Hvordan jobbe strategisk i en omskiftelig tid med store omstillingsbehov?

Fremover blir det økonomiske handlingsrommet trangere, ressursene må fordeles på flere presserende problemer og det haster å finne løsninger på flere av utfordringene. Hvor godt rustet er ledergrupper til å gjøre de vanskelige prioriteringene og beslutningene? Halogen, Capto og D-box inviterer til en praktisk tilnærming til problemstillingen.

Er ledergruppa godt nok rustet til å gjøre vanskelige prioriteringer og beslutninger i en omskiftelig nedgangstid? Arrangementets samtaler har som mål å gi praktisk og overførbar verdi for ledergrupper som står i denne spagaten.

Foto: Adrian Michalak-Paulsen/Halogen
Hvor

Nedre Vollgate 4 (DOGAs nye lokaler)

Dato
17. oktober 2024
Tid
Kl. 12.00 - 16.00
Pris
110 kr

Kjøp billett her (Checkin.no) >>

Hvem passer arrangementet for?

Nysgjerrige aktører (privat og offentlig) som er opptatt av utvikling og ønsker å se på strategisk arbeid, med mer enn strikt strategifaglige briller. Programmet vil være praksisorientert og særlig relevat for deg som står i strategiske arbeidsprosesser.

Program

12.00: Dørene åpner
Vi byr på kaffe og boller.

12.30: Faglig program starter

  • Spennende stemmer fra akademia, konsulentbransjen og offentlige sektor vil holde korte innlegg.
  • Vi gjennomfører en Open Space-sesjon der deltagerne er med på å sette agenda og løfte tematikk. Les mer om Open Space her.
  • Utvalgte bidragsytere fra dagens samtaler skal oversette læringspunkter fra dagen, til praktiske forslag til endring direkte til en simulert ledergruppe på scenen. Dette tvinger oss til å bli konkrete på følgende: Hvordan kan våre samtaler gi verdi for reelle ledere med beslutningsansvar i denne omskiftelige tiden med store omstillingsbehov? 

16.00: Arrangementet avsluttes
Alle som ønsker kan bli med videre for pizza og noe i glasset.

I etterkant av arrangementet vil Halogen, Capto og D-box oppsummere læringen fra dagen og dele det med deg som har deltatt.

Tema for dagen

Det mangler ikke på dokumenter som beskriver de krevende tidene vi som nasjon er på vei inn i og hvordan det vil sette oss på prøve. Det økonomiske handlingsrommet blir trangere, ressursene må fordeles på flere presserende problemer og det haster å finne løsninger på flere av utfordringene.

Det snakkes om et behov for reell prioritering, til forskjell fra tidligere perioder der budsjetter alltid kan økes og tidsfrister skyves på. 

Så, hvor godt rustet er ledergruppene i offentlige virksomheter til å foreta de vanskelige prioriteringene og beslutningene?

Det har lenge vært fokus på etablering av gode strategier for virksomheter, men har strategiene gjort ledergruppene bedre rustet til å ta strategiske valg? Eller har strategiarbeidet blitt stående i veien for å finne de gode løsningene på de rette problemene?

Og hvordan skal vi klare å samarbeide på tvers av “jungelen av strategier” som ikke nødvendigvis henger så godt sammen som de burde?  

Vi ser flere lovende tegn fra ulike virksomheter der nye måter å arbeide på brer om seg. Fra flerfaglige produktteam i NAV, Politiet og Skatteetaten til kjernegrupper i departementene på tvers av sektorer. Eller nye styringsprosesser i UDI som vekker en optimisme for at det offentlige kan endre seg. Hva kan disse nye kapasitetene gi av inspirasjon og gode råd til ledergrupper rundt i det offentlige?

Halogen, Capto og D-box inviterer til felles tenkning 

Halogen, Capto og D-box påberoper seg ikke å ha svaret, men ønsker å invitere til felles tenkning rundt spørsmål som: 

  • Hva betyr det å jobbe strategisk i en omskiftelig tid med store omstillingsbehov? 
  • Er det behov for et mer dynamisk syn på strategi? Bør tidsperspektivene være kortere og målene oppdateres oftere? 
  • Hvordan kan statlige strategier bli mer tydelige på hvordan man skal nå målene? 
  • Hvordan kan vi involvere og engasjere mer i strategiprosessene?  
  • Hvordan kan strategien i mindre grad ta form av et perfekt veikart, og i større grad hjelpe oss med å komme i gang med endringer, prøve oss frem og justere retning basert på erfaringene? 
  • Og sist, men ikke minst: hva kan vi lære av de som har testet ut nye måter å jobbe strategisk på? 

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Digitaliseringsdirektoratet og DFØ vil delta for å hente innsikt som kan være relevant i deres arbeid.

Om du ønsker å varme litt opp før arrangementet, kan vi anbefale å lese artikkelen Strategiprosessen og strategien som styringsdokument: noen tanker om behov for fornyelse | Stat & Styring (idunn.no) av Gjermund Lanestedt.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.