– Mange kommuner og organisasjoner der ute er allerede i gang med spennende og nytenkende planer. Målet med DOGA-prosjektet Levende lokaler er å samle kunnskap fra allerede eksisterende prosjekter, samtidig som tre pilotkommuner eksperimenterer med forskjellige tiltak for å vitalisere sentrum, forteller DOGAs direktør for arkitektur, Tor Inge Hjemdal.
Sentrumsutviklingsprosjektet Levende lokaler startet 20. april 2016. Målet er å utvikle verktøy og metoder for aktivering av tomme lokaler i sentrumsområder. I tillegg til de tre pilotkommunene Tromsø, Arendal og Lærdal, følgeforskere fra NIBR og en faglig tung referansegruppe, er Levende lokaler-nettverket nå klart.
Mange kreative og ambisiøse kommuner og organisasjoner søkte om å bli en del av nettverket. Her er de som kom med:
- Moss kommune
- Harstad kommune
- Hamar kommune
- Skien kommune og Skien By
- Oslo kommune v/ Områdeløft Tøyen og Kulturetaten
- Ålesund kommune
- Kristiansund kommune og Nordmøre Næringsforum
- Gjøvik kommune
- Vefsn kommune og Mosjøen og omegn næringsselskap
- Fredrikstad kommune og Fredrikstad Næringsforening
- Ås kommune
- Kristiansand kommune
- Grimstad kommune
- Bergen kommune
- Haugesund kommune
- Elverum kommune og ElverumRegionen Næringsutvikling
- Kulturteknikk AS og TIND
- Risør kommune og Risør By AS
- Sosiologisk poliklinikk, Trondheim
- Maverick, Oslo
- Cubus arkitekter, Bergen
- Levende Levanger
- Rjukan Næringsutvikling AS
- Farsund365
Fra taxibu til sykkelverksted i Hamar
Hamar kommune er blant kommunene som er med i nettverket. Næringssjef i Hamar kommune, Svein Frydenlund, sier han ønsker seg mer kunnskap om metoder og konsepter for aktivering av tomme lokaler.
– Hamar en by med god vekst og det totale handelstilbudet i regionen har økt betraktelig. Samtidig sliter vi med å fylle lokalene i sentrum med aktivitet, sier han.
Hamar har allerede opparbeidet seg verdifull erfaring med aktiviteter i flere tomme, sentrumsnære lokaler. Han trekker fram den vesle taxibua på stasjonsområdet som eksempel:
– Her har leietakeren åpnet et sykkelverksted. Verkstedet ligger vegg i vegg med sykkelparkeringen, og fungerer derfor som en god serviceenhet for togpassasjerene, sier han.
Stedskvalitet avgjørende i Kristiansund
I Kristiansund er det Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) som har søkt om deltakelse i nettverket. Iren Hope Rønhovde fra KNN forteller at byen er i inne i en spennende periode. Et langvarig arbeid med rullering av kommuneplanen for sentrum har avdekket behov for konkrete endringer.
– Handels- og opplevelsesbransjene ivrer etter å få gjøre mer i sentrum. Butikkene våre trenger gode naboer og gårdeierne trenger gode leietagere. Felles for oss alle er at vi trenger kunnskap og tiltak vi kan prøve ut lokalt, forklarer hun.
I Kristiansund er KNN i startfasen av et prosjekt som skal samkjøre gårdeiere i en del av sentrum.
– Vi ønsker å øke kompetansen på byutvikling og forsøke å se gårdeiers rolle i helheten. Dette gjør vi på oppdrag fra Kristiansund kommune som et delprosjekt i en større satsning på sentrum. Prosjektet vårt passer godt inn i Levende lokaler-nettverket, sier Hope Rønhovde til DOGA.