Samarbeid, medvirkning og samskaping, hvor flere og andre aktører involveres for å skape framtidens løsninger, har de siste årene i økende grad fått samfunnets oppmerksomhet. I DOGA ønsker vi å se nærmere på hva som ligger i disse begrepene, prosessene og metodene knyttet til byutvikling. Gir det mening å introdusere dem som nye metoder, eller er det bare ulike benevnelser på det samme?
ByGlød-samtalene
I ByGlød-samtalene, en samtaleserie om sosialt bærekraftig by- og stedsutvikling, tok vi begrepene for oss én etter én. Deltakerne var bl.a. arkitekter, forskere, designere, byutviklere, eiendomsutviklere, kommuner, sosialantropologer og politikere. Samtalene fant sted i Arendal, Moss og på Ensjø i Oslo. De var åpne for publikum, ble filmet og er tilgjengelige i sin helhet her.
Notat: «Samhandling for byglød: Samskaping, samarbeid, eller medvirkning?»
ByGlød-samtalene satte søkelyset på hvordan forståelse for roller, sosial samhandling og relasjoner er avgjørende for å lykkes med sentrumsutvikling i små- og mellomstore byer og i nabolagsutvikling i de større byene. I arbeidet med å etablere et bredere kunnskapsgrunnlag for DOGAs videre arbeid med inkluderende, sosial og innovativ stedsutvikling, hentet vi derfor inn By- og regionforsknings-instituttet NIBR/OsloMet til å dokumentere, analysere og kontekstualisere samtaleserien.
Resultatet er et notatet, forfattet av forsker Guri Mette Vestby, som gir gode presiseringer, avgrensinger og overblikk over de ulike formene for samhandling i by- og stedsutvikling.
Hvorfor ByGlød?
«ByGlød! Om steder, mennesker og de ubrukte ressursenes verdi» var tittelen vi gav konferansen som skulle oppsummere mer enn to års arbeid med sentrumsutvikling i prosjektet Levende lokaler. Et av hovedfunnene i prosjektet var at for å snu trenden fra sentrumsdød til sentrumsglød, så trenger man å jobbe sammen med nye mennesker på nye måter. Den gløden som da kan oppstå både i byen og menneskene ønsket vi å utforske og videreutvikle i tiden etterpå.