Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Runa Klock

Designer og sosial entreprenør født i 1977 i Ørskog på Sunnmøre.

 

Runa er utdannet designer fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har også utdanning innen bærekraftig design

Multikunstner

Runa har samarbeidet med produsenter som Figgjo, Foraform, Røros Tweed og svenske Abstracta. Hun har designet utstillinger for blant andre Jødisk museum og Nobels Fredssenter, og er for tiden engasjert som tettstedsutvikler for Sjøholt utenfor Ålesund. 

Sosial entreprenør

Som sosial entreprenør er Runa dypt involvert i prosjekter som Epleslang, Bokhari, Retour og Moving Mamas. Felles for prosjektene er at de tar i bruk ubenyttede materielle og menneskelige ressurser. 

Jacob-prisen

Siden 1957 har Jacob-prisen blitt gitt til designere og arkitekter som har stor innflytelse på̊ sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagområder. 

Jacob-prisen ble delt ut til Runa Klock på DOGA-dagen 2020.

«Runa Klock er en visjonær og grensesprengende fagutøver som demonstrerer designfagets potensial som en driver i samfunnsutviklingen står det i juryens begrunnelse. 

I filmen under forteller juryleder Kristine Five Melvær om Runa Klock og hvorfor juryen besluttet å tildele heenne Jacob-prisen 2019.

Den fremste utmerkelsen 

Jacob-prisen er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmed Jacob Prytz. Den deles ut årlig av DOGA.  

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, understreker at den over 60 år gamle prisen har en helt spesiell posisjon i design- og arkitekturfaget.

– Dette er den høyeste utmerkelsen i sitt slag i Norge. Den løfter fram kunstnere, designere og arkitekter som preger våre liv, skaper arbeidsplasser og setter Norge på kartet, sier han. 

Multitalent og sosial entreprenør 

Sunnmøringen Runa Klock er utdannet innen både møbel- og interiørdesign og bærekraftig design. De siste ti årene har hun drevet egen bedrift i Oslo. Som sosial entreprenør er hun dypt involvert i prosjekter som Epleslang, Bokhari, Retour og Moving Mamas.

Spennet i arbeidet hennes går fra interiørarkitektur, møbler og belysning til objekter, konsepter og matemballasje. Hun veksler mellom å opptre som designer, strateg, gründer, markedsfører, sosial entreprenør, oppfinner og stedsutvikler.  

Runa Klock var en av initiativtakerne bak Epleslang – en eplemostprodusent som benytter overskuddsepler fra Oslohager. Prosjektet mottok DOGA Hedersmerket i 2015.

Juryen kaller Klock et forbilde i vår tid, og skriver at hun er en inspirasjon for både næringsliv og kreative utøvere. 

 «Hun jobber med bærekraft på en måte som går langt utenfor den tradisjonelle definisjonen av ordet. Klock er opptatt av å ta i bruk ubenyttede materielle og menneskelige ressurser, og gjør dette med stor suksess. For eksempel skaper Bokhari-prosjektet flere hundre arbeidsplasser, skolegang til arbeidernes barn og tilgang til rent, gratis vann til de 5000 menneskene i landsbyen fabrikken ligger i,» står det i jurykjennelsen. 

Til de som flytter grenser 

Siden 1957 har Jacob-prisen blitt gitt til designere og arkitekter som har stor innflytelse ̊ sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagområder. 

Jacob-prisen har igjennom årene blitt gitt til størrelser som gullsmed og smykkedesigner Grete Prytz Kittelsen, møbeldesigner Sven Ivar Dysthe, industridesigner Tias Eckhoff, glassdesigner Willy Johansson, arkitekt Cathrine Vigander og motedesigner Elisabeth Stray Pedersen. 

Foreslå kandidater

Jacob-prisen deles ut årlig til designere og arkitekter som har stor innflytelse på̊ sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagområder. 

Alle kan foreslå kandidater til Jacob-prisen. Send inn en nominasjon her.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.