Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

ByGlød

DOGA tok i 2019 initiativ til ByGlød, en en serie på tre panelsamtaler med sosial bærekraft som tema. Paneldeltakerne var bl.a. arkitekter, forskere, designere, byutviklere, eiendomsutviklere, kommuner, sosialantropologer og politikere. Samtalene fant sted i Arendal, Moss og i Oslo, ble filmet og er tilgjengelige i sin helhet her. ByGlød inngår som del av DOGAs videre arbeid med inkluderende, sosial og innovativ stedsutvikling.

Oppsummerende notat

Moderne byutvikling kan være full av ord, uttrykk og begrepsbruk som kan være uklar, gli litt over i hverandre og være vanskelig tilgjengelig. I dette notatet ser Guri Mette Vestby, By- og regionforsknings-instituttet NIBR/OsloMet, nærmere på hva som egentlig menes når man snakker om samhandling, samskaping, samarbeid og medvirkning i et byutviklingsperspektiv. For mange bruker nok begrepene litt om hverandre og Vestbys begrepsavklaring avdekker både ulikhetene og fellesnevnerne begrepene imellom.

Notatet drøfter påstander og innspill

Guri Mette Vestby deltok på de tre Byglød- samtalene og i notatet drøfter hun både påstander og innspill som kom opp i samtalene. Vestby sammenholder også disse mot egen og andres forskning på feltet samt reelle eksempler fra kommuner rundt om i Norge:

  • Hva skal til for at vi i fellesskap kan bygge gode steder?
  • Hva er suksessfaktorene og hva er utfordringene?
  • Hvordan ser sosial bærekraft og samhandling ut fra de ulike aktørenes (politikere, utbyggere, kommune og innbygger) ståsted?
  • Hvordan fungerer de uformelle prosessene innen by- og stedsutvikling opp mot den formelle planprosessen – og når brukes de ulike metodene?
  • Hva er egentlig kommune 3.0 og hvordan i all verden skal alle Norges kommuner bli samskapingskommuner på en to tre?

Økt kunnskapsdeling og kompetanseutvikling

DOGA opplever at notatet ikke bare tegner opp det komplekse samhandlings-landskapet, men også mulighetene som ligger i det, på en tydelig måte. Samtidig bringer den flere utfordringer og spørsmålsstillinger til torgs. Vi vil prøve å møte disse gjennom å bidra til økt kunnskapsdeling og kompetanseutvikling, verktøy- og metodeutvikling og formidling av gode eksempler. I tillegg vil vi utfordre gjennom diskusjon og samtale.

DOGA vil gjerne høre din mening om temaet, så ta gjerne kontakt med ris, ros, innspill, tanker eller ideer.

Les eller last ned notatet

Last ned notatet (PDF) >>

Hva er ByGlød?

For å nå bærekraftsmålene er det essensielt at vi finner nye måter å jobbe på, med mer utprøving, medvirkning og samhandling i by- og stedutviklingsprosesser. Flere og andre aktører må involveres for å skape framtidens løsninger. DOGA startet derfor "ByGlød" i 2019 – en serie på tre panelsamtaler med sosial bærekraft som tema.

Samtalene inngår som del av et kunnskapsgrunnlag i DOGAs videre arbeid med inkluderende, sosial og innovativ stedsutvikling. By- og regionforsknings-instituttet NIBR/OsloMet følgeforsker samtaleserien.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.