Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Knut Bang og norsk-designede stoler.

Knut Bang i DOGA er leder av juryen for Rellingprisen.

Foto: Sverre Chr. Jarild

Konkurransen ble etablert i 2020, i forbindelse med Ingmar Rellings 100-årsjubileum. Det var Møbelmuseet i Sykkylven som tok initiativet til konkurransen som er rettet mot designstudenter og unge designere med tre års virketid etter endt utdanning.

Rellingprisen 2022

Frist for å sende inn bidrag er 15. september 2022.

Sitteredskaper

I år vil arrangørene ha inn bidrag i kategorien «sitteredskaper». Hvorfor ikke bare kalle det stol?

DOGAs Knut Bang leder årets jury, forklarer:

– Vi ønsker at studentene og designerne skal utfordre eksisterende standarder og tenke nytt innenfor kategorien «stol». Dette har blitt gjort tidligere med stor suksess.

Møblene han sikter til, er sittemøblene Balans som ble produsert på 70- og 80-tallet, og som er blant de mest originale nyskapningene i norsk møbelindustri. De vakte stor interesse og oppsikt blant internasjonale medier og produsenter. For de aller fleste var dette en helt ny måte å tenke møbler på.

Rød Balans-stol.
Balans er en stolserie skapt etter en idé av Hans Christian Mengshoel. Dette er Balans Variable, designet av Petter Opsvik, og lansert i 1979.
Foto: Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

– Vi håper at denne konkurransen vil inspirere og utfordre deltakerne, og kanskje dukker det opp et nytt sittekonsept som igjen kan overraske møbelverden sier Knut Bang.

Internasjonal appell

Designeren Ingmar Relling ble født i Sykkylven i 1920, hvor han var bosatt størstedelen av sitt yrkesaktive liv. Her ble han en pioner innen industriell møbeldesign.

I hans Siesta-stol fra 1965 samles de elementene som ga norsk og skandinavisk møbelindustri en framtredende posisjon i det internasjonale møbelmarkedet: God funksjonalitet, komfort og slitestyrke. Estetikk og formuttrykk med en internasjonal appell var også viktig.

Dette er kvaliteter som juryen for Relling-prisen vil se etter i de innsendte bidragene.

Mer om konkurranseregler og kriterier finner du her.

Bilde av Siesta-stolen med fotskammel på hvit bakgrunn. Stolen er designet av Ingmar Relling.
Siesta-stolen er et av Ingmar Rellings mest kjente arbeider, og stolen ble markedsført og solgt langt utenfor landets grenser. Den slo også an i USA, og under president Jimmy Carter ble innkjøpt 16 Siesta-stoler til Det hvite hus.
Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen

I tillegg til juryleder Knut Bang, består juryen av møbeldesigner Steinar Hindenes, bransjesjef i Norsk Industri Egil Sundet, designerne Vera Kleppe og Åshild Kyte fra Vera & Kyte, advokat og barnebarn av Ingmar Relling, Lilly Kathrin Relling og konservator ved KUBE. Solfrid Otterholm.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.