Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

DOGA-merket for design og arkitektur

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

DOGA-merket hedrer samarbeid, tverrfaglighet, gode prosesser og fremragende håndverk. Vinnerprosjektene viser vellykket bruk av design og arkitektur for nytenkende løsninger som har positive ringvirkninger for samfunn, miljø og økonomi.

Asak FLYT er et system av betongheller som tar unna for økende styrtregn – og tar verden med storm. Systemet er utviklet av Asak miljøstein i samarbeid med SINTEF og Snøhetta. I 2024 ble Asak FLYT tildelt DOGA-merket for design og arkitektur.

Under finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om DOGA-merket.

Alle kan sende inn søknad til DOGA-merket for design og arkitektur, uansett bransje og sektor.

Det er likevel noen krav som stilles for at søknaden din skal bli vurdert:

  • Minst én av de samarbeidende partene i prosjektet må ha norsk organisasjonsnummer. Norske virksomheter som har samarbeidet med en utenlandsk samarbeidspartner kan med andre ord søke.
  • Prosjektet skal være realisert/lansert og tilgjengelig i markedet – i Norge eller internasjonalt – innen søknadsfrist. Dette gjelder ikke søkere til DOGA-merket nykommer.
  • Prosjektet må være i henhold til norske lover og ikke være involvert i en tvist.
  • Prosjektet kan ikke tidligere ha mottatt DOGA-merket.

Studenter og nyetablerte designere og arkitekter kan søke om DOGA-merket nykommer.

Som mottaker av DOGA-merket får du:

  1. Presseomtale
    Du får pressemeldinger og kommunikasjonspakker skreddersydd for ditt prosjekt som sendes ut til regional og lokal presse, samt fagpresse. Omtalen av DOGA-merket genererer bred medieomtale: I 2019 tilsvarte dekningen en annonseverdi på over 4 millioner kroner.
  2. Omtale i DOGAs kanaler
    Som mottaker av DOGA-merket får du synlighet for prosjektet ditt på doga.no, i nyhetsbrevet vårt og i våre sosiale medier.
  3. Mulighet til å bli nominert til Hedersmerket
    Som vinner av DOGA-merket kan juryen nominere prosjektet ditt til Norges mest prestisjetunge pris for design og arkitektur, DOGA Hedersmerket.
  4. Bruke DOGA-merket i din markedsføring
    Hvis du vinner får du benytte DOGA-merket for å promotere prosjektet og bedriften din.
  5. En statuett til skrytehyllen
    I tillegg til heder og ære, får alle mottakere en statuett som et synlig bevis på utmerkelsen.
  6. Tilbakemelding fra juryen
    Enten du vinner eller ikke – alle søkere kan be om en tilbakemelding fra juryen som kan inspirere videre utvikling av prosjektet ditt.

Andre grunner til å søke:

Inspirer de som kommer etter deg: Som vinner av DOGA-merket er du en ledestjerne for bransjen og norsk nærings- og samfunnsliv. Vinnerprosjektene blir også innlemmet i DOGAs samling av gode eksempler som vi bruker for å fremme norsk design og arkitektur både nasjonalt og internasjonalt.  

Tiltrekk deg de beste: Synligheten som følger med å motta DOGA-merket bygger positivt omdømme og er med på å tiltrekke de beste talentene til ditt team. 

Bli del av norsk design- og arkitekturhistorie: DOGA-merket (tidligere Merket for god design) har vært utdelt siden 1965. Som mottaker av DOGA-merket får du og ditt prosjekt en plass i norsk design- og arkitekturhistorie. 

Bygg stolthet og fellesskap: DOGA-merket er en utmerkelse til alle som har vært involvert i vinnerprosjektet. Det er en kilde til selvtillit, stolthet og felleskap, både internt og overfor kunder og samarbeidspartnere. 

DOGA-merket vurderes med utgangspunkt i tre fagkriterier: form, funksjon/kontekst og nyskaping; og tre verdikriterier: samfunnsmessig verdi, miljømessig verdi og økonomisk verdi.

Les mer om kriteriene >>

Juryen for DOGA-merket består av

  • 7 toneangivende fagutøvere
  • to representasjoner fra henholdsvis privat næringsliv og offentlig sektor
  • tre ressurspersoner med spesialkompetanse på samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk bærekraft

Det er disse som gjennom nøye vurdering og utvelgelse avgjør hvem som når opp til å motta DOGA-merket.

Les mer om juryeringsprosessen og juryen >>

Det koster 2500 kroner ekskl. mva. pr. prosjekt man søker med. Man kan søke med så mange prosjekter man ønsker.

Det er gratis å søke DOGA-merket nykommer.

Det påløper ellers ingen kostnader for mottakere av DOGA-merket. Mottakerne mottar to statuetter, og kan velge å bestille flere for 2500 kroner pr. stk.

DOGA er pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur. Vi fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, og arbeider for å styrke design og arkitekturs rolle i utformingen av morgendagens Norge. 

Prosjektene som mottar DOGA-merket er de fremste eksemplene på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi. Prosjektene tegner tydelige mønstre på suksessfaktorer og fungerer som forbildeprosjekter for norske virksomheter på tvers av bransjer og sektorer. 

Gjennom å spre kunnskap om hvordan og hvorfor design og arkitektur skaper verdi, er DOGA-merket et av våre viktigste verktøy som skal inspirere norske virksomheter til bærekraftig innovasjon og omstilling.

Se tidligere mottakere av DOGA-merket >>

DOGA Hedersmerket er en utmerkelse som gis til prosjekter som demonstrerer spesielt fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, og som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi.

Kandidater til DOGA Hedersmerket velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

Det er likevel ikke hvert år DOGA hedersmerket deles ut – dette er opp til juryen.

DOGA merket har en historie helt tilbake til 1965. Siden 2017 er mottakerne dokumentert digitalt. 

Her finner du oversikt over mottakerne av DOGA-merket.

Her finner du oversikt over mottakerne av DOGA-merket nykommer.

DOGA-merket, tidligere Merket for god design, ble delt ut for første gang i 1965. I arkivene finnes flere internasjonalt anerkjente ikoner fra norsk designhistorie.

DOGA-merket – fra 1965 til i dag

DOGA-merket for design og arkitektur (opprinnelig «Merket for god design») ble delt ut for første gang i 1965, den gang av Norsk Designcentrum, en forløper til dagens DOGA. Merket ble etablert som et kvalitetsstempel som skilte god design fra mengden av produkter som var utstilt på det nyåpnede Industriens- og eksportens hus (kjent som Index-huset) på Solli plass.

Les mer om markeringen av DOGA-merket 60 år i 2025 >>

Kriteriene og juryen for Merket har historisk sett vært en viktig driver for det norske designfaget. Kriteriene la i sin tid grunnlaget for den norske industridesignutdanningen.

I de tidlige årene ble Merket for god design først og fremst tildelt produkter, som møbler, husholdningsprodukter, sport og fritids-utstyr, industrielle løsninger, tekstil og konfeksjon, i tillegg til kunstindustri. Utover 80- og 90-tallet ble Merket for god design i økende grad tildelt prosjekter innen merkevareidentitet og visuell kommunikasjon, og etter hvert også design av digitale løsninger og tjenester.

Som et resultat av sammenslåingen av Norsk Form og Norsk Designråd i 2014 ble det besluttet at Merket for god design skulle videreføres under nytt navn, DOGA-merket for design og arkitektur, og med et utvidet fokus som også inkluderer arkitekturfagene. I dag er dette fokuset ivaretatt: DOGA-merket for design og arkitektur tildeles prosjekter som i spesielt stor grad demonstrerer hvordan god design og arkitektur skaper verdi – for samfunnet, miljøet og økonomi.

Vil du vite mer? I doktorgradsavhandlingen «God norsk design: Konstitueringen av industridesign som profesjon i Norge» (2004), tar industridesigner Trygve Ask for seg opprettelsen av Merket for god design og utmerkelsens, spesielt juryens, betydning for etableringen av industridesignfaget i Norge. 

En blå trikk som svinger oppover en gate.
Da Sporveien AS skulle bytte ut hele trikkeflåten satset de tungt på design og brukermedvirkning. Resultatet ble en trikk skreddersydd for Oslo. I 2024 fikk «Trikkeanskaffelsen» DOGA-merket for design og arkitektur. «Prosjektet viser hvordan designfagene kan være med på å sikre gode offentlige investeringer som gir brukervennlige tjenester», sa juryen i sin begrunnelse.
Foto: Sporveien

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.