Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Tre kvinner og en mann rundt et møtebord. De ser glade og fornøyde ut. På bordet står pc-er, kaffekanne, vannkanne, kaffekopper og vannglass.

Våren 2024 gjennomførte Kvæfjord kommune DOGAs dybdekurs i designdrevet innovsjon. Her er kursdeltakerne Ellen Marie Ervik (t.v.), Ellen Eliseussen og Merete Halvorsen sammen med kursholder Tor Aage Vorren fra Dusin Design. 

Foto: Kværfjord kommune

Kvæfjord kommune søkte om å bli Gnist-kommune i 2022. Utfordringen de ønsket hjelp med var hvordan de kunne fornye og ta i bruk byggene på Trastad – hvor Nord-Norges største sentralinstitusjon for personer med utviklingshemming lå. Institusjonen ble avviklet i 1991, og siden har de mange bygningene stått tomme.

Da de ikke ble Gnist-kommune, ville Kvæfjord kommune likevel jobbe videre med utfordringen, og bestemte seg for å bestille DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon fra Dusin design. De har også vært følgekommune til Andøy som var en av fem Gnist-kommuner i 2023.

– Nå vet vi hvor skoen trykker

Ellen Marie Ervik, Merete Lisbet Halvorsen og Ellen Eliseussen, i Kvæfjord kommune, forteller at kurset har gitt dem verdifulle verktøy og innsikter. 

En mann og en kvinne står foran en nedslitt bygning.
Arkitekt Eduardo Cassina og Ellen Eliseussen på befaring på Trastad.
Foto: Kvæfjord kommune

– Vi har tatt kurs i tjenesteinnovasjon tidligere, men dette kurset lot oss anvende metodikken på vår egen utfordring. Dette var kjempegøy og vi lærte utrolig mye, sier Merete.

Gjennom de seks modulene kurset består av lærte de også å dokumentere og forstå de faktiske årsakene til at prosjektet tidligere har stoppet opp.

– Nå har vi det svart på hvitt hvor skoen trykker i Kvæfjord, forteller Merete. Dette gjør det lettere å kommunisere hva som er problemene og hvor vi tidligere har snakket forbi hverandre. På denne måten blir det enklere å finne løsninger som faktisk kan settes ut i livet.

De tre kursdeltakerne understreker viktigheten av å ikke hoppe rett på løsningen, men å først bruke tid på å forstå de bakenforliggende årsakene og mekanismene i lokalsamfunnet.

Tar beslutninger sammen

Kvæfjord kommune skal nå samarbeide med Trastad Samlinger, Nasjonalt senter for Outsider Art og representanter fra næringslivet for å avgjøre fremtiden for bygningene på Trastad.

– For å komme videre i arbeidet med hva som skal skje med byggene må aktørene og kommunen forplikte seg i en felles plan for området, sier Ellen Marie.

En grå, forfallen betongbygning, med et knust vindu i første etasje. Utenfor står det en gammel hagestol i plast og flere sykler står stablet i et hjørne.
Kvæfjord kommune ønsker å skape nytt liv i de forlatte bygningene på Trastad. De skal nå samarbeide med Trastad Samlinger, Nasjonalt senter for Outsider Art og representanter fra næringslivet for å avgjøre fremtiden for stedet.
Foto: Kvæfjord kommune

Kommunen planlegger å holde en presentasjon som oppsummerer designprosessen fra kurset for ledere og beslutningstakere. De ønsker også å se på muligheten for å etablere et innbyggerpanel for å jobbe videre med innsiktsarbeid og samskapingsprosesser.

Inspirert av Andøy

Gjennom å følge Andøy kommune i Gnist innovasjon har Kvæfjord lært mye.

– Andøy har vært en stor inspirasjon med sitt ambisiøse arbeid, sier Ellen Eliseussen. Kvæfjord har etablert et verdifullt nettverk i regionen og håper å besøke Andøy sammen med ledere i kommunen for å lære enda mer.

Tips til andre kommuner

DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon har vært en lærerik opplevelse for Kvæfjord kommune. Her er deres tips til andre kommuner som vurderer å ta kurset:

  1. Ta deg tid til innsiktsarbeid og sett av god tid i kalenderen til gjennomføring av kurset. Det bør ikke gå for lang tid mellom modulene slik at man mister tråden.
  2. Personlig kjemi med kursholder kan ha betydning for hvordan kurset blir. Å snakke med ulike designere i forkant av bestillingen er lurt.
  3. Forankring hos ledelsen om at denne arbeidsmetodikken er noe man ønsker å bruke videre er viktig. Bygg nettverk med andre kommuner for inspirasjon og støtte.
  4. Bli kjent med digitale verktøy dere skal bruke på forhånd, slik at dere ikke bruker for mye tid på dette når kurset er i gang (som f.eks. Mural eller Miro).

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.