Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Bli kjent med flere av våre ansatte i Sommer på DOGA.

Hvem er du, og hva gjør du i DOGA? 

– Mamma er interiørarkitekt og pappa arkitekt, så derfor var det naturlig for meg å velge industridesign som mitt fag. I de siste ti årene har jeg vært så heldig å få være med å løfte frem det som skjer på det norske design- og arkitekturfeltet gjennom våre priser. Vi ser etter forbildeprosjekter som viser hvor viktig det er å ha designere og arkitekter med på laget når vi skal utvikle løsninger og produkter som er bra for både mennesker og natur. 

Hva liker du best med jobben din? 

– Menneskene! De mest fremoverlente løsningene er alltid et resultat av dyktige folk som lytter, og får ut det beste av hverandre. Og de er overalt – i kommunene, hos NAV, ute i bedriftene, i skolene (både lærere og studenter) og på design- og arkitekturkontorene over hele landet. 

Under er vinner av DOGA-merket 2019.
Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med hjelp fra verdensberømte Snøhetta.
Foto: Ivar Kvaal
Under er vinner av DOGA-merket 2019.
– På Under kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter noen meter under vannoverflaten og ser ut til et krystallklart havteater av fisk og maneter, sier Thea.
Foto: Inger Marie Grini

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2021? 

– Vår tid er nå! Norske designere og arkitekter har ikke blitt like høyt verdsatt som i våre naboland, og det er mange stjerner som fortjener å løftes frem. Samtidig er Norge langt fremme på å skape gode helse- og velferdstjenester som gjør hverdagen vår bedre. For kun noen få år siden var det utopisk å kunne levere selvangivelsen ved nettopp å gjøre ingenting! Norsk arkitektur har markert seg tydelig internasjonalt i flere år nå, og norske merkevarer som Douchebag, Remarkable, Noisolation, Helly Hansen og Heymat, for å nevne noen, viser at vi kan eksportere mye mer enn olje. 

Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet? 

– Det er mange spennende historier som klør etter å bli fortalt. En av de gøyeste er hvordan Helly Hansen ble trendy i USAs hiphop-miljø. Sjømannen Helly Juell Hansen fra Moss utviklet klær som skulle tåle vind og vær på havet på slutten av 1800-tallet. At noen rappere skulle få øynene opp for det norske sportsmerket på 1990-tallet viser at Helly Hansen har klart å levere klær med høy funksjonalitet og relevans til markedet i snart 150 år.

Heymat+ er vinner av DOGA-merket 2019.
Heymat.
Foto: Heymat AS / Sofie Brovold, stylet av Kirsten Visdal
ReMarkable 2
Remarkable.
Foto: Susann Daljord

Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte? 

– Den eneste flyturen jeg tok i fjor var til Lindesnes og restauranten Under. Det var det verdt. Her kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter noen meter under vannoverflaten og ser ut til et krystallklart havteater av fisk og maneter. Og råvarene er hentet rett utenfor ‘døra’. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med hjelp fra verdensberømte Snøhetta. Bygget er overraskende lite til å ha skapt så stor blest internasjonalt. Men det var helt magisk – kanskje fordi jeg visste om alt det harde og kompromissløse arbeidet som ligger bak.  

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.