Hopp til hovedinnhold
Meny

FeltRoll

Dårlig akustikk og uønsket støy er et stort problem for mennesker med nedsatt hørsel. FeltRoll har utviklet en nyskapende løsning ved hjelp av en eldgammel metode og naturmaterialet ull.

  • Produktdesign
  • Profesjonelle
  • Intervju
  • Workshop
  • Nasjonalt

Design: Birgitte Linde Relling, grunnlegger og produktsjef i Rom & Tonik og Mats Herding Solberg, designer i Rom & Tonik.

Elitebruker: 
HR-ansatte i offentlige bygninger og store kontorer, varierte brukere som arkitekter, kunstnere, kjemikere og designere

 

Metoder:

Intervju, workshoper

 

Priser:
Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien produktdesign (2017)

 .

FeltRoll

UTFORDRING

I mange nye bygg og rom kan gjenklang føre til uønsket støy, som ofte gir ubehag og stress. I moderne arkitektur er det gjort lite for å løse dette problemet, som i stor grad rammer dem med nedsatt hørsel. Støy er noe av det vi klager mest over på arbeidsplassen. Økt støynivå og mangel på steder der det er mulig å konsentrere seg, kan over tid føre til at mange får stiv nakke, hodepine eller kjenner på økt mentalt stress.

Designerne sjanset på et overskuddsmateriale i form av grov ull, som de ønsket å bruke på en eller annen måte. De fant ut at ullen hadde flere gode kvaliteter, og en av dem var evnen til å absorbere lyd. Det er ofte brukt tekstiler i moderne innredning, men mange mener at tekstiler er gammeldags og lite tiltalende. Samtidig har en typisk energieffektiv bygning ofte mye synlig betong. Det gjør at det kan være vanskelig å få gehør for at ullfilt kan være en berikelse for disse omgivelsene.

Resturant

TILNÆRMING

De begynte med å intervjue de personalansvarlige i offentlige bygg og store kontorkomplekser der akustikken ofte er problematisk. Etterpå arrangerte de workshoper med et mangfold av mennesker for å få ideer til hvordan ullfilten kunne brukes. Denne gruppen besto av blant annet kunstnere, arkitekter, kjemikere og produktdesignere.

Det viste seg tidlig at det største brukspotensialet lå i ullens lydabsorberende egenskaper. Dermed var det sentrale spørsmålet: Hvordan kan lydabsorpsjon bli en del av moderne arkitektur?

Dagens arkitektur og innredninger blir til på tegnebrettet. Dermed er det enkelt å tenke seg hvordan rommet vil se ut, mens man glemmer de lydmessige kvalitetene. Derfor dukker støyproblemene gjerne opp senere, når det er vanskeligere og dyrere å løse dem enn hvis man hadde tenkt på akustikken allerede fra starten av.

Mongolske nomader har i flere hundre år brukt ullfilt som byggemateriale i jurtene sine. Den grove ullen har flere egenskaper som FeltRoll så for seg mange bruksområder for. Ullen foredles med tradisjonelle metoder – først legges den ut på et stort bord, dynkes med vann og rulles sammen i en bomullsduk. Etterpå behandles den helt til den blir til filt. Denne metoden gir en unik struktur som er særlig godt egnet til å absorbere lyd.

Inkluderende design var helt grunnleggende i prosjektet, der designerne jobbet med å forstå hvilke problemer mange har med lyd, og senere prøvde å løse disse med absorberende materialer. Materialutviklingen var dermed basert på reelle brukerbehov.

RESULTAT

Materialet presenteres som et lydabsorberende interiørprodukt som løser det akutte og voksende problemet med dårlig akustikk på en enkel måte, og som passer inn i de fleste innredninger. FeltRoll tilfører interiøret mykhet og lunhet og gir tekstur og varme– egenskaper som ofte undervurderes i moderne innredning.

Overflaten har en tidløs, betongliknende struktur med en grovhet som gjør at den absorberer mye lyd. Materialet er naturgrått, men kan også leveres i andre farger. Ullen rengjøres effektivt med en støvsuger. Den lydabsorberende veggfilten gjør rommet mer behagelig å være i for alle.

FeltRoll er lett å henge opp og monteres på én vegg om gangen. Siden filten inneholder mye lanolin, er den både flekkresistent og antibakteriell. Materialet er også allergivennlig.