VILL-kollektivet i Bergen er et fellesskap av arkitekter, designere, interiørarkitekter, scenografer, agronomer og sosiale entreprenører som vil endre måten vi bruker ressurser på. Det startet med en idé om å utnytte avfall fra byggebransjen. Resultatet ble kubbegulvet VILL OPP – et vakkert og solid gulv laget av avkapp fra treindustrien.
For VILL OPP-teamet er DOGA-merket en viktig anerkjennelse av deres innsats for bærekraft.
– Det å få denne prisen viser at vi har vært innovative og utmerket oss på et viktig område innenfor sirkulærøkonomi og produktutvikling for en endring i byggebransjen, sier Jan Erik Rossow. Han er arkitekt og en av initiativtakerne til VILL-kollektivet.
Søk DOGA-merket for design og arkitektur her
Fra gulv til tak
Oppmerksomheten fra DOGA-merket har også gjort at flere har fått øynene opp for selskapet, og de har blitt kontaktet av nye kunder, samarbeidspartnere og investorer. Siden kubbegulvet ble lansert, har utviklingen gått fort – de har satt opp produksjonslinje og inngått avtale med en stor byggevareforhandler.
Nå utvider de sortimentet og går, bokstavelig talt, fra gulv til tak.
– Nå er vi i gang med neste produkt som er takshingel laget av kapp fra blikkenslagerindustrien. Vår tredje prototype, et tak på 200 kvadratmeter, er allerede bygget. Nå skal dette skaleres opp til industriell skala, forteller Rossow.
Bærekraft for alle
En av VILL-kollektivets fremste kampsaker er å gjøre bærekraftige produkter tilgjengelige for alle. De insisterer på at deres oppsirkulerte produkter skal ha høy kvalitet og konkurransedyktige priser sammenlignet med tilsvarende nye produkter.
– Dette er viktig fordi sirkulær økonomi bare kan lykkes hvis det ikke er forbeholdt noen få, men blir en integrert del av hele bransjen. Men da trenger vi også et lovverk som tilrettelegger for dette, understreker Rossow.
Springbrett for en bedre verden
Til andre som vurderer å søke DOGA-merket, oppfordrer han til å tenke på det som et springbrett for å fremme endringer som skaper en bedre verden!
Rossow oppfordrer også politikere, Statsbygg, oppdragsgivere, entreprenører og arkitekter til å inkludere bærekraftige og oppsirkulerte produkter i sine prosjekter.
– Produktene er klare, og vi kan levere i stor skala, så nå gjenstår det bare at de blir bestilt og brukt også i de større byggeprosjektene. Et produkt som kubbegulvet burde være en selvfølge i det nye regjeringskvartalet, konstaterer Jan Erik Rossow.