Norge deltar i samfunnsoppdraget «Klimanøytrale og smarte byer» – ett av fem samfunnsoppdrag (missions) under EUs rammeprogram for forskning og innovasjon (Horisont Europa 2021–2027). Oslo, Stavanger og Trondheim er valgt ut av EU-kommisjonen sammen med 109 andre europeiske byer til å delta i samfunnoppdraget. Målet er at byene skal bli klimanøytrale innen 2030.

Koordinering og kunnskapsutvikling

DOGAs oppdrag går ut på å etablere et nasjonalt knutepunkt som skal legge til rette for koordinering og kunnskapsutvikling på tvers av byene, og også sikre at byenes planer og tiltak og de nasjonale rammene treffer hverandre. Innovasjon Norge og Forskningsrådet er også koblet på – sistnevnte som rådgiver for byene.  

Vi i DOGA er stolte over å bidra til samfunnsoppdraget om klimanøytrale og smarte byer, og støtte regjeringen i dette viktige arbeidet. Med vår kompetanse på design og arkitektur bringer vi inn noen andre perspektiver som vi tror vil være svært nyttige for satsingen, sier DOGAs direktør Tor Inge Hjemdal. 

Design og arkitektur for klimanøytrale byer 

Byene som deltar i samfunnsoppdraget må forplikte seg til såkalte «klimaby-kontrakter» med mål, handlingsplaner og investeringsbudsjett. Hvis EU-kommisjonen godkjenner kontraktene, blir byene en del av en merkeordning og får muligheten til å få støtte fra EU til å redusere klimagassutslipp. Etter planen skal de tre norske byene levere sine klimaby-kontrakter til EU i september 2024. 

Fakta om samfunnsoppdraget «Klimanøytrale og smarte byer»

Norge deltar i samfunnsoppdraget «Klimanøytrale og smarte byer» – ett av fem samfunnsoppdrag (missions) under EUs rammeprogram for forskning og innovasjon (Horisont Europa 2021–2027). Kommunal- og distriktsdepartementet har hovedansvar for å følge opp samfunnsoppdraget fra Norges side, i samarbeid med Klima- og miljødepartementet og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Oslos arbeid med en klimanøytral og smart by 

KlimaStavanger

Trondheim – klimaplan og klimaarbeid

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.