Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

DOGA-merket nykommer
Et person med ryggen til med beige caps på hodet. Capsen er bak fram og personen har armene opp og bøyd innover slik at hendene møtes oppå hodet.

Moderne design inspirert av samisk kultur er fellesnevneren for klærne fra Gobmi. Bak klesmerket står søstrene Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes. I 2023 mottok de DOGA-merket nykommer for sin første kolleksjon, «Gobmi – urban wear from Sápmi».

Foto: Håkon Borg

DOGA-merket nykommer er en årlig prisutdeling som hedrer og synliggjør de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter frem verdien av unge, visjonære tanker når vi skaper løsninger for fremtiden.

DOGA-merket nykommer hedrer gode prosesser, tverrfaglighet og fremragende håndverk. Vinnerprosjektene viser vellykket bruk av design og arkitektur for nytenkende løsninger som har potensial til å bidra til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi.

 

En ung mann i hvit t-skjorte og jeans sitter i en stol laget av ubehandlet tre.
Foto: Oskar Keller
En liten lenestol i ubehandlet tre mot en hvit bakgrunn.
Designstudenten Oskar Keller har brukt såkalt pøbelgran til å designe en lenestol som passer i trange rom – og som kan gi betydelig klimagevinst. I 2024 fikk han DOGA-merket nykommer for Pøbelstolen.
Foto: Oskar Keller

Under finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om DOGA-merket.

DOGA-merket nykommer kan søkes av studenter innenfor design- og arkitekturfagene og nyetablerte designere og arkitekter som har fullført sin utdanning i løpet av de siste fem årene.

Du kan søke om du bor i Norge, eller er norsk og bor i utlandet.

Vi ønsker oss søkere fra alle design- og arkitekturfeltene, og du kan søke med blant annet

  • konsepter
  • skoleprosjekter
  • gruppeprosjekter
  • individuelle prosjekter
  • prosjekter gjennomført etter endt utdanning

Du kan også søke med prosjekter som er realiserte enten på skolen eller etter endt utdanning, men det er ikke et krav at prosjektet er realisert.

Det er gratis å søke og du kan sende inn så mange prosjekter du ønsker.

Som mottaker av DOGA-merket nykommer får du:

  1. Presseomtale
    Du får pressemeldinger og kommunikasjonspakker skreddersydd for ditt prosjekt som sendes ut til regional og lokal presse, samt fagpresse. Omtalen av DOGA-merket genererer bred medieomtale; i 2019 tilsvarte dekningen en annonseverdi på over 4 millioner kroner.
  2. Omtale i DOGAs kanaler
    Som mottaker av DOGA-merket nykommer får du synlighet for prosjektet ditt på doga.no, i nyhetsbrevet vårt og i våre sosiale medier.
  3. Mulighet til å bli nominert til Hedersmerket
    Som vinner av DOGA-merket kan juryen nominere prosjektet ditt til Norges mest prestisjetunge pris for design og arkitektur, DOGA Hedersmerket.
  4. Bruke DOGA-merket i din markedsføring
    Hvis du vinner får du benytte DOGA-merket for å promotere prosjektet og deg selv.
  5. En statuett til skrytehyllen
    I tillegg til heder og ære, får alle mottakere en statuett som et synlig bevis på utmerkelsen.
  6. Tilbakemelding fra juryen
    Enten du vinner eller ikke – alle søkere kan be om en tilbakemelding fra juryen som kan inspirere videre utvikling av prosjektet ditt.

Andre grunner til å søke:

Inspirer de som kommer etter deg: Som vinner av DOGA-merket nykommer er du en ledestjerne for bransjen og norsk nærings- og samfunnsliv. Vinnerprosjektene blir også innlemmet i DOGAs samling av gode eksempler som vi bruker for å fremme norsk design og arkitektur både nasjonalt og internasjonalt.  

Tiltrekk deg de beste: Synligheten som følger med å motta DOGA-merket nykommer bygger positivt omdømme og er med på å tiltrekke de beste talentene til ditt team. 

Bli del av norsk design- og arkitekturhistorie: DOGA-merket (tidligere Merket for god design) har vært utdelt siden 1965. Som mottaker av DOGA-merket nykommer får du og ditt prosjekt en plass i norsk design- og arkitekturhistorie. 

Bygg stolthet og fellesskap: DOGA-merket nykommer er en utmerkelse til alle som har vært involvert i vinnerprosjektet. Det er en kilde til selvtillit, stolthet og felleskap, både internt og overfor kunder og samarbeidspartnere. 

Ja, det er gratis å søke DOGA-merket nykommer! Du kan søke med så mange prosjekter du ønsker.

Husk å sjekke både kriterier for tildeling og våre tips for en god søknad før du sender søknaden din.

DOGA-merket nykommer vurderes med utgangspunkt i tre fagkriterier: form, funksjon/kontekst og nyskaping; og tre verdikriterier: samfunnsmessig verdi, miljømessig verdi og økonomisk verdi.

Les mer om kriteriene >>

Juryen for DOGA-merket nykommer består av

  • 7 toneangivende fagutøvere
  • to representasjoner fra henholdsvis privat næringsliv og offentlig sektor
  • tre ressurspersoner med spesialkompetanse på samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk bærekraft

Det er disse som gjennom nøye vurdering og utvelgelse avgjør hvem som når opp til å motta DOGA-merket nykommer.

Les mer om juryeringsprosessen og juryen >>

Dersom flere er involvert i prosjektet må alle gi sitt samtykke til at det sendes inn til konkurransen. Alle involverte må krediteres.

Har du spørsmål til rettigheter til et design, varemerke eller en oppfinnelse, anbefaler vi deg å ta kontakt med Patentstyret på 22 38 73 00 eller post@patentstyret.no.

Ja! Kandidater til DOGA Hedersmerket velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

DOGA Hedersmerket er en utmerkelse som gis til prosjekter som demonstrerer spesielt fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, og som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi.

Det er likevel ikke hvert år DOGA hedersmerket deles ut – dette er opp til juryen.

DOGA er pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur. Vi fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, og arbeider for å styrke design og arkitekturs rolle i utformingen av morgendagens Norge. 

Prosjektene som mottar DOGA-merket er de fremste eksemplene på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi. Prosjektene tegner tydelige mønstre på suksessfaktorer og fungerer som forbildeprosjekter for norske virksomheter på tvers av bransjer og sektorer. 

Gjennom å spre kunnskap om hvordan og hvorfor design og arkitektur skaper verdi, er DOGA-merket et av våre viktigste verktøy som skal inspirere norske virksomheter til bærekraftig innovasjon og omstilling.

Se tidligere mottakere av DOGA-merket >>

DOGA merket har en historie helt tilbake til 1965. Siden 2017 er mottakerne dokumentert digitalt. 

Her finner du oversikt over mottakerne av DOGA-merket.

Her finner du oversikt over mottakerne av DOGA-merket nykommer.

Et rom med høyreiste, bueformede limtrebjelker. Endeveggen er vinduer og en skyvedør i glass.
Laugaren er en flytende badstue og kulturarena, bygd på dugnad av frivillige fra Bergen Laugarlag. Det var arkitektstudent Bjørnar Haveland som tok initiativet til byggingen som del av sin masteroppgave i arkitektur ved Bergen Arkitekthøgskole. I 2024 fikk han DOGA-merket nykommer for innsatsen.
Foto: Fredrik Bedsvaag
Ruller av ubehandlet ull i nyanser av hvitt, grått og beige.
I 2024 fikk Miriam Sleire DOGA-merket nykommer for masteroppgaven «Identitet – en hyllest til arven». Gjennom sine dypdykk i lokalt særpreg, skaper hun ullprodukter av høy kvalitet, kjennetegnet av sanselighet og omsorg for mennesker.
Foto: Miriam Sleire

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.