Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket nykommer

Utøver: Fredrik Lien Bjørgmo
Studium: Bachelor i grafisk design, Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology
Fagdisiplin: grafisk design 
ense.no

Illustrasjon: Fredrik Lien Bjørgmo
Kategori D (4,6-7,5 CO2/kg-e). Illustrasjon: Fredrik Lien Bjørgmo

Prikkbelastning for miljøet

Nasjonal miljømerking av matvarer er et enkelt system for å bevisstgjøre forbrukere om miljøavtrykket ved ulike matvarer. Ved hjelp av ett enkel visuelt system på pris- eller merkelappen får du rask og intuitiv informasjon om matvarens miljøavtrykk og blir bevisstgjort når det gjelder hvilke matvarer som er ressurseffektive eller -inneffektive for miljøet. På den måten håper systemet å representere en positiv påvirkning på både produksjon og kjøpskultur.

Kvittering med miljømerking. Illustrasjon: Fredrik Lien Bjørgmo
Kategori G (18-25 CO2/kg-e). Illustrasjon: Fredrik Lien Bjørgmo

Juryuttalelse:

Så enkelt kan det gjøres. Slik bevisstgjør de folk på en enkel, iøynefallende og logisk måte om hva de putter i seg. Designsystemet er stramt, kommunikativt og gjennomført, pluss at det er herlig befriende at de har unnlatt å bruke farge på merkingen og tør å stå i de rene formene. Det er en smart videreføring at du også får en samlet vurdering på kvitteringen, så når du handler flere ganger i uka, kan du justere deg og bli bedre. Hvis dette skulle bli innført, ville det trolig også føre til at produsentene blir mer bevisste (ref. eksempelet med palmeolje), noe som er en fin utveksling mellom forbruker og produsent og et godt eksempel på hvordan enkle systemer kan ha stor påvirkning."