DOGA-merket skal løfte frem banebrytende forbildeprosjekter som viser hvordan design og arkitektur kan bidra til å bygge en mer inkluderende, ansvarlig og bærekraftig verden.
Utmerkelsen gis til prosjekter som vekker glede og begeistring, som tar modige valg, utfordrer det etablerte, motiverer til handling og skaper reell verdi for mennesker, samfunn og planet.
Søknadene vurderes etter to sett av kriterier: fagkriterier og verdikriterier.
Fagkriterier
Her vurderes de faglige aspektene ved prosjektet, særlig med hensyn til form, funksjon og nyskaping. I tillegg vurderes prosjektets evne til å drive fagfeltene fremover på en måte som tydeliggjør merverdien av design og arkitektur.
Form
Styrker utformingen løsningen? Juryen ser etter:
- Godt design- og arkitekturfaglig håndverk, der estetiske, material- og formmessige kvaliteter styrker resultatet.
- Et formspråk som skaper verdi for brukerne og tydelig støtter prosjektets mål og funksjon.
- Visuelle og sanselige virkemidler som vekker positive følelser og har et element av overraskelse.
Funksjon
Svarer løsningen til behovet? Juryen ser etter:
- Et svar på det konkrete behovet løsningen er laget for.
- Dyp innsikt i problemstillingen.
- At målgruppen er satt i sentrum.
Nyskaping
Tilfører prosjektet noe nytt? Juryen ser etter:
- En modig og selvstendig løsning som utfordrer etablert praksis.
- Systemer, materialer, teknologier eller prosesser brukt på smart, oppfinnsomt og innovativt vis.
Verdikriterier
Her vurderes prosjektets verdi og positive langsiktige ringvirkninger for samfunn, miljø og økonomi. I tillegg vil det vurderes om prosjektet engasjerer, skaper glede og begeistring. Gir det håp?
Samfunnsmessig verdi
Har prosjektet positive ringvirkninger for samfunnet? Juryen ser etter:
- At prosjektet eller løsningen fremmer inkludering, mangfold, fellesskap, likeverd, tilgjengelighet og/eller styrking av sosial rettferdighet over tid.
- At prosjektet eller løsningen har en positiv innvirkning på menneskers liv, på individnivå eller i større skala.
Miljømessig verdi
Hvordan påvirker prosjektet miljøet? Juryen ser etter:
- At løsningen bidrar til å akselerere det grønne skiftet gjennom for eksempel smart ressursbruk, måtehold og reduserte klimagassutslipp.
- At løsningen bidrar til å bevare, gjenopprette eller forbedre naturen og dens økosystemer.
Økonomisk verdi
Er prosjektet lønnsomt? Juryen ser etter:
- At løsningen gir bærekraftig økonomisk verdi til en virksomhet og/eller til samfunnet som helhet, for eksempel gjennom økt lønnsomhet eller redusert ressursbruk, ved å nå nye markeder eller utvikling av nye forretningsmodeller.
Merk om søknader til DOGA-merket nykommer:
Prosjekter som vurderes i kategorien DOGA-merket nykommer trenger ikke å være realisert. I denne kategorien vurderer juryen prosjektets potensielle ringvirkninger, dersom det var realisert, og i hvor stor grad prosjektet kan utfordre og inspirere etablerte miljøer i positiv retning.
Hvordan vurderer juryen prosjektet opp mot verdikriteriene?
Som beskrevet over, vurderer juryen søknader til DOGA-merket opp mot kriteriene form, funksjon, nyskaping, samfunnsmessig verdi, miljømessig verdi og økonomisk verdi. De tre siste omtaler vi som «verdikriterier».
Søknadene blir vurdert med utgangspunkt i prosjektetenes egen kontekst og forutsetninger. For eksempel kan det å utfordre en norm innenfor egen bransje veie tungt, dersom det setter et godt eksempel til etterfølgelse for resten av bransjen.
Juryen vil se etter umiddelbare og dokumenterbare effekter av prosjektet i søknaden – men de vil også se etter positive ringvirkninger prosjektet kan ha på lengre sikt.
DOGA Hedersmerket
Blant mottakerne av DOGA-merket for design og arkitektur kan juryen velge å nominere søknader til DOGA Hedersmerket.
DOGA Hedersmerket er en utmerkelse som gis til prosjekter som demonstrerer spesielt fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, og som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi.
Kandidater til DOGA Hedersmerket velges ut blant mottakere av DOGA-merket. Mottakere av DOGA Hedersmerket er ledestjerner til inspirasjon for norsk næringsliv og offentlig sektor.