Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Dette er noe jeg gleder meg like mye til hvert år. DOGA-merket nykommer lar oss ta pulsen på en ny generasjon med unge og ambisiøse formgivere og arkitekter. Årets vinnerprosjekter kommer med spennende og uventede løsninger på viktige samfunnsutfordringer. Her kan vi alle lære noe, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

DOGA-merket nykommer er en årlig prisutdeling som hedrer og synliggjør de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Med denne prisen vil DOGA løfte frem unge, visjonære tanker og forslag til fremtidens løsninger. 

DOGA-merket nykommer deles ut 16. mars. Her er årets vinnerposjekter

Lydstyrke: Hørselsprosjekt som lytter til barna 

Om lag 2500 elever i grunnskolen har nedsatt hørsel. Mange får ikke god nok tilrettelegging og oppfølging. Flere barn faller utenfor. 

Kristin Marie Brudeseth og Tina Mee Johansen har brukt designmetodikk for å involvere elever, foreldre, lærere og spesialister. Sammen har de funnet ut hvordan første- og andreklassinger med nedsatt hørsel kan inkluderes bedre i skolehverdagen. 

Resultater er Lydstyrke, et verktøy som hjelper lærere og elever med å skape et inkluderende klassemiljø. 

Les mer om Lydstyrke her.

Illustrasjon av ei jente med høreapparat som rekker opp hånden i en skoleklasse.
Med Lydstyrke deles kunnskap om hørsel på en pedagogisk måte gjennom klasseøvelser og historiefortelling. Kunnskapen gir økt bevissthet og bidrar til at barn med nedsatt hørsel opplever å bli hørt.  
Foto: Tina Mee Johnsen, Kristin Brudeseth

DSP for SDG: Slik kan nye penger redde planeten 

Du har kanskje ikke hørt om såkalte digitale sentralbankpenger. Grovt forklart er dette elektroniske penger utstedt direkte av en sentralbank. 

Glenn Sæstad mener digitale sentralbankpenger er en enestående mulighet til å dytte samfunnet vårt i en mer bærekraftig retning. Han har brukt designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke dette virkemiddlet for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg. 

Les mer om DSP for SDG her.

I sin diplomoppgave ved AHO har Glenn Sæstad brukt designmetodikk for å utforske hvordan stat og kommune kan bruke digitale sentralbankpenger for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg. Foto/illustrasjon: Glenn Sæstad

Raw Earth: Vil bygge med jord og leire 

Om lag halvparten av verdens bygninger er laget av jord og leire, men i byggeglade Norge har vi glemt at disse materialene finnes. Bygg- og anleggsbransjen bruker enorme mengder betong, tegl or tre, og produserer enda mer avfall. 

Arkitektstudentene Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har utforsket klimavennlige byggeteknikker som stampet jord, leirpuss og adobe. De har snakket med eksperter og samlet inn informasjon om jord og leire fra både et arkitektonisk, geologisk og historisk perspektiv. De foreslår å bygge et jordhussenter på Ås for å samle kunnskap og lage produkter av ubrent jord og leire.  

Les mer om Raw Earth her.

Modell av halmballvegg.
Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har laget et konsept som skal få oss til å bygge flere hus av jord og leire. Nå får de DOGA-merket nykommer for prosjektet Raw Earth.
Foto: Katarina Kierulf

Digivent: Vil ha sanntid på legevakta 

Et besøk på legevakta er ingen lystig opplevelse. Syk eller skadet må du sitte og vente sammen med andre syke og skadde personer, uten å vite hva som skjer eller hvor lenge det er til din tur.  

Designstudentene Hanna Hernæs, Michelle Osnes og Ida Emilie Herfoss har funnet en løsning for å gi pasientene tryggere og bedre ventetid. Digivent består av tre deler med samme kjerne: en app, en infoskjerm og en SMS-tjeneste.

Les mer om Digivent her.

Digivent legger opp til at pasienten kan følge med på utviklingen i estimert ventetid i sanntid. Det vil gjøre det mulig å vente hvor man vil.
Foto: Digivent

Gobmi: Tar samisk kultur inn i storbyens motebilde 

Samisk kultur er i vinden. Likevel er samisk design fremdeles noe du stort sett bare får kjøpt i turistbutikker. Derfor bestemte Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes seg for å lage urbane klær inspirert av Sápmis unike kulturarv. 

Med seg på laget fikk de et tverrfaglig team av fotografer, designere, gründere, modeller og fotografer. Produksjon og materialvalg er bærekraftig. De benytter blant annet reinskinn, noe som støtter den sårbare reindriften i nord. For å unngå unødig produksjon og forsendelser av prototyper, utformer designerne plaggene i 3D før de etter hvert sys opp.  

Les mer om Gobmi her.

De har designet et klesmerke som kombinerer samisk identitet med urban mote. Nå belønnes Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes fra Alta med DOGA-merket nykommer.  

Home Again: Empatisk design redder liv til havs 

Hvert år dør 100 000 mennesker i fiskerirelaterte ulykker globalt. Mange yrkesfiskere nekter å bruke redningsvest fordi den kommer i veien, vel vitende om at de neppe overlever dersom de faller i havet. 

Johan Møller har vært med sjarkfiskere i havet utenfor Lofoten, intervjuet en rekke yrkesfiskere og deltatt på redningsøvelser. Deretter har han fått fiskere til å teste protoyper. 

Resultatet er redningsvesten «Home Again», spesialdesignet for yrkesfiskere. Vesten er laget for å ikke hekte seg fast, og en større halsåpning gjør den mer behagelig å ha . Utformingen er gjort slik at man slipper å ha en stropp mellom bena, og det slitesterke materialet kevlar sikrer mot knivkutt 

Les mer om Home Again her.

Redningsvesten Home Again med plastlomme til bilde av nære og kjære.
Vesten har fått navnet sitt etter en nyvinning av emosjonell art. På innsiden er det nemlig en lomme med plass til et bilde av noen fiskeren er glad i – noen det er verdt å komme «hjem igjen» til.
Foto: Johan Møller

Sankt Sunnivas Hage: Arkeologisk design i klosterruinene 

Hvert år kommer tusenvis av turister til øya Selja, der ruinene etter Sankt Sunnivas kloster ligger. I flere århundrer var klostrene landets kanskje viktigste kunnskapssentre. 

Miguel Hernández Quintanilla mener større bevissthet om munkenes arbeid med frø, planter og dyrkingsmetoder, kan hjelpe oss å bli et mer selvforsynt og bærekraftig samfunn. 

Quintanilla foreslår å bygge et omfattende hageanlegg på Selja. Hagen skal romme blant annet kjøkken, bibliotek og kapell. Slik trekkes en rød tråd mellom arkeologi, historie, arkitektur og botanikk. 

Les mer om Sankt Sunnivas Hage her.

Se alle mottakere av DOGA-merket nykommer

Alle vinnere av DOGA-merket for design og arkitektur

I sin diplomoppgave ved AHO legger Miguel Hernández Quintanilla frem et visjonært prosjekt der han foreslår at arkeologiske utgravninger, utstillinger og formidling blir del av et nytt pilegrimssenter på Selja. Nå mottar han DOGA-merket nykommer.
Foto: Miguel Hernández Quintanilla

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.