Hopp til hovedinnhold
Meny

Queen Elizabeth Olympiske Park

Utviklingen av Queen Elizabeth Olympic Park hadde en tydelig inkluderende designstrategi helt fra starten av. Denne strategien ble fulgt opp både før, under og etter de olympiske lekene for å sikre at lekene var bærekraftige både i seg selv og for lokalsamfunnet rundt.

 • Arkitektur
 • Landskapsarkitektur
 • Møbel- og interiørdesign
 • Interesseorganisasjoner
 • Internasjonalt

London Legacy Development Corporation (LLDC) var ansvarlig for videreutviklingen av Queen Elizabeth Olympic Park etter sommer-OL og Paralympics i 2012.

Elitebrukere:

LLDC har jobbet tett med flere organisasjoner og institusjoner, som borgermesterens kontor i London, myndighetene i Stor-London, statsadministrasjonen, East London Host Boroughs, innbyggerne i områdene rundt OL-anlegget, lokale organisasjoner, bedrifter samt gjenbruksspesialister og hjemlige og utenlandske sports-, kultur- og fritidsorganisasjoner.

 

Priser:

Fikk Grønt flagg-status hvert år mellom 2014 og 2018, og vant eller ble nominert til over 60 priser.

Effekt:

over 25 mill.

besøkende

UTFORDRING

Arrangørene av sommer-OL og Paralympics i London i 2012 hadde satt seg fore å holde tidenes mest tilgjengelige leker. London Legacy Development Corporation (LLDC) hadde ansvaret for å levere på det ambisiøse løftet de ga før de fikk tildelt lekene, nemlig at Queen Elizabeth Olympic Park skulle bidra til å skape nye muligheter for lokalsamfunnet i Øst-London.

Enkelte fryktet at ambisjonen om å arrangere tidenes mest tilgjengelige leker ikke ville bli videreført i ettertidens bruk og utvikling av arenaene. LLDC erkjente imidlertid at inkluderende design var vesentlig for at lekene skulle bli vellykket, og sørget for å videreføre denne strategien i utviklingen av den olympiske parken også i etterkant. I 2012 var dette området i London i rask utvikling, og kunne allerede skilte med unike bygninger som London Aquatics Centre, designet av Zaha Hadid.

SPØRSMÅL

Etter de olympiske leker: Hvordan sikre at den olympiske parken og bygningene kommer byen og lokalsamfunnet til gode på en inkluderende måte?

TILNÆRMING

Følgende sto sentralt i LLDCs strategi for inkluderende design:

 • Inkluderende design-ansvarlig på ledelsesnivå
  en egen hovedansvarlig som skulle sikre kontinuitet og konsekvens egne standarder for inkluderende design på et ledelsesnivå.
 • Inkluderende designstandarder
  som alle i prosjektet måtte følge, og som er nedfelt i planleggingsreglene.
 • Tilgjengelighetspanel for bygde omgivelser
  Et uavhengig tilgjengelighetspanel for bygde omgivelser som skulle vurdere alle byggearbeidene, bestående av både funksjonsfriske og personer med funksjonsnedsettelser med kjennskap til inkluderende design i slike omgivelser.
 • Innovasjon
  Forbli innovativt for inkluderende byutvikling ved å fremme brukermedvirkning og inkludering og sørge for både høy designkvalitet og bærekraftige løsninger.
Dronebilde

RESULTAT

Resultatet ble en ny og inkluderende bydel i Øst-London. LLDC sto for flere ulike bydelsprosjekter, fra konserter til utformingen av fem nye livsløpsnabolag.

Inkluderende design spilte en nøkkelrolle i hele prosjektet. For eksempel er London Aquatics Centre designet for svømmere på alle nivåer, og har et system for å senke rullestolbrukere ned i bassenget. Den prisbelønte lekeplassen Timber Lodge and Tumbling Bay har automatiske dører, terskelfri tilgang overalt, lett tilgjengelige omkledningsrom, religionsnøytralt bønnerom, god skilting og planløsning og et lekeområde som passer for alle aldre og funksjonsnivåer.

Over halvparten av de ansatte har selv funksjonsnedsettelser. I inkluderingens navn ble også Global Disability Innovation Hub lagt til parken. Der samarbeider forskere og innovatører om å gi alle med funksjonsnedsettelser en bedre hverdag.

Parkering