Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Innovasjonsprisen for inkluderende design

Innovasjonsprisen for inkluderende design hedrer virksomheter, designere og arkitekter for prosjekter som bidrar til et mer likestilt samfunn med fokus på mangfold, likeverd og universell utforming.

Prisen deles ut hvert tredje år, og i etterkant av utdelingen vil vinnerne dele raust av sine erfaringer – for å inspirere andre til å jobbe med inkluderende design og universell utforming som en naturlig del av en innovasjonsprosess.

Kommende foredrag i 2024

Foredragsserien Inkluderende design og arkitektur i praksis er delt inn i seks seminarer. De er svært populære, og du kan delta både fysisk og digitalt. Vi legger også ut tekstede opptak av foredragene på denne siden i etterkant.

8. mai: Inkluderende design i praksis - Justify og Overgangstjenesten

Overgangstjenesten vil presentere tjenesten som forebygger frafall og utenforskap i videregående ved tjenestedesigner Raoul Koreman og strategisk designdirektør Kaja Misvær Kistorp i Designit.

Justify er en tjeneste som gjør juss tilgjengelig for alle.
Designer Ole Fredrik Lie og jurist Trude Sem Langfeldt i Justify vil presentere tjenesten og designprosessen.

Begge prosjektene har vunnet Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori tjenestedesign. 

Gå til påmeldingsside for Justify og Overgangstjenesten >>

 

22. mai: Inkluderende design i praksis - Oslotrikken SL18 og Movu

Sporveien, Designit og Movu Mobility deler hvordan en designfokusert prosess har bidratt til nye innovasjoner innenfor kollektivtransport og mobilitetsløsninger: anskaffelses- og designprosessen bak hovedstadens nye og inkluderende trikker og en sporty trehjuling som fjerner stigma og bidrar til ny næringsutvikling.

Begge prosjektene har vunnet Innovasjonsprisene for inkluderende design i kategori transport og produktdesign.

Gå til påmeldingsside for Oslotrikken SL18 og Movu >>

 

6. juni: Inkluderende design i praksis: Fire studentprosjekter om mangfold, likestilling og inkludering

Få med deg Eila Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein som skal presentere «Kysten er klar», en masteroppgave i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) med fokus på mangfold og likestilling kystfisket. Prosjektet vant Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori unge talenter side om side med startups og etablerte virksomheter og kommuner.

Du vil bli kjent med ytterligere tre spesielle studentprosjekter som viser hvordan design kan bidra til en bedre skolehverdag for elever med nedsatt hørsel, skape forståelse for hvordan det er å leve med ADHD og klær som fremmer både personlighet og pleie.  Alle tre har mottatt hederlig omtale i kategorien unge talenter. 

Gå til påmeldingsside for studentpresentasjonene >>

 

19. juni: Inkluderende arkitektur i praksis - Mjøsparken og Ruten bypark

Bli kjent med to inspirerende prosjekter som har resultert i en mangfoldig folkepark og en levende bypark. Mjøsparken i Brumunddal og Ruten bypark i Sandnes er resultatet av to kommuner med store visjoner i tett samarbeid med arkitekter og landskapsarkitekter, til inspirasjon for mange. Foredrag blir ved Ringsaker kommune, Norconsult, Sandnes kommune og Spacegroup. 

Gå til påmeldingsside for Mjøsparken og Ruten bypark >> 

Tidligere foredrag (med tekstet opptak)

Carpe Diem demenslandsby

Her kan du se og høre Bærum kommune, Nordic Office of Architecture og Bjørbekk & Lindheim presentere Carpe Diem demenslandsby – hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinnere i arkitektur og landskapsarkitektur.

Carpe Diem har overgått alle forventninger til hva et helsebygg kan være. Det har de gjort ved å rette seg etter helt grunnleggende menneskelige verdier. Både inne- og utearealene er som beboerne: mangfoldige og individuelle.

Les mer og se film om Carpe Diem demenslandsby her 

Gjenopplev foredraget fra seminaret Inkluderende arkitektur i praksis om Carpe Diem demenslandsby her (i tekstet versjon): 

NRKs nye visuelle profil

Her kan du se og høre hvordan NRK, i samarbeid med ANTI og flere, har jobbet for å gjøre en ikonisk merkevare tydelig, tidsriktig og inkluderende. NRKs nye visuelle profil er hovedvinner av Innovasjonsprisen for inkluderende design og kategorivinner i grafisk design.

Foredraget fra NRK er ved profilsjef Cecilie Lyng og Hilde Jørgenvåg, rådgiver profil og merkevare i tillegg til Ida Håkonsson, designer i NRK TV,  Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef og redaktør i Yr, Andreas Sørby, lydprofilprodusent i NRK Lyd og Melinda Furulund, designer i NRK Nyheter.

Foredraget fra ANTI er ved Mats Ottdal, kreativ leder og partner og Erik Johan Worsøe Eriksen, designer og strategisk rådgiver.

Les mer og se film om NRKs nye og inkluderende visuelle profil her

Gjenopplev foredraget fra seminaret Inkluderende designi praksis om NRKs nye profil og Smellet her (i tekstet versjon): 

Smellet - nyskapende historiefortelling om radikalisering

Smellet er navnet på en nyskapende historiefortelling om radikalisering rettet mot unge lesere.  For å imøtekomme og engasjere rastløse lesere i tematikken, er historien  smeltet sammen til en podcast, spill, lydbok og artikkel. Universell utforming har vært med helt fra start i prosjektet for å sikre samme gode og helhetlige brukeropplevelse for alle leserne. Smellet mottok hederlig omtale i Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategori Informasjons- og interaksjonsdesign

Renate Rognan, designer og konseptutvikler, Helene Storsveen, tekstforfatter og konseptutvikler og Sjur Seibt, utvikler, holdt foredraget om Smellet.

Les utdypende prosjektbeskrivelse om Smellet her

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.