Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Jeg synes det er inspirerende å se mange fremsynte og verdiskapende byggeprosjekter rundt omkring i landet, blant annet steder som Farsund, Lom og Eidskog. God arkitektur kan berike både små og store kommuner, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). 

Portrett av en smilende mann i dress.
– Jeg synes det er inspirerende å se så mange fremsynte og verdiskapende byggeprosjekter rundt omkring i landet, blant annet på steder som Farsund, Lom og Eidskog. God arkitektur kan berike både små og store kommuner, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Foto: Trond Isaksen

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur holder et svært høyt nivå. 

Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne som ligger innenfor arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomiDen 16. mars deler vi ut til sammen 31 DOGA-merker for design og arkitektur. Dette er de 12 bygg- og arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år: 

Oppsiktsvekkende industribygning 

Da en av Europas fremste produsenter av bærekraftige utemøbler trengte en ny fabrikk, så de innover i landet. I Magnors dype furuskog har Vestre fått bygget en unik og oppsiktsvekkende industribygning. Resultatet er flere arbeidsplasser, mer effektiv og miljøvennlig produksjon og en spennende, ny destinasjon i Innlandet. 

Les mer om The plus her. 

produksjonslokalene til the plus
Juryen for DOGA-merket oppfordrer resten av Industri-Norge til å la seg inspirere av The Plus.
Foto: Einar Aslaksen

Banebrytende kulturhus på budsjett 

I flere tiår har uavhengig film og teater i Oslo manglet et hjem. Nå har de Vega Scene, som foruten å være et kraftfullt samlingspunkt for kultur også skaper lys og liv i en mørk og trafikkert del av byen. Hit strimler folk for å se kvalitetsfilmer, oppleve samtidsteater og få med seg boklanseringer, premierefester, valgvaker og quizkvelder. 

Les mer om byggingen av Vega Scene her. 

Vega scene er en bygning med et ærlig, ujålete uttrykk og et mangfoldig innhold. Innvendig bidrar gjenbrukte materialer og møbler til å forsterke bildet.
Foto: Gitte Paulsbo

Dansk landbruk, norske former 

Med bønder, bakere, lokale ildsjeler og fagfolk på laget har det norske arkitektselskap Reiulf Ramstad Arkitekter skapt et høysete for korn på den danske landsbygda. Kornets Hus forener norsk formspråk og dansk landsbygd. Bygningen er enkel i form og fleksibel i bruk, og arkitekturen låner fra både landskap, kultur og jordbruksarv. 

Les mer om prosjektet Kornets Hus her. 

Kulturlandskapet danner både forutsetningen for og forlengelsen av Kornets Hus. Siden åpningen i desember 2020, har senteret vært fylt med utstillinger, kurs, undervisningsopplegg og andre aktiviteter.
Foto: Boris Brorman

Gjør butikk av oppsirkulert treavfall 

Hvert år kaster vi en kvart million tonn treavfall i Norge. Det vil Villkollektivet ha en slutt på. De har utviklet en måte å omgjøre industriavkapp og rivningsrester til praktfulle kubbegulv. 

Les mer om prosjektet VILL OPP her. 

Gulv laget av avkapp fra treindustrien.
VILL-kollektivet i Bergen er et fellesskap av arkitekter, designere, interiørarkitekter, scenografer, agronomer og sosiale entreprenører som vil endre måten vi bruker ressurser på avveie, både materielle og menneskelige. Nå får de DOGA-merket for design og arkitektur, .
Foto: VILL OPP

Åpner fjellheimen for alle 

En tursløyfe på Sognefjellet er med på å åpne opp Jotunheimen for alle, uavhengig av fysiske forutsetninger. Høydepunktet er en strekkbro som ser ut som den svever over Fantesteinvatnet. Etter at stien sto ferdig, har utferden fra Sognefjellhytta firedoblet seg. 

Les mer om Jotunheimens innfallsport her. 

Innfallsporten appellerer til alle brukergrupper, fra personer med funksjonsnedsettelse til erfarne fjellvandrere. Alle lar de seg begeistre av den elegante strekkbåndsbroen som får dem tørrskodd gjennom det storslåtte landskapet.
Foto: L.A. Sulheim

Ombruk reddet glemt kulturskatt 

Teaterscene. Rådhus. Rettsal. Festlokale. Festiviteten har spilt mange roller i Larvik i løpet av sin snart 150 år lange historie, men nå var den nedslitt og rivingstruet. Alt som kunne reddes, ble tatt vare på, reparert og tilbakeført. Mye måtte reises på nytt. Resultatet er en arkitektonisk perle som endelig skinner igjen. 

Les mer om Festiviteten her. 

teatersalen i festiviteten
Festiviteten i Larvik rommet en av Norges eldste teatersaler. Salen har nå fått tilbake sin rike dekor etter nitid arbeid av malermestere og eksperter i farge- og bygningsarkeologi.
Foto: Kyrre Sundal

Et unikt hjem for pressen 

Med «Vi beholder det vi kan, og river bare det vi må!» som grunnfilosofi har de omskapt to nedslitte, eldre bygårder til å bli et levende og vitalt hjem for noen av Norges viktigste medieorganisasjoner. 

Les mer om Pressens hus her. 

Interiør i Pressens Hus i Oslo.
Pressens hus tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det på eksemplarisk vis løfter fram bevaringsverdige bygg til ny prakt.
Foto: Einar Aslaksen

Organisk sentrumsfortetting 

Fortetting av knutepunkter står med gullskrift i mange offentlige utviklingsplaner, men er ikke alltid like populære lokalt. I Asker har utbygger, arkitekter og kommune jobbet sammen for å skape et kvartal som gir hele sentrum et løft. Wesselkvartalet byr på butikker, serveringssteder, attraktive boliger og en frodig park sentralt i kommunen. 

Les mer om Wesselkvartalet her.  

Wesselkvartalet i Asker.
Wesselkvartalet i Asker sentrum er bygd ut med leiligheter og forretningslokaler med en organisk form. Det skaper luftige byrom med mange kvaliteter.
Foto: nispe@mac.com

Nytt blikk på eldgammel byggeskikk 

For lenge siden bodde vi i langhus sammen med husdyrene våre. Nå har tradisjonen blitt gjenopplivet på Lista i Farsund kommune. Resultatet er en moderne tolkning av det klassiske langhuset, med sambruk og sameksistens som førende prinsipp. Huset er bygget med naturlige og robuste materialer, og gir et løft til alt fra kulturvern og landbruk til lokalt reiseliv. 

Les mer om langhuset på Lista her. 

en ku på sommerbeite utenfor langhuset
Langhuset på Lista forener flere gode formål. Besøkende overnattingsgjester og turgåere opplever ro og avkobling i et unikt landskap. Prosjektet har også satt Lista på kartet og bidratt til økt kjennskap til områdets tradisjoner og biologiske mangfold.
Foto: Katrine Sørgård

Gjør det enkelt å bygge grønt 

Dersom alle prosjektene i bygg- og anleggsbransjen ble miljøsertifisert, ville dette spart inn tilsvarende 6,6 prosent av Norges samlede årlige CO2-utslipp. Men fagområdet er komplisert, arbeidet tungt og prosessene klønete og gammeldagse. Løsningen er init, et digitalt og brukervennlig verktøy som gjør det enkelt å miljøsertifisere bygg. 

Les mer om init her. 

Illustrasjon av en dinosaurus som hviler oppå en stor bygning.
En svært brukervennlig løsning og et enkelt, tydelig formspråk forenkler miljørapporteringen, og frigir dyrebar tid, sier juryen for DOGA-merke om init. Løsningen er utviklet av Kvist Solutions.
Foto: Kvist Solutions

Snur byutviklingen på hodet 

Da arkitektkontoret Brendeland & Kristoffersen i Trondheim skulle hjelpe Lund domkyrka medå bygge en menneskelig bydel i Brunnshög, begynte de med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve. 

Les mer om prosjektet Hage her. 

Benk under tak i offentlig hage i Lund i Sverige.
Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Brendeland & Kristoffersen arkitekter anbefalte å begynne med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve.
Foto: Peter Westrup

Grønt, pent og lønnsomt på taket 

I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Skarpnes. Sammen med norske og internasjonale ekspertmiljøer har de utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller. 

Les mer om Ovati her. 

I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Jørn Tveite i Skarpnes. De har utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.