Inkluderende design i praksis: Unge talenter viser vei

Velkommen til frokostseminar hvor du blir kjent med fire studentprosjekter som bruker design for å fremme mangfold, likestilling og inkludering.

Dekorativt
Foto: DOGA
Hvor

DOGA, Hausmanns gate 16, Oslo

Arrangementet strømmes

Dato
6. juni 2024
Tid
Kl. 9.00 - 11.30
Pris
Gratis

Dette frokostseminaret er en del av en serie hvor vi løfter frem vinnere av Innovasjonsprisen for inkluderende design.  

Seks unge designtalenter har levert masteroppgaver hos AHO og bacheloroppgaver hos OsloMet og Høyskolen Kristiania.

Oppgavene viser hvordan man kan bruke design for å skape positive ringvirkninger for mangfold og inkludering i næringslivet og samfunnet.

Tekstet opptak blir tilgjengelig i etterkant av seminaret. 

Arrangementet er i samarbeid med Norske designere og IxDA.

Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design og årets vinnere >> 

 

Nima Shahinian smiler og blunker til kameraet. Foto.
Nima Shahinian er astronautkandidat i Nåva Space og jurymedlem Innovasjonsprisen for inkluderende design. Han vil innlede dagen og delta i panelsamtalen.
Foto: NRK

Program

Les utfyllende om de ulike prosjektene som skal presenteres i neste avsnitt.

08.30: Servering av kaffe og frokost

09.00: Velkommen
Knut Bang, seniorrådgiver i DOGA

09.00: Inkluderende design i praksis
Nima Shahinian, jurymedlem for Innovasjonsprisen for inkluderende design og astronautkandidat for Nåva Space

09.25: Kysten er klar – mangfold og likestilling i kystfisket: 
Masteroppgave design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), presentert av Eila Regine Evensen Rishovd, designer i Halogen og Elizabeth Bjelke Stein, student Forsvarets Høgskole

09.55: ADADHD – skaper forståelse for et liv med ADHD: 
Bacheloroppgave i grafisk design, Westerdals institutt for kommunikasjon og design, Høyskolen Kristiania, presentert av Cassandra Taraldset, UX-designer i SpareBank1 Utvikling

10:15: EVA – plagg som fremmer personlighet og pleie:
Bacheloroppgave i mote og produksjon, Oslo Met, presentert ved Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent mote og samfunn, Oslo Met

10.30: Kort benstrekk

10.45: Lydstyrke – lar barna bli hørt:
Masteroppgave i design ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), presentert av Tina Mee Johnsen, tjenestedesigner i Telenor og Kristin Marie Brudeseth, UX-designer i Kantega

11.00: Panelsamtale
Nima Shahinian, Eila Regine Rishovd, Elisabeth Bjelke Stein, Cassandra Taraldset, Ingri Juli Anne Brinch Ness, Tina Mee Johnsen og Kristin Marie Brudeseth. Moderator: Knut Bang i DOGA

11.30: Takk for i dag!

En hånd holder i en mobiltelefon ved relingen på en båt.

Prosjektet og tjenesten Kysten er klar er blant de fire prosjektene som skal presenteres denne dagen.

Foto: Eila Rishov og Elisabeth Bjelke Stein

Dette er prosjektene som presenteres

Kysten er klar – mangfold og likestilling i kystfisket 

«Kysten er klar» er et masterprosjekt i tjenestedesign ved AHO med en strategisk og feministisk tilnærming. Prosjektet har som mål å vise hvordan designmetodikk kan bidra til å tilrettelegge for en mer likestilt og mangfoldig kultur blant kystfiskere.

Med oppgaven ønsket studentene Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo å besvare to spørsmål: hvordan øke mangfoldet på tvers av kjønn, alder og erfaring i fiskerinæringen og hvordan endre negative holdninger, og dermed kultur, som fører til at underrepresenterte grupper slutter.
 
Se film og les mer om Kysten er klar – mangfold og likestilling i kystfisket >> 

Lydstyrke – lar barna bli hørt 

Elever med nedsatt hørsel, men som ikke er tegnspråkbrukere, faller i dag mellom to stoler i skolen. Skolene har tekniske hjelpemidler, men mangler ofte kunnskap om hvordan hverdagen for hørselshemmede faktisk er.  

Med masteroppgaven Lydstyrke, setter Tina Mee Johnsen og Kristin Marie Brudeseth fokus på å ivareta og styrke barns og funksjonshemmedes rettigheter i både skolen og samfunnet.

Oppgaven løfter frem verdien ved å både designe for og med de som skal bruke nye tjenester og produkter. Slik blir både prosessen og resultatet mer inkluderende, respektfullt og hensiktsfull.
 

Se hederlig omtale Lydstyrke – lar barna bli hørt >> 

ADADHD skaper forståelse for et liv med ADHD 

Er det mulig å forklare hvordan det er å leve med ADHD?

Det kan være vanskelig å snakke om egen eller andres psykiske helse. Det kan oppleves personlig, komplisert og uhåndterlig, og det er ikke alltid lett å finne de riktige ordene. Det enkleste er ofte å la være å si noe. Derfor er det nok mange som sitter inne med mye de ikke får delt.

Dette ville Cassandra Taraldset gjøre noe med. I sin bacheloroppgave i grafisk design ved Westerdals, ADADHD - A designer's attention deficit hyperactivity disorder, så hun nærmere på hvordan typografiske og visuelle virkemidler kunne fremme diskusjoner om ADHD. 

Se hederlig omtale ADADHD – skaper forståelse for et liv med ADHD >>

EVA – plagg som fremmer personlighet og pleie 

Praktiske hensyn kommer gjerne før de estetiske for klesplaggene til beboere i helseinstitusjoner. Klærne skal først og fremst gjøre det enkelt å gi og motta pleie. Men joggebuksa og jersey-genseren er ikke det eneste alternativet. Med dette som utgangspunkt laget Ingri Anne Juli Brinch kleskolleksjonen EVA som forener effektiv pleie, personlighet og stil.

EVA er hennes bacheloroppgave i mote og produksjon fra OsloMet. 

Se hederlig omtale EVA – plagg som fremmer personlighet og pleie >> 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.