Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Utøver

Wiral Technologies AS

Oppdragsgiver

Wiral Technologies AS

Prosjektnavn

Wiral LITE

Fagdisiplin

Industridesign

Wiral LITE stammer fra en start-up i Trondheim som så dagens lys i januar 2016. Gründerne ønsker å gi filmskapere et verktøy for å eksperimentere med kamerabevegelser og -vinkler på en måte som tidligere ville krevd mye dyrere og mer komplisert utstyr.

Wiral LITE er vinner av DOGA-merket 2019.
Gjengen i Wiral LITE ønsker å gi filmskapere et verktøy for å eksperimentere med kamerabevegelser og -vinkler på en måte som tidligere ville krevd mye dyrere og mer komplisert utstyr.
Foto: Eivind Nervik Lea
Wiral LITE er vinner av DOGA-merket 2019.
Wiral LITE leveres med tausystem, fjernkontroll og bæreveske.
Foto: Michel Vo

Lag filmklipp på steder du ikke kommer til

Utviklingsprosessen var preget av brukerinvolvering og hyppig testing av prototyper. Blant annet hadde designteamet en fast gruppe testbrukere som prøvde utstyret og kom med tilbakemeldinger. I tillegg benyttet de seg av betabrukere fra ulike steder i verden for å få så mye innsikt som mulig.

Resultatet er et kabelkamerasystem som er rimelig, veier lite og, fremfor alt, enkelt å bruke. Produktet gjør det mulig å lage filmklipp med bevegelse på steder man ikke kommer til på noen annen måte, som for eksempel innendørs, i skog og i områder der droner er forbudt eller ikke kommer til. Hele systemet kan settes opp på tre minutter, og når du er ferdig, pakker du det like raskt ned igjen i et praktisk, lite etui.

Forhåndssalg på 14,5 millioner

Wiral LITE ble hovedsakelig finansiert gjennom Kickstarter i 2017, og responsen var enorm med over 4000 backere på fire uker. Produktet hadde et forhåndssalg på 14,5 millioner kroner før de første enhetene kom på markedet i 2018. I dag har over 11000 mennesker kjøpt Wiral LITE.

Wiral LITE er vinner av DOGA-merket 2019.
Det ble gjennomført en rekke runder med prototypetesting sammen med brukere.
Foto: Helle Grande
Wiral LITE er vinner av DOGA-merket 2019.
En enkel låsemekanisme sikrer at Wiral LITE ikke kan falle av linen.
Foto: Eivind Nervik Lea

Juryens uttalelse

Dette er nyskapende og tiltalende industridesign som fremmer både kreativitet og fysisk aktivitet. Selve produktet er elegant utformet uten unødvendig funksjonalitet. Det er et nyttig og engasjerende produkt som lar ivrige amatører og mindre videoproduksjonsselskaper lage film på måter de før bare kunne drømme om. Prosessen, med dyp brukerinvolvering og kort vei fra idé til prototype, virker godt utformet og gjennomført.

Wiral LITE har allerede demonstrert at markedspotensialet er stort, så vi kan ikke annet enn å gratulere med et velfortjent DOGA-merke.

Involverte i prosjektet

Eivind Sæter, CDO, Wiral Technologies AS
Øivind Aabye, CTO, Wiral Technologies AS
Helle Grande, Industridesigner, Wiral Technologies AS
Osmund Bøe, Maskiningeniør, Wiral Technologies AS
Jonathan Link Selnes, Elektroingeniør, Wiral Technologies AS
Andrea Holvik Thorson, CEO, Wiral Technologies AS
Emilie Aabakken, CMO, Wiral Technologies AS

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.