– Med Medvirkningssirkuset ville vi sette medvirkning på dagsordenen, og starte en prosess med å bygge en bedre medvirkningskultur i utviklingen av byer og lokalsamfunn. Og det ble akkurat så mangfoldig og inspirerende som vi i programkomiteen håpet på, sier Hilde Bøkestad, DOGAs prosjektleder for arrangementet.
Programkomiteen har bestått av representanter fra samarbeidsaktørene SITRAP/NMBU, SMARTBYENE/KS, PLOGEN-nettverk for sosial bærekraft i arkitektur, by- og stedsutvikling og DOGA. Konferansier for dagen var Gunnar Ridderström fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Medvirkning er grunnleggende i et demokrati
Innledningsvis ga statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), som selv har erfaring som ordfører fra en liten kommune i nord, et bakteppe for konferansen ved å vise til medvirkning som noe grunnleggende i et demokrati som skaper tillit og handlekraft.
– Vi må våge å ta i bruk ny teknologi!
Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, var inne på forskjellen mellom medvirkning og sivil ulydighet, og satte dette inn i et metaperspektiv. Teknologiekspert Silvija Seres, var opptatt av at vi må våge å ta i bruk ny teknologi. Og Christer Gulbrandsen, direktør for medborgerskap i Asker kommune, snakket om hvordan systemer iscenesetter maktforhold og gjør samskaping vanskelig.
På scenen stod også Glenn Sæstad, designer fra Lokalt Byrå. Han belyste hvordan systematisk innbyggerinvolvering i designprosesser kan bidra til at vi lykkes bedre med omstilling og innovasjon.
Bygge en bedre medvirkningskultur
Hilde Bøkestad takker alle som var med på å ta medvirkning ett sted videre i riktig retning gjennom å delta og bidra inn i Medvirkningssirkuset.
– For å bygge en bedre medvirkningskultur kreves en bred og samlet innsats. Dette var en bra start på det som i alle fall vi på DOGA ønsker å bygge opp om i et langsiktig arbeid for å styrke sosial bærekraft i prosesser der arkitektur- og designfagene spiller en viktig rolle, sier Hilde Bøkestad.